HABER

Darbezede asker yasasında bilanço

Milli Savunma Bakanlığı, darbezede asker yasası çerçevesinde 1518 askere haklarının iade edildiğini açıkladı.

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği(ADAM-DER) yasanın eksikliklerinin tamamlanması için TBMM ve hükümete çağrıda bulundu.

MSB’den yapılan açıklamaya göre, 12 Mart 1971 tarihinden sonra yargı denetimine kapalı idari işlemler veya Yüksek Askerî Şûra (YAŞ)kararları ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nden(TSK) ilişiği kesilenlere özlük haklarının geri verilmesini öngören 6191 sayılı yasanın uygulaması sona erdi. Yasadan yararlanmak için başvuran 4 bin 606 kişiden bin 518’inin başvuruları kabul edildi. Başvurusu kabul edilenlerden, emeklilik için henüz yaş haddini doldurmayan 629’u kamu kurum ve kuruluşlarının araştırmacı kadrolarına atandı.Kanun kapsamındaki 250 kişinin başvurusu reddedildi; 1991 kişinin başvurusu dayargı denetimine açık işlemle ilişik kesildiği gerekçesiyle geri çevrildi.

MSB, 12 Mart 1971 tarihinden önce ordudan atılmış 847 kişiyle uzman jandarma, uzman erbaş ve askeri öğrencilerin kanun kapsamında olmadıklarını, bu nedenle başvurularının reddedildiğini bildirdi.

-"TBMM VE HÜKÜMET YASANIN EKSİKLİKLERİNİ TAMAMLAMALIDIR"-

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği, yasanın görüş ve inançlarından dolayı ordudan atılmış askerlere haklarının iadesi amacıyla çıkarıldığını, bu bağlamda 12 Eylül darbesi ve 28 Şubat süreci mağduru bin 518 askerin haklarının iade edilmesinin sevindirici olduğunu açıkladı. ADAM-DER’in açıklamasında, 12 Mart darbesi mağdurlarının ve askeri öğrencilerin başvurularının toptan reddedildiğine dikkat çekilerek şu görüşlere yer verildi:

“12 Martzede askerlerin başvurularının ‘yargı yoluna açık işlem’ gerekçesiyle toptan reddedilmesi yasanın amacına aykırıdır. Askeri yönetim döneminde cuntacıların emirlerine harfiyen uymayan sıkıyönetim mahkemeleri bile dağıtılırken, keyfi işten atmaya karşı askeri mahkemeden hakaranabileceği düşüncesi sivil hükümete yakışmamıştır. Kanun kapsamındaki 12 Eylül ve 28 Şubatzede askerlerden 250’sinin reddedilmesiyle bu insanlar ikinci kez mağdur edilmişlerdir. Öğrenciler, uzman jandarma ve erbaşların kanun kapsamında olmadıkları iddiası keyfi yorum sonucudur. TBMM ve hükümeti, darbelerin açtığı yaraları tümüyle sarmaya, yasanın eksikliklerini tamamlamaya çağırıyoruz.”

ANKA

En Çok Aranan Haberler