HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Darbezede askere MSB'den soğuk duş

YAŞ'zede askerler için çıkarılan yasadan yararlanamayan 12 Mart ve 12 Eylülzede askerlerin ayrımcılığı telafi edecek yasal düzenleme beklentisi Milli Savunma Bakanlığı engeline takıldı.

ANKARA (ANKA) - Geçen Haziran ayında bu konuda yeni bir inceleme ve hazırlık içine girdiklerini açıklayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın konuya ilişkin soru önergesini yanıtlarken herhangi bir hazırlıktan söz etmemesi, darbezede askerler üzerinde soğuk duş etkisi yarattı.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, MSB İsmet Yılmaz'a yönelttiği soru önergesinde, darbezede askerler için TSK Personel Yasası'na 22 Mart 2011'de Geçici Madde 32'nin eklendiğini; ancak 12 Mart 1971 muhtırasından sonra ilişiği kesilen askerler ile olağan dönemde yargı denetimine açık kararlarla ordudan atılan askerler, askeri öğrenciler ve darbe dönemi mahkemelerinde hüküm giyen askerlerin yasadan yararlanamadıklarını vurguladı. Havutça, MSB İsmet Yılmaz'ın 26 Haziran 2012'de TBMM Genel Kurulu'nda bu askerler için bir hazırlık yaptıklarını söylediğini anımsatarak, "Sözünü ettiğiniz inceleme ve çalışma tamamlandı mı? Tamamlandıysa, kalan mağduriyetlerin telafisi için TBMM'ye nasıl bir tasarı sunmayı düşünüyorsunuz?" diye sordu.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise önergeyi geçen yılın son haftasında yanıtladı. Namık Havutça'nın sorusuna yanıt vermekten kaçınan İsmet Yılmaz, yargı denetimine açık kararnameler ile TSK'dan ilişiği kesilenlerin Geçici Madde 32'nin kapsamı dışında olduğunu, ret kararlarına ilişkin yargı sürecinin devam ettiğini belirtmekle yetindi.

-İSMET YILMAZ'A "SÖZÜNDE DUR" ÇAĞRISI-

Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bakan Yılmaz'ın soru önergesini yanıtlamak yerine önergede söz konusu etmediği bir konuya değindiğini söyledi. Soru önergesini yanıtsız bırakmanın TBMM'ye saygısızlık olduğunu savunan Namık Havutça, İsmet Yılmaz'ın darbezede askerler için TBMM önünde verdiği sözü de unuttuğunu söyledi. Havutça, "Siyaset adamı verdiği sözün arkasında durmalı, TBMM'nin denetim yetkisine saygı göstermelidir. İsmet Yılmaz'ın TBMM'yi önemsememesi, "Kuvvetler ayrılığı bizi engelliyor' diyen Başbakan Erdoğan'ın etkisinde kaldığının işaretidir" dedi.

12 Mart ve 12 Eylülzede askerleri çatısı altında toplayan Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER) Genel Başkanı Emekli Üsteğmen Tuna Atalay da, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın tutumunu üzüntüyle karşıladıklarını belirtti. Üsteğmen Atalay, Geçici Madde 32'den yararlandırılmayan askerlerin ikinci kez mağdur edildiklerini, hükümet yetkililerinin çelişkili açıklamalarıyla tekrar tekrar yaralandıklarını vurguladı. Tuna Atalay, "Hükümeti bu yarayı daha fazla kanatmaktan vazgeçmeye, mağduriyeti ayrımsız telafi edecek bir tasarıyı TBMM'ye sunmaya ya da iktidar ve muhalefet milletvekillerinin bu konuda vermiş oldukları yasa tekliflerini sahiplenmeye çağırıyoruz" dedi.

En Çok Aranan Haberler