ANKARA (ANKA) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sözde Ermeni "soykırımı" iddialarıyla ilgili ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi ile İsveç Parlamentosu’nda kabul edilen tasarılar ve sonrasında yaşanan gelişmeler hakkında TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerine bilgi verdi.
Bakan Davutoğlu’nun Dışişleri Komisyon’un da yaptığı bilgilendirme yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve komisyon üyesi Onur Öymen, bu konuda kendi görüşlerinin belli olduğunu ifade ederek, “Edindiğimiz izlenim hükümetin tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığı yolundadır” dedi. Öymen, “Tatmin oldunuz mu?” şeklindeki bir soruya “Öyle bir halimiz var mı” yanıtını verdi. Öymen “Meclis'ten bir ortak deklarasyon yayımlanmasının gündeme gelip gelmediği” sorusuna ise “Maalesef aşırı bir iyimserlikle bu toplantıdan ayrıldığımı söyleyecek durumda değilim” karşılığını verdi. MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı da “Ermenistan ile imzalanan protokollerin TBMM'den geri çekilmesini istediklerini” belirterek, Davutoğlu’nun yaptığı bilgilendirmeden “tatmin olmadıklarını” kaydetti.
-MUHALEFET RADİKAL TEDBİRLER İSTEDİ-
Edinilen bilgilere göre, toplantıda AKP’den Ankara Milletvekili Zeynep Dağı, CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, İzmir Milletvekili Canan Arıtman ile MHP’den Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı söz aldı. Muhalefet milletvekilleri hükümetin dış politikadaki uygulamalarının ‘başarısız’ olduğunu belirtirken, ‘sıfır sorun’ politikasının da ‘sorunlu bile olunmayan ülkelerle sorun’ anlamına geldiğini kaydettiler. Toplantıda gerek CHP gerekse de MHP, sözde Ermeni soykırımı iddialarına yönelik tasarıların ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi ile İsveç Parlamentosu’nda kabul edilmesi nedeniyle, hükümet tarafından atılması gereken adımlar ve tedbirler konusundaki önerilerini sıraladılar. Askeri, siyasi ve ticari tedbirlerin alınmasını isteyen muhalefet milletvekilleri, tasarıların kabul edilmesinin ardından atılması gereken ilk adım olarak Ermenistan’la imzalanan protokollerin geri çekilmesini istedi. Davutoğlu’nun ise “Protokolleri, soykırım iddialarıyla ilgili tasarılar konusunda fren” olarak gördüklerini söylediği öğrenildi. AKP’li Zeynep Dağı ise ABD’de 2000’li yıllarda yapılan oylamalarda evet-hayır oyları arasında çok fark bulunurken bu son oylamada farkın tek sayıya inmesinin hükümetin başarısı olduğunu söyledi. Dağı “Karamsar bir tablo çizmeye gerek yok. Türkiye süreci iyi yönetiyor” dedi.
-İNCİRLİK ÜSSÜ’NÜN KULLANIMI SINIRLANDIRILSIN-
Muhalefetin önerileri arasında İncirlik Üssü’nün kullanımının sınırlandırılması da yer aldı. Muhalefet, “Üssün kullanımını sınırlayın, Temsilciler Meclisi’nde de bu tasarının kabul edilmesi halinde Üssün tamamen kapatılacağını ABD yönetimine deklare edin” şeklindeki önerisine ise Bakan Davutoğlu, konjonktürün buna uygun olmadığı ve PKK ile mücadele konusunda ABD ile işbirliği yapıldığı karşılığını verdiği ifade edildi.
-CHP’DEN “KAÇAK ÇALIŞAN ERMENİ İŞÇİLERİ SINIRDIŞI EDİN” ÖNERİSİ
Toplantıda söz alan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın ise Türkiye’de kaçak çalışan 70 bin Ermeni olduğunu belirterek bunların sınırdışı edilmesini istediği kaydedildi. Arıtman, Türk Cumhuriyetlerinden gelen kaçak işçilerin yakalanıp hemen sınırdışı edildiğini ancak bu durumdaki Ermenilere göz yumulduğunu, bunun Başbakan tarafından bile itiraf edildiğini belirtirken Bakan Davutoğlu’nun 'Nüfus politikaları açısından’ böyle davranıldığını, Türk cumhuriyetlerinden gelenlerin sınırdışı edilme gerekçesinin, geldikleri ülkelerin nüfuslarının azalmaması için olduğunu kaydetti. Arıtman ise Bakan Davutoğlu’nun sözlerine “Bu çelişki, bölgede en az nüfusu olan ülke Ermenistan” diyerek itiraz etti. Arıtman ayrıca, İsveç Parlamentosu’nda tasarıya evet diyen Türkiye pasaportlu 3 milletvekilinin olduğunu belirterek bunların vatandaşlıktan çıkarılmasını önerdi.
Muhalefet milletvekilleri, tasarıların kabul edilmesiyle “Türk milletinin onurunun zedelendiği”ni belirtirken Bakan Davutoğlu da, hükümetler nezdinde tasarılara ilişkin yapılacak girişimlerin yanı sıra parlamenterler düzeyinde de girişimlerin yürütülmesi gerektiğini dile getirdi.
ANKA