New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile Ukrayna, Suriye ve Kıbrıs konularını görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, çıkışta gazetecilerin “Berkin Elvan’ın ölümü gündeme geldi mi?” sorusuna, “Söz konusu değil. Böyle bir konu gündeme gelmez. Bu, Türkiye içinde bir olaydır. Kendi içimizde konuşacağımız bir meseledir” diye yanıt verdi.
Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığı konusunda temaslarda bulunmak üzere dün New York’a gelen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban ile yaptığı yarım saatlik görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada Berkin Elvan’ın ölümü ile ilgili ayrıca şunları söyledi:
“Ben bu vefat dolayısıyla üzüntülerimi ifade etmek isterim ve başsağlığı diliyorum.Her bir vatandaşımızın hayatı bizim için kıymetlidir. Böyle bir kayıp hepimizi üzmüştür. Ailesine de taziyelerimi iletiyorum. Ümit ederiz bu tip olaylar bundan sonra cereyan etmez. Ancak, bu kayıptan hareketle kamu düzenini bozacak şekilde bir tavır alınmaması önemlidir. Biz vatandaşlarımızın can güvenliği için her türlü tedbiri alma sorumluluğu hissederiz. Ama bu Türkiye içinde bir olaydır. Türkiye’de kendi içimizde konuşacağımız bir meseledir. Bu BM genel sekreterini ilgilendiren bir konu değil. Bu konu hiç açılmadı.”
Davutoğlu'nun "iç meselemizdir" demesine rağmen, Türkiye çocukların yaşama haklarını garantiye alan BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin tarafı. Hatta Sözleşme'nin üçüncü ek protokolünde Türkiye adına, Dışişleri Bakanı sıfatıyla bizzat Ahmet Davutoğlu'nun imzası bulunuyor.
Davutoğlu, 24 Eylül 2012'de BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin, denetim organı olan çocuk hakları komitesine bireysel başvuru hakkının tanınmasını öngören 3’üncü Ek Protokolü’nü Türkiye adına imzaladı.
Türkiye, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ana metnini 14 Ekim 1990'da imzalamış, sözleşme 27 Ocak 1995'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Türkiye'nin de taraf olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, "her insanın 18 yaşına kadar çocuk sayıldığını" kayıtlara geçiriyor.
Sözleşme'nin en önemli maddelerinden biri, çocukların "yaşama haklarını" güvence altına alan madde. Sözleşmedeki "yaşam hakkına" ilişkin 6’ncı madde şöyle:
- Taraf Devletler her çocuğun temel yaşama hakkına sahip olduğunu kabul ederler.
- Taraf Devletler çocuğun hayatta kalması ve gelişmesi için mümkün olan azami çabayı gösterirler.