Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümü, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu arasında, devlet zirvesinin katıldığı, programları gelenekselleşen ve bu törenlerde örneğine rastlanmamış bir kavgaya sahne oldu.
Danıştay’ın 146. Yıldönümüne sırasında Başbakan Erdoğan konuşmasını yaptıktan sonra Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu kürsüye geldi. Feyzioğlu bir saati aşkın konuştu. Metin Feyzioğlu, eleştirilerde bulundu ve Van Depremi’nden sonra yaşananlarla ilgili konuştu. Konuşmanın uzamasına kızan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Edepsizlik yapıyorsun” diye tepki gösterdi. Erdoğan oturduğu yerden kalkarak Feyzioğlu'na hitaben "Tamemen siyasi bir konuşma yapılıyor ya böyle bir şey olabilir mi?" dedi. Bunun üzerine Feyzioğlu kürsüden ben edepsizlik yapmadım kimseye de edepsizlik yapıyorsun demeyi kendime yakıştırmam” karşılığını verdi.
Çok sinirlenen Başbakan Erdoğan'ın yanında Gül de vardı.
Başbakan daha sonra hızlıca salonu terketti. Bu sırada Cumhurbaşkanlığı korumaları da Gül törenden ayrılana kadar hiçbir Danıştay üyesinin salondan ayrılmasına izin vermedi.
Feyzioğlu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Erdoğan'ın konuşmasını engellemek için 'yapma' şeklinde el işareti yaptığını ve Gül'ün de bu konuşmaya üzüldüğünü söyledi. Feyzioğlu, "Sayın Başkan bugün olmasa bile yarın bu fevri çıkışı nedeniyle eminim yaptığının hatalı olduğunu anlayacak benim konuşmamda kendisine teşekkür ettiğimi de görecek” dedi. Feyzioğlu gazetecilerin soruları üzerine bu olay nedeniyle Başbakan'a bir tazminat davası açmayı düşünmediğini de ifade etti.
Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, karşıladığı gibi Gül ve Erdoğan’ı otomobillerine kadar uğurladı. Güngör, gazetecilerin sorularına ise gülümsedi ama yanıt vermedi.
Danıştay’ın 3. kadın başkanı olan Zerrin Güngör’ün konuşmasında yargı bağımsızlığına vurgu yaparken ''Yargı mensuplarının da yetkilerini özenli kullanmaları gerekiyor'' demesi dikkat çekti.
Danıştay'ın 146'ncı yıldönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen konuşmada konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Van'daki depremzedelerin sıkıntılarını dile getirdi. Feyzioğlu, Van'daki depremzedelerin selamı olduğunu dile getirerek; ''Zat-ı Alinize ve buradaki muhterem heyete iletmek üzere, üzerimde bir selam borcu var. Van'da konteyner kentte yaşamaya devam eden kiracıların selamı. Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir. Sosyal devlet, yurttaşın barınma ihtiyacını gidermek zorundadır. Deprem, kiracı-mal sahibi ayrımı yapmadan binaları yıkıp insanlarımızı öldürmüş, deprem konutları ise öncelikli olarak mal sahiplerine ve yalnızca bir kısım kiracıya ise kurayla tahsis edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti bu insanlarımızın mağduriyetini giderebilecek kudrete kuşkusuz sahiptir. Basit bir yönetmelik değişikliğiyle bile çözüm bulunabileceğini düşündüğümüz bu sorunun kısa sürede giderilmesini dileyerek bu selamı sizlere iletiyorum" diye konuştu.
Ayağa kalkan Erdoğan ile Feyzioğlu arasındaki sözlü atışma bir süre daha sürdü. Başbakan'ın ayağa kalkmasıyla ev sahibi Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da ayağa kalktı. Tüm bu tartışma yaşanırken ana muhalefet partisi lideri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yerinden kalkmaması dikkati çekti.
Törenin başlangıcında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan'la tokalaştıktan sonra yerine oturdu. İki lider arasındaki mesafe dikkat çekti.
Danıştay'ın konferans salonunda yapılan kuruluş yıldönümü etkinliği yargı camiası ile siyaset dünyasını buluşturdu.
Başbakan Erdoğan törene ilk gelenler arasında yerini aldı. Erdoğan salona girdikten sonra Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu ile tokalaştı.
Daha sonra kendisine ayrılan yere geçti. Salona Erdoğan'ın ardından CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu geldi. Kılıçdaroğlu salona girdikten sonra ön sırada oturanlarla tokalaştı. Erdoğan ile de tokalaşan Kılıçdaroğlu daha sonra ön sıralarda kendisine ayrılan yere oturdu.
Salona gelen Genelkurmay Başkanı Necdet Özel de Erdoğan ile tokalaştıktan sonra yerine geçti.
Törene en son gelen ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Gül, salona girdikten sonra ön sırada oturanlarla tokalaştı.
Gül'ün yerini almasının ardından tören başladı.
Önce Saygı Duruşu'nda bulunuldu. Sonra İstiklal Marşı okundu.
DANIŞTAY BAŞKANI'NDAN MÜDAHALE UYARISI
Daha sonra kürsüye çıkan Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, şunları söyledi:
"Yargı kararlarına ve yargıçlara eleştiri getirilirken, yargı ve yargıçlar idarenin yandaşı ya da idarenin faaliyetlerine sürekli engel çıkaran bir güç gibi değerlendirilmemelidir. Yargı sürecinin sağlıklı şekilde işleyebilmesi için bir taraftan yasama ve yürütme, yasal yetkilerini kuvvetler ayrılığı ilkesine uygun kullanmalı, diğer taraftan yargıçlar da uygunsuz müdahalelerden kendilerini olabildiğince korumalıdır."
ELEŞTİRİLER KARARI AŞARAK YARGIYI ELEŞTİRİYE DÖNÜŞMEKTEDİR
Yargı kararının eleştirisi ile yargı organının eleştirisi aynı anlam ve sonucu içermemektedir. Kimi kzaman bu eleştiriler kararı aşarak, yargıyı eleştirmeye dönüşmektedir. Yargının saygınlığının zedelenmesi bir ülke bakımından yıkıcı etkilere yol açar.
AJANSLAR