Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer ve yetkililer tarafından karşılanan Milli Savunma Bakanı Sebahattin Çakmakoğlu, ilk olarak serbest bölge içindeki Uzay Kampı'nı gezdi. Kamptaki uzay mekiği Discovery mekik uçuş simülatörü ile diğer simülaterlöri inceleyen Çakmakoğlu, beraberindeki MHP İzmir Milletvekili Yusuf Kırkpınar ile birlikte uzay koşullarında topraksız olarak üretilen acı biberden de bir tane yedi. Yediği biberi toprakta yetiştirilenden farklı bulmayan Sabahattin Çakmakoğlu, uzay kampında oluşturulan Mars Keşif Yüzeyi'ni de inceledi ve uzay aracı Pat Finder'e büyük ilgi gösterdi. Çakmakoğlu'nun Mars Keşif Yüzeyi'ne adım atması "Bakan Mars'a ayak bastı" şeklinde esprilere neden oldu. Uzay mekiği Discovery'in bire bir benzeri olan mekik uçuş simülatörüne de giren Çakmakoğlu, mekiğin uçuş seyri ve roketlerden ayrılmasını izledi. Mekik uçuş simülatörü içinde 3 dakika kalan Bakan Çakmakoğlu, "Bir an önce buradan inelim. Yoksa seçimi kaçırırız" diyerek espri yaptı ve mekikten indi.
"DAVAMIZ, YÜKSEK TEKNOLOJİYİ KAZANMAK" Uzay Kampı'ndan ayrıldıktan sonra ESBAŞ yöneticileri ile yemek yiyen Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, savunma sanayinin, MKE içinde barınan silah fabrikalarıyla Türk ekonomisine girdiğini, sanayinin geleceğinin yönlendirilmesinde önemli bir yer tuttuğunu belirterek, "Son yıllarda da savunma sanayinin bir alt yapı oluşturduğu da bilinmektedir. Bunda, Kıbrıs krizi, buhranı sırasında yaşadığımız silah ambargosu önemli rol oynamıştır. Tekrar geriye dönüp, tekrar kendi silah sanayimize götürmenin vesilesi olmuştur. Sonrasında da bugünkü duruma gelinmiştir" diye konuştu.
Yüksek teknolojinin savunma sanayinin gelişmesi açısında da önemli olduğunu vurgulayan Bakan Çakmakoğlu, "Konvensiyonel alanda bütün silah, mühimmat, araç ve gereçlerini ülkemizde yapan bir yapı gerçekleştirilmiştir. Bizim esas davamız, yüksek teknolojiyi kazanmaktır. Yüksek teknolojiyi ya kendiniz üreteceksiniz, buna kritik teknoloji de denilebilir veya buna ulaşmış olan ülkelerin sanayinden aktaracaksınız. Türkiye bu ikisinde de çaba göstermektedir. Yurt dışından yüksek teknoloji ile üretilmiş bulunan silahları, ülkemizde de devamını gerçekleştirmek amacıyla konsorsiyumlar, ortak girişimler yapmaktayız. Bunun bir yolu da bilgi çağını Türkiye'de gerçekleştirmektir" dedi.
"ÖNCELİĞİMİZ, SAVUNMA SANAYİ MAMULÜ SATMAK" Ege Serbest Bölgesi'nden çok etkilendiğini, uzay çağının, bilgi çağının bir versiyonu olduğunu, gençlerin burada geleceğe hazırlanarak ufkunun genişletildiğini de kaydeden Sebahattin Çakmakoğlu, şunları söyledi:
"Bu konuda, bizim Milli Savunma Bakanlığı olarak ifade etmeye çalıştığım silah teknolojisi, yüksek ortak teknoloji alımı girişimlerinde dikkat ettiğimiz ilkelerimiz var. Ana yüklenici Türkiye'den seçilecektir. Onlara alt yüklenicilerin yine önemli kısmı yine Türkiye'den olacaktır. Önemli olan bir başka husus da 'offsett" dediğimiz, yani 'Biz sizden şu silahı, şu modelitelerle, şu lisansla alıyoruz. Siz de bizden, ne kadar ne alacaksınız?'. Önceliğimiz tabi Türkiye'den savunma sanayi mamullerinden satmaktır. Tabi eğer şartlar elveriyorsa, derece derece diğer sanayi ürünlerine de kaymak şeklinde politikamızı yürütüyoruz. Savunma Sanayi Müsteşarlığımız, bir ihtisas kamu kuruluşu olarak bu görevi üstlenmiştir. Son yıllarda da bir gelişme içerisindedir. Ege Serbest Bölgesi'nde göreceğim firmalar bakımından da yine savunma sanayimizin zaten var olan ilişkilerini biraz daha buraya teksif edilmesi, yoğunlaştırılması için ilgilileri dönünce uyaracağım" dedi.
Çakmakoğlu, daha sonra Ege Serbest Bölgesi içindeki bazı firmalarda basına kapalı tutulan incelemelerde bulundu.