Dalaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, 2012 yılında açık alanda domates, turunçgil ve örtü altı bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilerine verilecek destekleri açıkladı.
Örtü altı üreticisine feromon + tuzak kullanan üreticilere dekar başına 100 TL,
Tül kullanan üreticilere dekar başına 80 TL, ve Faydalı böcek kullananlara dekar başına 250 TL destekleme ödemesi yapılacağı bildirildi.
Örtü altı ve narenciye üreticilerine yapılacak destekleme hakkında bilgi veren Gıda,Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Bitkisel Üretimde Biyolojik veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ, bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin kullanılmasıyla kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması amacıyla açık alanda domates, turunçgil ve örtü altı bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılması amacıyla hazırlandı.
Bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilerin örtü altı üretimi için en geç 31 Aralık, açık alanda domates için 28 Eylül, turunçgil için 31 Ekim tarihi mesai bitimine kadar başvuru dilekçesi ve gerekli belgeler ile birlikte Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Örtü altı Kayıt Sistemi (ÖKS) kayıtlarının bulunduğu müdürlüğe başvuracaklar” dedi.
Desteklemelerde aranacak şartlar hakkında bilgi veren Akdeniz, “Destekleme ödemesi için örtü altı üretim yerinin ÖKS, açıkta domates, turunçgil, elma ve bağ üretim yerinin Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) kayıtlı olması gerekecek. Açık alanda domates, turunçgil ve örtüaltı bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele uygulanmış olması ve bu uygulamada kullandığı tül ve bitki koruma ürününe (BKÜ) ait faturaya sahip olması, Bitkisel Üretimde Kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin Kayıtlarının Tutulması ve İzlenmesi Hakkında Yönetmelik gereği Üretici Kayıt Defteri (ÜKD) kayıtlarını tutması zorunlu olacaktır. Dilekçe ve gerekli belgelerle birlikte müdürlüğümüze başvurulması, örtü altı bitkisel üretimde domates güvesine karşı mücadele amaçlı kullanılacak feromon sayısı dekara 2-4 adet olup, aynı amaçla açıkta domates yetiştiriciliğinde ise, dekara 4-6 adet kullanılmış olması şartları aranacaktır. Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği (BBMD) kapsamında verilen ‘Örtü altında Tül Kullanım’ desteğinden, üreticiler tül kullanım ömrünün 4-5 yıl olmasından dolayı ancak 4 yılda bir defa yararlanabilecekler” diye konuştu.
Destekleme miktarı ve başvurularının değerlendirilmesi konusunda da bilgiler veren Akdeniz, şunları söyledi: “Türkiye’de bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla örtüaltı bitkisel üretimde, paket toplamı dekar başına 430 TL olacak şekilde; feromon + tuzak kullanan üreticilere dekar başına 100 TL, tül kullanan üreticilere dekar başına 80 TL, tekniğine uygun olarak faydalı böcek salımı yapan üreticilere dekar başına 250 TL destekleme ödemesi yapılıyor. Açık alanda bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalarla mücadelede kimyasal ilaç kullanımının azaltılması ile biyolojik ve biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması amacıyla, paket toplamı dekar başına 60 TL olacak şekilde açık alanda domates, turunçgilde feromon + tuzak kullanan üreticilere dekar başına 30 TL, açık alanda domates, turunçgil faydalı böcek kullanan üreticilere dekar başına 30 TL destekleme ödemesi yapılacak. Üreticiye yapılacak olan destekleme ödemesi miktarı, üreticinin biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele amacıyla yaptığı harcamaları gösteren fatura bedelinin, mücadele yaptığı toplam alanına bölünmesiyle elde edilecek olan dekara maliyetini geçemeyecek. Bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilerin en geç; örtüaltı üretimi için 31 Aralık 2012, açık alanda domates için 28 Eylül 2012, turunçgil için 31 Ekim 2012, elma ve bağ için ise 31 Ağustos 2012 tarihi mesai bitimine kadar başvuru dilekçesi ve gerekli belgeler ile birlikte ÇKS veya Örtüaltı Kayıt Sistemi (ÖKS) kayıtlarının bulunduğu müdürlüğe başvuracak. Destekleme ödemesinden faydalanmak amacıyla üretici tarafından beyan edilen belgelerin ve uygulama bilgilerinin uygunluğu müdürlükçe kontrol edilecek”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz