YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Darbeciler, 4 Nisan'da hakim karşısına çıkıyor

Türkiye'de ilk defa, 12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştiren darbeciler 4 Nisan'da hakim karşısına çıkacak....

Türkiye'de ilk defa, 12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştiren darbeciler 4 Nisan'da hakim karşısına çıkacak.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada, dönemin Genelkurmay Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, darbe yaptıkları için yargılanacaklar. 'Şüpheli' sıfatıyla iddianamede yer alan Evren ile Şahinkaya'nın 765 sayılı TCK'nın 'Devlet Kuvvetleri Aleyhinde Cürümler'e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca 'ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına' çarptırılmaları isteniyor. Sanıkların, duruşmaya gelmemeleri halinde ise 'polis zoruyla getirilme' kararı uygulanacak.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Adli Tıp Kurumu'na sanıkların müdafilerinin mahkemeye sunduğu sağlık raporlarını göndererek, duruşmada bulunmalarının ve beklemelerinin sağlık durumları açısından bir engel teşkil edip etmediğini sormuştu.

İlk duruşma 4 Nisan'da yapılacak. Mahkeme, duruşma için hazırlıklarına devam ediyor. 12 Eylül darbesine ilişkin hazırlanan iddianameden TBMM Genel Sekreterliği'ne ve Başbakanlığa birer suret gönderen Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianamenin okunması için ise TRT'den spiker talebinde bulundu.

Darbecilerin yargılanacağı davaya CHP başta olmak üzere bugüne kadar 9 siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu ile 238'i bireysel 99'u avukatı aracılığıyla 337 kişi müdahil olma talebinde bulundu. Duruşmayı onlarca sivil toplum kuruluşu temsilcisinin yanı sıra 21 basın mensubu takip edecek.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşmada müdahillik taleplerini de değerlendirecek. Mahkemenin darbeden birinci derecede zarar görenlerin müdahillik taleplerini kabul etmesi bekleniyor.

"KENAN EVREN SEDYEDE DE OLSA SANIK SANDALYESİNE OTURMALI"

Yusufiyeli Ülkücüler Derneği Başkanı Hasan İlter, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin mimarı Kenan Evren'in sedyede de olsa sanık sandalyesine oturması gerektiğini söyledi. Darbecilerin davayı sulandırmak için elinden geleni yaptığını vurgulayan İlter, devletin bütün imkanları kullanarak sanıkları, sanık sandalyesine oturtması gerektiğini ifade etti.

Savcılık soruşturmasında darbecilerin çağrılıp devletin karşısına çıkarılmadığını hatırlatan İlter, ayaklarına gidilmesinden hukukun eşitlik ilkesi ve adaletin çok zarar gördüğünü vurguladı. Kim olursa olsun, hukuk ve kanun önünde herkesin eşit olduğuna dikkat çeken İlter, "Hemen akıllarına ilk gelen, soruşturmadan kaçmak için, mahkeme karşısına çıkmaktan kaçmak için bütün darbe zanlıları kendilerini GATA'da buluyorlar. Daha önce niye gitmiyorsunuz da soruşturma başlayınca GATA'ya gidiyorsunuz? Bu hukuktan kaçıştır. Hesap vermekten, adaletten kaçmaktır. Bunun önüne geçilmesi lazım. Mutlaka ama mutlaka önüne geçilmesi lazım. Yoksa bu, yanlış bir yol olarak açılacaktır. Devletin ve savcılarımızın, mahkemedeki hakimlerimizin buna çok dikkat etmesi gerekir. Devletin bütün imkanları kullanarak sanıkları, sanık sandalyesine oturtması lazım. Sedyede de olsa devlet bunu yapması lazım." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler