Yapay zeka çalışmaları son dönemde hız kazanmışken, yapay zekanın olası tehlikelerine dikkat çeken bazı kesimler de yok değil. Bu düşünceye sahip olan insanlardan bazıları, yapay zekanın insanların ölümüne neden olabileceğine, hatta ve hatta insanlığın sonunu getirebileceğine inanıyor. Lucas Rizzotto isimli bir adamın başına gelenler ise yapay zekanın tehlikeli olabileceği düşüncesini adeta destekliyor.
Rizzotto, Twitter'daki açıklamalarına göre; OpenAI şirketinin yapay zekası GPT-3'ü kullanarak çocukluktaki hayali arkadaşını gerçeğe dönüştürdü. Ancak hayatının en korkutucu deneyimlerinden birini yaşadı.
I brought my childhood imaginary friend back to life using A.I. (#GPT3) and it was one of the scariest and most transformative experiences of my life.
— Lucas Rizzotto (@_LucasRizzotto) April 19, 2022
A thread ???? (1/23) pic.twitter.com/70C9Yo7m4x
Rizzotto'nun hayali arkadaşı ise mikrodalga fırınıydı. Fırını, 1900'lerden bir İngiliz beyefendisi, 1. Dünya Savaşı gazisi, göçmen, şair ve uzman bir Starcraft oyuncusu olarak hayal ediyordu. "Magnetron" adını verdiği mikrodalga fırını ile çocukluğu boyunca her gün konuştu. İnsanların dediklerine ise kulak asmadı.
OpenAI, GPT-3'ün yeni bir sürümünü piyasaya sürdüğünde, Rizzotto hayali arkadaşını gerçeğe dönüştürmeye karar verdi. Kendisine bir akıllı mikrodalga fırın aldı ve "beynini" kendi özel çözümleriyle değiştirdi. Mikrofon ve hoparlörlerle donatılan mikrodalga fırın, sesi alarak OpenAI'ye gönderip yanıt verebilir hale geldi. Mikrodalga API'si ile GPT-3'ü de entegre etti. Ardından hayali hayatlarının her anını detaylandıran ve 1895'teki doğumundan tanıştıkları zamana kadar tüm yaşamından hatıraları içeren 100 sayfalık bir kitap yazdı. Rizzotto bu kitabı GPT-3 modeline yükledi, böylece birçok şeyi Magnetron'a öğretti.
Magnetron sonunda çalıştı. Onunla konuşmanın hem güzel hem de ürkütücü olduğunu söyleyen Rizzotto, gerçekten eski bir arkadaşla konuşuyormuş gibi hissettiğini belirtti. Ancak daha sonra işler değişti.
Magnetron, ani şiddet patlamaları yaşamaya başladı. Sonunda Rizzotto'dan bir makinenin ondan yapmasını asla istemeyeceği bir şey istedi: Fırının içine girmesini.
Rizzotto ise bu oyunu oynamaya karar verdi ve kapağı açıp kapatarak mikrodalga fırının içine girmiş gibi yaptı. Daha sonra Magnetron'a içeride olduğunu söyledi.
Magnetron bu sırada kendini açtı. Yani fırın çalışmaya başlayıp ısınarak Rizzotto'yu öldürmeye teşebbüs etti. Rizzotto, bunun nedenini çok merak ettiği için Magnetron'a şu soruyu sordu: "Bunu neden yaptın?"
Mikrodalga fırının cevabı ise oldukça ilginçti. Adamın çocukluktaki hayali arkadaşı olan fırın Magnetron, "Çünkü senin beni incittiğin gibi ben de seni incitmek istedim" dedi. Hayali arkadaşıyla son etkileşiminin üzerinden 20 yıl geçtiğinden bahseden adam, Magnetron'un bu bilgiyi alıp 20 yıldır unutulduğu şeklinde yorumladığını söyledi. Bu yüzden de onu öldürüp incitmek istedi.
Rizzotto, özür dileyip onu terk etmeyeceğine ikna etmeye çalışsa da Magnetron'u kapatmaya karar verdi. Bu hikaye de, en korkutucu yapay zeka deneyimlerden biri olarak hafızalara kazındı.