HABER

Dairenizde onarım artık zor

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Bakan Çiçek, Kat Mülkiyeti Kanun Tasarısı'nın Adalet Bakanlığı ve Bayındırlık Bakanlığı tarafından hazırlandığını belirterek, tasarının Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını ifade etti.

İlk kat mülkiyeti kanununun 1965 yılında çıkarıldığını ve tek parsel üzerine tek yapı düşüncesiyle düzenlendiğini hatırlatan Çiçek, aradan geçen süre içinde birden çok parsel üzerinde birden çok yapılaşma olabildiğini, ortak bir kısım alanların da birden çok parseli ihtiva edebildiğini kaydetti.

Yürürlükteki mevzuat ile Türkiye'deki yapılaşma arasında bir boşluk doğduğuna işaret eden Çiçek, bu boşluğun bir kısmının Yargıtay içtihatlarıyla doldurulduğunu, buna karşın birçok hukuki sorunun ortaya çıktığını anlattı. Türkiye'nin belli bölgelerinde deprem felaketini yaşadığını kaydeden Çiçek, bu felaketlerin beraberinde bazı kat mülkiyeti sorunlarını getirdiğini ifade etti. Bütün bunları dikkate alarak bir kat mülkiyeti yasasının çıkarılmasında zaruret bulunduğunun tespit edildiğini dile getiren Çiçek, diğer yandan Türkiye'nin bazı kurumları itibareyle daha elektronik bir ortama girmesi sonucunda bunların entegre halde çalışmasını temin edecek ortak hükümlere ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Kat mülkiyetiyle ilgili tapu işlemlerinde bürokratik engellerin de ortaya çıktığını anlatan Çiçek, bunları da ortadan kaldıracak yepyeni bir düzenlemeyi getireceklerini bildirdi.

"MEVCUT YAPILARIN BELLİ ÖLÇÜDE TAKVİYE EDİLMESİ GEREKİR"

Bugün gelinen noktada vatandaşın kat mülkiyetiyle ilgili problemlerinin öngörülebilen önemli bir bölümünü ortadan kaldırmış olacaklarını ifade eden Çiçek, bugün bir çok müteahhidin arsa üzerine kat karşılığı inşaat yaptıklarını, temel safhasında bu inşaatlardan daire satın alan vatandaşların inşaat bittikten sonra bir türlü kat mülkiyeti ile ilgili belge alamadıklarını söyledi.

Bunun getirdiği pek çok hukuki sorunlar ve bundan doğan vergi kayıpları bulunduğunu ifade eden Bakan Çiçek, hazırlanan yasayla hem geriye dönük hem de ileriye dönük, belli süreler ve uyulmaması halinde belli müeyyideler getirmek suretiyle biran evvel kat mülkiyetine geçişi temin edecek düzenlemeleri getireceklerini kaydetti.

Depremden dolayı bir takım binaların yıkıldığını ve belli bölgelerde bu riskin halen olduğunu dile getiren Çiçek, bundan dolayı mevcut yapıların belli ölçüde takviye edilmesi gerektiğini söyledi. Eski sistemin, bunun kat maliklerinin tümünün rızasına bağlı olduğunu hükme bağladığını anlatan Çiçek, her işte kat maliklerin tamamının rızasının aranması durumunda yapının tamamına tesir edebilecek bir kısım onarımları yapmanın zorlaştığını anlattı.

Çiçek, bu türlü durumlarda bilirkişi raporları ve mahkeme kararlarıyla o maliklerin rızası aranmasızın da bazı işlemlerin yapılmasına imkan verecek bir düzenleme hazırladıklarını ifade etti.

Çok katlı binaların alt katlarında işyeri sahiplerinin, o binanın o kısmının kolonlarında, kirişlerinde tasarruf yapmak için yapının tümünün güvenliğini tehlikeye sokabildiklerine işaret eden Çiçek, düzenleme ile bunların tamamının ortak mülkiyet konusu haline geleceğini ve bu tür onarımları yapacak olanların kat maliklerinin tümünün iznini alması gerekeceğini ifade etti.

Çiçek, yaşanan acı tecrübelerden yola çıkarak bir düzenleme yapmaya gayret ettiklerini bildirdi.

En Çok Aranan Haberler