HABER

Darbecilere yargı yolu

Kenan Evren ve yönetiminin yargılanması için savcılığa başvuru yapıldı.

Darbecilere yargı yolu

Anayasa değişikliği referandumu sonuçlarından sonra yargı yolu açılan askerler hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

[

****](https://www.mynet.com/haber)

İstanbul'da, "Yargıda Reform Grubu" adını veren avukatlar, 12 Eylül darbecilerinin yargılanması talebiyle suç duyurusunda bulundu.

Avukatlardan oluşan bir grup, sabah saatlerinde Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'ne geldi. Grup adına konuşan Serhat Şendilmen, Türkiye'nin, tarihi anlarından birini yaşadığını belirterek, "1921 yılında dönemin şartlarına göre elbirliğiyle gayet nitelikli bir anayasa yapabilen yeni kurulan cumhuriyetimiz, sonraki yıllarda 1924 anayasasıyla demokratik hüviyetini bir nebze kaybetmiş ve ardından gelen 1960 ve 1982 anayasalarıyla birlikte otoriter bir hüviyete yönelmiştir" dedi. Şendilmen, "Türk halkı, referandumda 'Evet' diyerek mevcut anayasayla devam etmek istemediğini ortaya koymuştur. Halk, siyasilerden kavgayı bırakıp yeni anayasa sürecinin hızlandırılmasını istemektedir. Kabul edilen değişikliklerin yeni bir anayasayla taçlandırılması gerekmektedir. Yasal engel kalktığına göre biz de 12 Eylül darbecileri hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz" diye konuştu.

Grup, açıklamanın ardından suç duyurusu dilekçesini savcılığa verdi.

ANKARA'DA DA BAŞVURU YAPILDI

Ankara'da da Mazlum-Der İHD ve Emek Platformu üyeleri savcılığa başvuru yaptı.

İZMİR'DE SUÇ DUYURUSU EDP'DEN

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İzmir İl Yönetimi de, ''12 Eylül darbesini yapanlar'' hakkında suç duyurusunda bulundu.

EDP İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı, İzmir Adliyesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, dünkü halk oylamasıyla kabul edilen anayasa değişikliğinin, Anayasanın geçici 15.maddesini yürürlükten kaldırdığını ifade etti.

Cangı, şu bilgileri verdi:

''Anayasa değişikliğinden sonraki ilk işimizi gerçekleştiriyoruz. 12 Eylül darbecileri ve diğer sorumluları hakkında darbe yapmak, anayasa değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten yaralamak, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak ve cinsel saldırıda bulunmak gibi suçlardan suç duyurusunda bulunuyoruz.''

Türkiye'nin eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir anayasayı hak ettiğini belirten Cangı, ''Suç duyurusu dilekçimizde, darbeyi gerçekleştiren generallerin yanı sıra, darbe sırasında görevde olan ve daha sonra görev alan kuvvet komutanları, bakanlar kurulu üyeleri, sıkıyönetim komutanları, valiler, emniyet müdürleri şüpheli olarak gösterilmiştir'' dedi.

BURSA'DA SUÇ DUYURUSU

Dün yapılan referandumda yüzde 58 evet oyunun çıkmasıyla kabul edilen yeni anayasayla darbe yapan askerlerin yargılanmasını engelleyen geçici 15. madde kalktı. Bugün hiç vakit kaybetmeden Bursa Adliyesi'ne koşan Genç Siviller, 12 Eylül 1980 tarihinde darbe yaparak ülke yönetimine el koyan Kenan Evren ve üst düzey komutanlar hakkında duyurusunda bulundu.

Sabah saatlerinde Bursa Adliye Sarayı önünde buluşan Genç Siviller adına bir açıklama yapan Emin İleri, 12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve kuvvet komutanları hakkında, "darbe yapmak, anayasayı değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten yaralama, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak, cinsel saldırıda bulunmak" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Hazırladıkları şikayet dilekçesinde Kenan Evren ile dönemin kuvvet komutanları Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer, Sedat Celasun, Bedrettin Demirel, Ali Haydar Saltık, eski Başbakan Bülend Ulusu'nun yanı sıra dönemin vali, bürokrat, kaymakam ve emniyet müdürlerinin yargı karşısına çıkması gerektiğini isteyen Genç Siviller, bu isimlerin cezalandırılmasını talep etti.

Darbecilerin yüz binlerce insanı mağdur ettiğini öne süren Emin İleri, "12 Eylül 1980 Darbesi'nde halk iradesi Meclis'te ortadan kalkmış, siyasi partilerin kapısına kilit vurulmuştur. 650 bin kişi gözaltına alınmış, 1 milyon 683 bin kişi fişlenmiştir. Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılanmıştır. 7 bin kişi için idam cezası istenmiştir. 517 kişiye idam cezası verilmiş, bunlardan 50'si asılmıştır. 30 bin kişi işten atılmış, 388 bin kişiye pasaport verilmemiştir. Gazetecilere hapis cezaları verilmiş,

300 gün gazeteler çıkmamıştır. 39 ton gazete ve dergi imha edilmiştir. Cezaevlerinde toplam 299 kişi yaşamını yitirmiştir" dedi.

Bazı çevrelerin komutanların zaman aşımından dolayı yargılanamayacağı görüşüne de dikkat çeken İleri, işlenen suçların geçici 15. madde dolayısıyla soruşturulamadığını hatırlatarak, "Bu maddeden dolayı herhangi bir zaman aşımı söz konusu değil" diye konuştu.

Açıklamanın ardından, Emin İleri ve arkadaşları hazırladıkları dilekçeleri Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdi.

İHA

En Çok Aranan Haberler