HABER

Dakikada 15 kişi kirli sudan ölüyor

Dakikada 15 kişi kirli sudan ölüyor

Dünya genelinde 1 milyar 400 milyon kişinin temiz içme suyundan mahrum olduğu günümüzde dakikada 15 kişi sağlıksız su tüketimi sonucu hayatını kaybediyor.

16-22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM), tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle dünya genelinde günden güne artan su krizine dikkat çekiliyor.

BM verilerine göre, dünyada 1 milyar 400 milyon kişi temiz içilebilir sudan mahrum. Yine dünya nüfusunun yüzde 40'ına denk gelen 2 milyar 600 milyon kişi de arıtılmamış sağlık açısından sakıncalı suyu tüketmek zorunda.

Sağlık şartlarına uygun olmayan suların neden olduğu kolera, ishal ve tifo gibi hastalıklardan da sadece 1dakikada 15 kişi hayatını kaybediyor. Bir diğer ifadeyle yılda yaklaşık 8 milyon kişi sudan kaynaklanan hastalıklar sonucu ölüyor.

Dünyadaki su krizine çareler arayan BM'nin Milenyum Kalkınma Hedeflerine ulaşılması için her yıl bu alanda 30 milyar dolarlık bir yatırım şart. Dünya Su Konseyi, 2015' kadar yıllık 30 milyar dolarlık yatırımla da ancak temiz içilebilir su bulamayanların yarısının sağlıklı suya kavuşabileceğini bildirdi.

Dünya nüfusunun artmasına bağlı olarak 20. yüzyılda su tüketimi tam 6 kat arttı. 1950'de kişi başına düşen su tüketim miktarı 16 bin 800 metreküp iken bu miktar 2000'de 7 bin 300 metreküpe düştü. Dünya nüfusunun 8 milyarı bulmasının beklendiği 2025'te ise kişi başına su tüketiminin yaklaşık 4 bin 800 metreküpe düşeceği tahmin ediliyor.

Günlük su tüketimi Afrika kıtasında kişi başına 10-20 litre arasında değişirken Avrupalıların kişi başına günlük su tüketim miktarı 200 litre, Kuzey Amerika ve Japonya'da ise tam 350 litre.

Suların kullanımı konusunda şimdiden bir çok bölgedeki ülkeler arasında tansiyon yükselmiş durumda. ABD'den Ortadoğu'ya, Güney Asya'ya kadar geniş bir alanda küresel ısınmaya da bağlı olarak susuz ülkelerin sayısı artıyor. Uzmanlar, su krizinin muhtemel "su savaşlarına" neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

BM'nin raporunda su krizinin, su kaynaklarının yetersizliğinden ziyade suyun kötü kullanımından kaynaklandığı da belirtiliyor.

BM Dünya Su Konseyi, su ile ilgili alanlarda yatırım yapılmasıyla yılda 1.5 milyondan fazla kişinin kurtarılabileceğini belirtiyor.

En Çok Aranan Haberler