Darılmak kelimesi Eski Türkçe bir kelimedir. Kelimenin kökü "darıl-" fiilidir. Dar fiili Eski Türkçede dar anlamına gelen "tar" kelimesinden türer. "Tar" kelimesine eklenen "+Il" ekiyle "darıl-" kelimesi oluşmuştur. Darılmak kelimesi de yine "tar" kökünden gelir. Eski Türkçede "taru-mak" olarak yazan kelime geçişsiz bir fiildir. Genellikle cümle içerisinde nesnesiz bir şekilde kullanılır.
Türk Dil Kurumuna göre darılmak kelimesinin üç farklı anlamı vardır. İlk anlamı hoşa gitmeyen bir durum karşısında gücenip küsmek, ilgiyi kesmektir. Bu tarz cümlelerde nesnesiz olarak kullanılır. Bir diğer anlamı da gücenmek, kırılmak, alınmak ve incinmektir. Yine bu anlamları taşıyan cümlelerde de nesnesiz olarak kullanılır. Son olarak darılmak kelimesi azarlamak, paylamak gibi anlamlara gelir. Bu cümlelerde de nesnesiz kullanılır yani geçişsiz fiildir. Darılmak kelimesinin cümle içerisinde örnek kullanımını şu şekilde yazabiliriz:
Darılmak kelimesinin birden fazla eş anlamlısı vardır. Bu kelimeler darılmak kelimesinin eş anlamlısı olarak cümlede darılmak yerine kullanılabilir. Ancak aralarında anlam farklılıkları olduğu için eş anlamlı kelimeleri birbiri yerine kullanmak anlatım bozukluğuna neden olabilir. Darılmak kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük listesi: