YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

DAKA, Muş'ta Girişimcileri Bilgilendirdi

Muş, Van, Bitlis ve Hakkari illerini kapsayan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Muş'ta bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Muş, Van, Bitlis ve Hakkari illerini kapsayan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Muş'ta bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Muş Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya katılan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, ajansın 2012 mali destek programlarını açıkladı.

"Meyvecilik ve Sebzeciliğin Geliştirilmesi", "Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanımının Özendirilmesi" adıyla iki ayrı mali destek programı olduğunu ifade eden Demirci, Meyvecilik ve Sebzeciliğin Geliştirilmesi Programı'nın Hakkari'de uygulanacağını söyledi.

Programın amacının Hakkari'nin meyvecilik ve sebzecilik potansiyelini harekete geçirmek olduğunu ifade eden Demirci, şöyle konuştu:

"Ayrıca komşu ülkelere yönelik potansiyel ihraç ürünleri üretimini teşvik etmeyi ve böylece il ekonomisinin canlandırılmasını sağlayarak, bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmayı hedefliyoruz. Programın toplam bütçesi 4 milyon liradır. Asgari hibe miktarı 20 bin lira olup verilebilecek azami hibe tutarıysa 400 bin liradır. Sunulacak projelerde, kar amacı güden kuruluşlar, toplam proje maliyetlerinin yüzde 50'si, kar amacı gütmeyen kuruluşlarsa yüzde 75'i oranında hibe talep edebilmekte. Programın birinci önceliği, başta ceviz olmak üzere kapama, tek çeşit meyve üretimi yapılan meyve bahçelerinin kurulması, ikinci önceliğiyse yenilenebilir enerji kaynağı kullanan seraların oluşturulması olarak belirlenmiştir. Programa çiftçiler, KOBİ'ler, kooperatifler, birlikler, vakıflar, ziraat odaları, belediyeler, üniversiteler, köylere hizmet götürme birlikleri başvurabilmekte."

Demirci, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanımının Özendirilmesi Mali Destek Programı'nın genel amacının da bölge işletmelerinin enerji girdi maliyetlerinin azaltılmasını sağlayarak sektörel rekabet güçlerinin artırılması ve bölgede bu kaynakların özendirilmesi olduğunu belirtti.

Demirci, şunları kaydetti:

"Programın toplam bütçesi 5 milyon liradır. Verilecek hibe tutarları 100 bin ile 700 bin lira arasında değişmekte. Kar amacı güden kuruluşlar toplam proje maliyetlerinin yüzde 50'si, kar amacı gütmeyen kuruluşlarsa yüzde 75'i oranında hibe talep edebilecek. Programda öncelikle, güneş ve hidrolik enerji kaynaklarıyla elektrik üretimi sağlayan yatırım projeleri desteklenecek. Bu öncelikle tükettiği enerji girdisini, oto-prodüktör olarak üretecek yatırımcılar desteklenecek. Programla biyogaz, jeotermal, rüzgar, biyokütle, çöp gazı gibi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elektrik üretimi sağlayan yatırım projeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının sulama, ısıtma ve kurutma amaçlı kullanımını sağlayan projeler ve Ar-Ge ve tanıtım faaliyetleri de desteklenecek."

Demirci, her iki mali destek programı için son başvuru tarihinin 7 Eylül 2012 olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıya, DAKA çalışanları, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve girişimciler katıldı.

Muhabir: Sabri Yıldırım / Berin Çetin

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler