MUĞLA (İHA) - Milas'ta Davul-Zurnacılar Derneği kuruldu. Kısa adı MUZKAT-DER (Milas Yöresi Nefesli Vurmalı Telli Sazları Çalanlar ve Muğla Zeybek Kültürünü Araştırma Tanıtma ve Yaşatma Derneği) olan derneğin şimdilik 400 üyesi bulunuyor.
Zurnacılar Derneği'nin başkanlığını 9 yaşından bu yana zurna çalan Dibekdere Köyü'nün eski muhtarı 55 yaşındaki Dursun Girgin yapıyor.
Dernek üyelerinin tamamı Milaslı ve büyük bölümü de Dibekdere Köyü'nde oturuyor. Dernek Başkanı Dursun Girgin, "9 yaşında zurna çalmaya başladım. Dibekderesi'nin tüm erkekleri zurna çalar. Zurnalarımızı ve davullarımızı kendimiz yapıyoruz. Nüfusu 850 olan köyümüzde 300 hane var. Bu nüfustan 450 kişi zurna çalıyor. Her evde yaklaşık 30'a yakın zurna vardır. Çocuklarımıza küçük yaşta zurna çalmayı öğretiriz. Köyde, çocuklar 3 yaşında zurnayı eline alır, 12 yaşında düğüne gider. Bizim mesleğimizin de sonu geldi. Çünkü, düğünlerde artık davul-zurna çalınmıyor. Org çıktı, zurnacılık tarihe karıştı. Eskiden düğünler bizim boş olduğumuz günlere ayarlanırdı. Haftada bir düğün işi zor çıkıyor. Son zamanlarda genellikle okulların halk oyunları yarışmalarında ve gösterilerinde çalıyoruz. Derneğimiz sayesinde zurnacılık mesleğini gelecek nesillere taşıyacağız. Tüm zurnacı arkadaşlarımızı derneğimize üye olmaya çağırıyorum" dedi.
Türkiye'de zurna çalanların yetişip büyüdüğü yer olan Milas'ın Dibekdere Köyü, 200 yıl önce kuruldu. 150 yıldır köyde zurnacılık yapılıyor. Atalarından kalan zurnacılık mesleğini şimdi torunların torunları yapıyor. 850 kişilik köyün 400'ü erkek. Erkeklerin tamamı zurna çalıyor. Gündüz yaklaşık 2 saat çalışan zurnacılar, öğleden sonrayı dinlenerek geçiriyor. Köyde yeni dünyaya gelen çocuklara, davul-zurnaya alışkanlık sağlaması için zurna sesi dinletiliyor.