HAKKARİ (İHA) - Hakkari İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri, Hakkari genelinde yardıma muhtaç 394 yaşlı olduğunu tespit etti. Hakkari'nin Pehlivan, Kıran, Dağgöl, Merzan, Gazi, Medrese, Biçer, Kelkikpınar, Bulak, Bağlar ve Yeni Mahalle olmak üzere 11 değişik mahalle muhtarlıklarıyla işbirliği halinde yapılan araştırma ve incelemelerde yardıma muhtaç 394 yaşlı belirlendi. Bunlardan 252'si yaşlılara ödenen maaşlardan faydalanırken 237'sinin ise yeşil kartlı olduğu belirtildi. Tespit edilen yaşlıların çoğunun huzur evleri yerine kendi çocuklarının yanında barınmayı tercih ettikleri belirlendi.
Hakkari Valisi Orhan Işın'ın, yardıma muhtaç kaç yaşlının olduğu ve hangi şartlar altında hayat mücadelesi verdiklerini tespit etmek amacıyla İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne verdiği talimat sonucu yapılan çalışmalar, hazırlanan raporla Valilik İnsan Hakları Kurulu'na sunuldu. Raporla ilgili bir değerlendirme yapan Vali Orhan Işın, Hakkari'nin genel yapısına bakıldığında, ailelerin çekirdek aile modelinden ziyade geniş aile tipinin özelliklerinin korunması nedeniyle yaşlıların halen çocukları ve torunları ile bir arada yaşamakta olduklarını belirtti.
Vali Işın, "Hakkari genelinde geleneksel yapının korunması ve yine ilin sanayi toplumu çerçevesindeki tüm bireylerin çalıştığı bir özellik göstermemesi nedeniyle halen yaşlılarımız aile içinde önemli bir yerde tutulmakta, bakınıp korunmaktadırlar. Bölge insanının geçmiş dönemde yaşamış olduğu terör olaylarına bağlı zorunlu göç nedeniyle yoksul ve işsiz olmaları ve dolayısıyla sosyal refah ilkesi çerçevesinde sosyo ekonomik düzeylerinin düşük olması, çocukları yanında bakılan yaşlılarımızı da olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü ve İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü olarak çocukları yanında bakılan yaşlılarımız, sosyo ekonomik düzeyin düşük olduğunun tespit edilmesi durumunda gerek gıda, yakacak ve giyim gibi ayni gerekse nakdi yardımlarla desteklenmektedirler" dedi.
HUZUREVİ VAR, ANCAK TALEP YOK Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün kimsesiz ve bakıma muhtaç yaşlılara yönelik yapmış olduğu huzurevine yerleştirme hizmetine bugüne kadar şehir merkezinden herhangi bir talep olmadığını da belirten Vali Işın, "Buna karşın ilçe ve köylerden birkaç başvuru olmuştur. Bunlar da durumları araştırılıp, sosyal incelemeleri yapıldıktan sonra Genel Müdürlüğümüze ilgili dosyaları gönderilmiş ve değişik illerdeki huzurevlerine yerleştirilmeleri sağlanmıştır. Bundan böyle kimsesiz ve bakıma muhtaç bir yaşlının çıkması halinde aynı işlemler huzurevi hizmetinden yararlanabilmeleri için onlara da uygulanacaktır. İlimizin aile yapısı irdelendiğinde toplumun gelenekçi, geniş, kapalı aile yapısını koruduğu ve aile bireyleri arasında oluşan sıkı bağın bireylerin çocuk, kadın, yaşlı ayırımı yapılmaksızın birbirlerine sevgi ve saygı bağıyla bağlı oldukları görülmektedir" diye konuştu.