HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Daha önce uyarmışlar!

Şişecam Genel Sekreteri Rüştü Bozkurt, Paşabahçe Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş.'nin tarihi Beykoz Fabrıkas'ının faaliyetlerini durdurması kararını, bıçak kemiğe dayandığı için verdiklerini belirterek, "Biz böyle bir karar almasaydık, 5 bin kişinin ekmeğinden olabilirdi" dedi.

Daha önce uyarmışlar!

Paşabahçe Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş.'nin tarihi Beykoz fabrikasının faaliyetlerini durdurması kararının gerekçelerini, İHA'ya değerlendiren Şişecam Genel Sekreteri Rüştü Bozkurt, "Paşabahçe Beykoz Fabrikası bizim ilk tesisimiz. Türkiye'de cam sanayi bu tesis ile büyümeye başladı ve bugün bir buçuk milyar dolara varan bir ciroya erişti. Fabrika bir dönem 500 milyon dolara varan ihracatı ile ekonomiye katkı sağlamaktaydı. Ancak, her canlının sonu gibi fabrikamız da aynı kaderi yaşadı. Zamanla kent içinde kalan fabrikaya, doğalgaz gelmediği için enerji temininde çok zorlandık. Son zamanlarda çevreden kaynaklanan sıkıntıları gidermek çok güçleşmişti. Fabrikanın eski olması ve fırınların ölçek ekonomisi kurallarına uymaması, rekabete ayak uyduramaması verimsizlikle beraber zarara yol açtı" dedi.

"DAHA ÖNCE UYARDIK"

Tesisin zararını önlemenin artık mümkün olmadığını belirten Bozkurt, "Her iki yılda bir Beykoz fabrikası yapacak kadar bir zararla karşı karşıya kaldık. Bu konudaki sıkıntılar kapımızı bir anda çalmadı. 5 yıldır uyarıyor ve anlatıyorduk. Bıçak kemiğe dayandığı için bu karar verdik. Zaten konuyla ilgili gerekli tedbirler alınmıştı" dedi.

Kırklareli, Denizli, Mersin, Eskişehir'deki tesislerinde verimliliğin yüksek olduğunu ifade eden Bozkurt, "Bu fabrikalarda üretilenler 114 ülkeye ihraç ediliyor. Bu arada yatırımlar da devam ediyor.180 milyon dolarlık yatırım söz konusu. Kapasitenin gelişmesi için projeler devam ediyor" diye konuştu.

"MECBURDUK"

Beykoz tesislerinde bugüne kadar yıllık 39 bin tonluk üretim gerçekleştiğini ifade eden Rüştü Bozkurt, "Bu oran toplam üretimin yüzde 12'sine tekabül ediyordu. Ama masraflar arttıkça açık büyüdü.Biz sorunu cam eşyasının bir sorunu olarak görmüyoruz. Beykoz'daki durum kendine özgü bir sorun. Kapatmaya mecburduk. Biz böyle bir kararı almasaydık,5 bin kişinin ekmeğinden olabilirdi. Yaptığımız şey,ağacın kuruyan bir dalının budanmasıdır" dedi.

Fabrikanın kapatılmaması durumunda kaynak aktarımı yapmanın 500 bin kişinin sermayesinin bile bile erimeye bırakılması anlamına geldiğini kaydeden Rüştü Bozkurt, "Onların hakkını korumamız gerekiyordu. Bu nedenle ekonomik değer üretmeyen, kendi kendini beslemeyen tesislerde üretim yapmanın ekonomik bir mantığı yoktur. Kurdela ile açtığımız tesisleri kazanmak için işletiyorsak,burada da aynı şeyi yapmalıydık" diye konuştu.

İŞÇİLERİN HAKKI

Şişecam'ın bugüne kadar örnek bir işyeri olarak bilindiğini hatırlatan Bozkurt, "Bu müessesede sosya boyut düşünümüyorsa nerede düşünülecekti. Bu nedenle kimse merak etmesin, işçilerin yasal hakları karşılanmaktadır" dedi. Şişecam Genel Sekreteri Rüştü Bozkurt açıklamasının sonunda, tesislerin kapatılması ile üretilen tarihi el imalatı cam dostlarının hiçbir endişesi olmasın" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler