YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Damacana su uyarısı

Radyo A’da Parantez programına katılan Gıda Mühendisleri Odası BaşkanıDoç. Dr. Işıl Var Damacana su konusunda vatandaşları uyardı.

Damacana su uyarısı

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Işıl Var, Radyo A’da Gazeteci Murat Berhun’un hazırlayıp sunduğu Parantez programına konuk oldu. Son günlerde ortaya çıkan Damacana su sorununa değinen Var, içme suyundaki temizlik endişesinin insanları damacana suya yönelttiğini söyledi.

Suyun en önemli gıda maddesi olduğunu vurgulayan Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Işıl Var, çeşitli gıdaların üretiminde, hazırlanmasında, gıda üretiminde kullanılan alet ve kapların yıkanmasında kullanılan suyun, içme suları Gıda mevzuatına uygunluğunun arandığını söyledi.

Murat Berhun’un sorularını yanıtlayan ve Türk Gıda mevzuatına göre, içme suları, berrak, renksiz, yabancı koku, tad ve hiçbir patojen organizma içermemesi gerektiğini belirten Var, “Kirlenmiş içme suyu, tifo, kolera, ishal, dizanteri, sarılık, çocuk felci vb. hastalıkların mikroplarını içermektedir. Bunların yanı sıra tenya, barsak solucanı ve kurtlar gibi parazitlerin yumurtalarını da içerebilmektedir. Bu nedenle içme sularının, sürekli olarak bakteriyolojik analizleri yapılmalıdır” dedi.

Her yurttaşın temiz, güvenilir su en temel insan hakkı olduğuna dikkat çeken Var programda şu görüşlere yer verdi;

“Şebeke sularının kaliteleriyle ilgili sıkıntılar tüketicileri farklı arayışlara götürmüş ve günümüze kadar gelen damacana, pet şişe gibi parayla satın aldıkları sularla tanışmalarına vesile olmuştur. Bu gün geldiğimiz nokta maalesef insanların kafasını iyice karıştırmıştır. Bir yandan şebeke sularında bulunan sağlığı tehdit edici alüminyum, arsenik vb. maddelerin bulunabilmesi ve bunun yanı sıra borulardaki kaçaklar, su tesisatlarının eskiliği, depoların yetersiz temizliği nedeniyle dışarıdan şebeke suyunun içine bazı şeylerin bulaşması söz konusu iken diğer yandan damacanalarda bulunan mikrobiyolojik ve kimyasal kirlilikler…

Çok kişi içtiği suyun şişesinin ve damacanasının nasıl temizlendiğini bilmiyor. Kullanılan bu şişe ve damacanaların yapıldığı maddeler ve bunların insan sağlığına etkileri konusunda çok bilinçli değiller”

Çözüm yolları konusunda da bilgi veren Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Işıl Var, şunları söyledi; “İçme –kullanma suyu kaynakları, arıtım ve dağıtım kaynakları sistemleri ayrıntılı olarak incelenmeli ve kaynağa yönelik araştırmalar yapılarak gerekli önlemler alınmalıdır. Bunlar yapılmadığı taktirde kısa ve uzun vadede sağlık sorunları ile karşılaşabileceğiz kaçınılmaz bir gerçektir.

Bu süreç içinde en azından vatandaşlarımızın damacana suyu alırken basında yer alan bazı hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Damacana su alırken;

1) Yetkili bayi ve satıcıdan satın alınmalıdır.

2) Çizik, kirli ve suyun tabii rengini göstermeyecek matlıkta olan damacanaları almamalılar

3) Güneşte, yüksek veya çok düşük ısıda, tozlu ortamlarda damacana bulundurulan yerleri uyarıp oralardan uzak dursunlar

4) Tüp gaz ile aynı ortamda taşınmaması ve depolanmamasını gözetsinler

5) Kapak, emniyet bandı, etiket ve gövdesinde bulunması gereken marka isimlerinin aynı olmasına ve Üretim ve son kullanım tarihlerine dikkat etsinler”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler