Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 10. Türkçe Olimpiyatları Konya Şöleni'ne katılan misafir öğrenciler onuruna Rixos Otel'de verilen tanışma yemeğine katıldı. Türk milletinin tarihte 2 büyük yürüyüş gerçekleştirdiğini anlatan Bakan Davutoğlu, "Şimdi ilerlerken de gerilerken de tarihte iz bırakan milletin yeni bir yürüyüşü başlıyor. Bütün bu faaliyetler bu yürüyüşün ayak izleri. Yine herkese adalet, sevgi dağıtmak üzere yola çıkan insanların yürüyüşü. Bu yürüyüşe katılanların meşrepleri, memleketleri, sosyal tabaka veya unvanları hiç önemli değil. Kim bu yürüyüşe katkıda bulunuyorsa Allah onlardan razı olsun." şeklinde konuştu.
Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın şehir etkinliklerinin Konya'da yapılacak şölen programında görev alan 70 öğrenci dün öğle saatlerinde Konya'ya geldi. Türkçe Olimpiyatları şölen ekibi, ev sahibi Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD) Başkanı Soner Cesur ve yönetim kurulu üyeleri tarafından çiçeklerle karşılandı. Konya girişinde 100'e yakın araçtan oluşan konvoyla şehre giren Türkçe Olimpiyatları ekibi, daha sonra konaklayacakları otele geçti. Türkçe Olimpiyat ekibi akşam da başta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olmak üzere, milletvekilleri Mustafa Kabakcı, Mustafa Baloğlu, Kerim Özkul, Hüseyin Üzülmez, Harun Tüfekçi, Gülay Samancı, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Ak Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun ile birlikte çok sayıda davetlinin hazır bulunduğu gala yemeğine katıldı.
Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, mini bir şölen havasında geçen yemeğin sonunda yaptığı konuşmada, Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın 10. yılına geldiğini ve artık gelenekselleştiğini söyledi.
"Eğer bir faaliyette, bir eserde, şahsiyette zamanı aşacak, yılları aşacak bir sahici öz yoksa o eser, akım, o yaklaşım bir gelenek bir klasik hale gelemez." diyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu sahici öze sahip Türkçe Olimpiyatları'nın artık gelenekselleştiğini kaydetti.
Davutoğlu, "10 yıldır Türkiye'nin her bir köşesinde, dünyanın dört bir köşesinden gelen bu güzel çocukların sunduğu şiirlerle, ezgilerle yarıştığı olimpiyatlar Türk milletinin kalbinde, gönlünde taht kuran faaliyet klasikleştiğine göre, tarihte karşılığı olan bir yere oturuyor. Bu tespiti yapmamız lazım.'' diye konuştu.
Türkçe Olimpiyatları'na Anadolu'da gösterilen büyük ilginin tarihi bir karşılığı olduğunu belirten Davutoğlu, Türklerin tarih boyunca 3 ana yürüyüş gerçekleştirdiğini hatırlattı ve "İlki 10–11. yüzyıldan başlayarak Horasan'dan hareket edip Anadolu'ya kadar gelen yürüyüştür. İkinci büyük yürüyüş ise savunmacı bir yürüyüştür ve Osmanlı'nın son döneminden itibaren ortaya konulan varoluş yürüyüşüdür. İkinci yürüyüşten 100 sene sonra yeni bir yürüyüş daha başlıyor. Bütün bu faaliyetler bu yürüyüşün ayak sesleri. Yine vakur, yine adalet ve sevgi dağıtmak üzere yola çıkanların yürüyüşü. Kim bu yürüyüşe katkıda bunuyorsa Allah onlardan razı olsun.'' dedi.
Bakan Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti: "Hangi şekilde olursa, hangi kaynaktan beslenerek olursa olsun. Bu yürüyüşte hepimizin ciddi bir şekilde ve hazırlanarak, hissederek, duyarak katılmamız lazım. Bu faaliyetleri yapan bu faaliyetlere katkıda bulunan, başta Muhterem Hocaefendi olmak üzere tüm öncülere de selam olsun. Bizim için bu kutlu yolculuğun hangi aşamasında kim ne katkıda bulunuyorsa hepsi başımızın üzerindedir. Bir takım problem, fitne çıkarmak isteyenler olabilir. Niyet sorgulaması yapmak isteyenler olabilir. Biz bunlara bakmayız, biz İhlâs ve samimiyetle bu milletin bu 3. yürüyüşüne katkıda bulunanların gönüllerine bakarız, eylemlerine bakarız ve sadece onunla hükmederiz.''
"Bir millet yürüyerek tarih yazmaya alışmışsa ve bir kez de yürüyüşe geçmişse bu yürüyüşün önüne hiç kimse engel koyamaz." diyerek konuşmasına devam eden Davutoğlu, ''Bizim devlet olarak görevimiz milletimizin bu enerjisini tarih sahnesine yansıtmaktır. Eğer 9 yıl içinde 'muhtar bile olamaz' diye üzerinde spekülasyon yapılan Sayın Başbakanımız, bugün Haiti'den Somali'ye, Şam'dan Bosna'ya kadar zalimlere karşı gür bir sesin sembol ismi olmuşsa, bugün Türk bayrağı her türlü adaletsizliğin protesto edildiği meydanlarda dalgalanıyorsa, bunun arkasındaki sır işte bu. Çünkü artık bu dev harekete geçti. Bizim için insanlık değerleri nerede ayağa kalkacaksa biz orada olacağız." şeklinde konuştu.
"SURİYE POLİTİKAMIZI ELEŞTİRENLER BUNU ANLAYAMIYOR"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye politikalarına değindiği konuşmasının son bölümünde şunları söyledi: "Bizim Suriye politikamızı eleştirenler bunu anlayamıyor. Aynı insanlarla biz, zulmetmedikleri zaman dosttuk, onlara her türlü yardımı yaptık. Bütün dünya üzerlerine gittiği zaman biz yanlarında olduk. Zulme kalkıştıklarında 'zulmetme' diye yalvardık, defalarca ayağına gittik. 'Hayır, zulmedeceğim' dediğinde tutumumuzu net olarak belirledik. Zalimin değil mazlumun yanında yer aldık, bize bu yakışır. Biz hiçbir zaman katillerin yanında olmadık, olmayacağız.''
Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Başkanı H. Uğur Kaleli, AKTİSAD Başkanı Soner Cesur, MÜSİAD Konya Şubesi Başkanı Arslan Korkmaz, ASKON, TÜMSİAD yöneticileriyle işadamları, sanayicilerden oluşan 500'e yakın davetlinin gala yemeği, çeşitli ülkelerinden gelen 70 öğrencinin hep birlikte söylediği 'yeni bir dünya' şarkısıyla sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz