ANKARA (İHA) - Alman Vakıfları soruşturması kapsamında, 15 kişi hakkında 8'er yıldan 15'er yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle açılan davanın, Ankara 1. No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde görülmesine başlandı.
Davanın bugünkü ilk duruşmasına, Konrad Adenauver Vakfı Türkiye temsilcisi Wulf Schonvohm ve yardımcısı Dirk Tröndle, Heinrick Böll Vakfı Türkiye Temsilcisi Figen Fatma Uğur, Frederich Ebert Trabzon Vakfı Türkiye temsilcisi Hans Schumaher, Frederich Naumann Vakfı Türkiye Temsilcisi Wolfgang Sachsenröder, Oriens Enstitüsü Başkanı Claus Schönig ve yardımcıları Astrid Menz, Börte Sagaster, FİAN Örgütü Başkanı Petra Sauerland, FİAN Temsilcisi Birsel Lemke, eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, bir grup Bergama köylüsü, Bergama köylülerini temsil eden Oktay Konyar, eski Bergama Belediye Başkanı Sefa Taşkın, İzmir Barosu avukatlarından Senih Özay, Lemke ve Konyar ile bağlantılı çalıştığı iddia edilen Özcan Durmaz katıldı.
Dava iddianamesinde, vakıfların Türkiye faaliyetleri incelendiğinde 'Konunun legal bir casusluk faaliyeti olduğuna ilişkin ciddi belirtiler görüleceği' öne sürülüyor. "Vakıflar, Alman dış politikasının en etkili ve en güvenilir maşalarıdır" denilen iddianamede vakıfların, klasik diplomasinin hiçbir başarı gösteremediği yerlerde, işlevlerini sürdürdükleri, siyasetin ve toplumun bütün önemli alanlarına nüfuz ettikleri ileri sürülüyor. İddianamede ayrıca uğradığı suikast sonucu yaşamını yitiren Ankara Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Necip Hablemitoğlu'nun 'Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası' adlı kitabı da delil olarak gösteriliyor.
Sanıkların Türk Ceza Kanunu'nun, 'Devletin emniyetine karşı gizli anlaşma' başlığını taşıyan 171. maddesine göre 8'er yıldan 15'er yıla kadar ağır hapsi isteniyor. Duruşmalarda sanıkları 85 avukatın savunacağı öğrenildi.