Danıştay 6. Dairesi, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne de yer veren Mersin-Karaman Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın yürütmesini durdurdu. Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP), karar gereğince Akkuyu Nükleer Santrali ÇED sürecinin acilen durdurulmasını istedi.
Mersin NKP üyeleri, Danıştay 6. Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararının tebliği üzerine basın açıklaması yaparak, yetkilileri kararın gereklerini yerine getirmeye çağırdı. Mersin Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen NKP üyeleri, sloganlar atarak nükleer santral yapma sevdasından vazgeçilmesini istediler. NKP Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan, burada yaptığı konuşmada, Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Akkuyu'da yapılmak istenen nükleer santrale karşı NKP olarak çok etkin bir şekilde mücadeleye devam ettiklerini söyledi. Bu mücadele çerçevesinde açtıkları bir davayı daha kazandıklarını belirten Aslan, davanın kazanımında başta Mersin Barosu olmak üzere tüm Mersin nükleer karşıtlarına ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Aslan'ın konuşmasının ardından NKP adına hazırlanan açıklamayı Mersin Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Avukat Halil Rıza Ergün okudu. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, nükleer santralle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci öncesinde, hiçbir araştırma ve etüt yapmadan, bir gecede 10 mart 2011 tarihinde Mersin-Karaman Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda değişiklik yaparak, Mersin ili Büyükeceli beldesinde Nükleer Güç Santrali'ni plana işlediğini anımsatan Ergün, askıya çıkan plan değişikliğine yapılan itirazların ise kabul edilmediğini kaydetti. Bunun üzerine Mersin NKP tarafından dava açıldığını aktaran Ergün, Danıştay 6. Dairesi'nin 1 Kasım 2011 tarihli kararı ile yürütmenin durdurulması kararı verdiğini bildirdi. Danıştay kararının gerekçesinde, söz konusu Çevre Düzeni Planı'nın ekolojik kararların bir arada düşünülmesine olanak veren, strateji ve politika oluşturan bir plan niteliğinde bulunmadığının, sağlıklı çevrenin oluşturulmasına yönelik hedef, ilke ve strateji üretmediğinin belirtildiğini dile getiren Ergün, "Gerekçede ayrıca, planın vizyonunun, amacının, hedefinin, stratejilerinin, ilkelerinin ve politikalarının açıklandığı ve bunlar doğrultusunda belirlenen projeksiyon nüfusuna, sektörel yapıya, alan büyüklüklerine, plan kararlarına, plan uygulama araçlarına, kurumsal yapıya ve denetime ilişkin gerekçeli açıklamaların yapıldığı bir plan raporu ve açıklama raporunun da bulunmadığı, kısıtlı düzenlemeler yapıldığı; çevre odaklı değil, çevresel etkiler konusunda duyarlılığın tespit edilmeye çalışıldığı bir plan biçimine getirildiğinin anlaşıldığından mevzuata uygun olmadığı da aktarılmıştır" dedi.
Söz konusu kararın ilgili davalı kuruluşa tebliğinden sonra 30 gün içinde uygulanmasının yasal zorunluluk olduğunun altını çizen Ergün, bu karar gereğince öncelikle ÇED sürecinin durdurulması, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili her türlü izin ve ruhsatların iptal edilmesi ve yargı sürecinin beklenmesi gerektiğini vurguladı. Ergün, "Bu nedenle, öncelikle ülkemizin yerel mevzuatına ve uluslararası sözleşmelere aykırı bir biçimde devam etmekte olan ÇED sürecinin acilen durdurulmasını talep ediyoruz. Kararın uygulanmaması Türk Ceza Kanunu açısından açıkça suç olup, uygulanmasını sağlamak için her türlü çabayı göstereceğiz. Konu ile ilgili bütün yetkilileri mahkeme kararını dikkate alarak, öncelikle ÇED sürecini durdurmaya, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili bütün izin ve ruhsatların iptali için işlem yapmaya davet ediyoruz" diye konuştu.
Açıklamanın ardından bir süre slogan atan NKP üyeleri, olaysız dağıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz