Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Esad rejimiyle herhangi bir diyalog kurmayı planlayıp planlamadığına ilişkin, "Türkiye'nin, Suriye halkına karşı böylesine bir katliamı bayramda bile devam ettiren bir rejimle diyalog kurmasının bir anlamı olamaz" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda Kosta Rika Dışişleri Bakanı Jose Enrique Castillo Barrantes ile ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Kosta Rika arasında önümüzdeki yıl içerisinde siyasi istişarelerin düzenli olarak başlatılmasına karar verdiklerini ifade etti. Davutoğlu, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek üzere hukuki altyapıyı tamamlamak için eksik olan bütün anlaşmaları gözden geçirmeye karar verdiklerini söyledi. Bakan Davutoğlu, "Son dönemde dini sembollere yönelik saldırılar konusunda başlattığımız inisiyatif hususunda kendisine bilgi aktardım" dedi.
Basın toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandıran Davutoğlu, 'Suriye'nin Dostları Grubu' Fas'ta yapılacak toplantısının muhtemelen Aralık başında yapılacağını belirterek, bu toplantı öncesinde değişik düzeylerde Suriye'nin Dostları Grubu toplantıları grubu içinde mekanizma çalışmaların sürdüğünü söyledi. Davutoğlu, "Önümüzdeki hafta 8 Kasım'da ve o hafta içinde Suriye muhalefetinin yeniden yapılanması için bazı toplantılar gerçekleşecek" dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, muhtemelen Aralık ayı başında Suriye Dostları Grubu'nun Fas'ta toplanacağını bildirdi.
"BM GÜVENLİK KONSEYİ SURİYE REJİMİNE GÜÇLÜ MESAJLAR VEREMEDİ"
Bir gazetecinin, 'Türkiye'nin Esad rejimiyle herhangi bir diyalog kurmayı planlayıp planlamadığını' sorması üzerine Davutoğlu, "Özellikle maalesef bayram süresince hepimizin çok gayret gösterdiği bütün iyi tarafların teşvik edici beyanlarda bulunduğu ateşkesin sürdürülememesi dolayısıyla büyük üzüntü duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Biz gerçekten istedik ki bayram süresince Suriyeli kardeşlerimiz rahat bir nefes alsınlar ama maalesef devam etti" dedi.
Suriye halkının bayramı büyük acılar içinde geçirmesine sebebiyet verildiğini belirten Davutoğlu, istenilen neticenin alınamadığına işaret etti. Davutoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Ahtar İbrahimi'nin temaslarının sürdüğünü bildirerek, öte yandan kendisiyle temas halinde olduklarını ifade etti. Karşılıklı olarak istişarelerde bulunduklarına dikkati çeken Bakan Davutoğlu, İbrahimi'nin diğer temaslarını sürdürmesinin ardında kendisiyle görüşeceklerini söyledi. Davutoğlu, bütün tarafların özellikle Suriye'de akan kanın durması ve Suriye halklarının haklı talepleri doğrultusunda bir geçiş süresinin temin edilmesi yönünde ortak bir tavır sergilemesi gerektiğine işaret etti. Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu konuda Suriye rejimine güçlü mesajlar veremediğine dikkati çekti.
Cenevre Mutabakatının içinde Türkiye'nin de olduğunu hatırlatan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"(Mutabakatın) Oluşumuna büyük katkıda bulunmuştur. Bir geçiş hükümetinin kurulması yönünde temasların hemen başlatılmasını destekliyoruz. Ancak bunu yaparken halkına karşı böylesine bir katliamı bayramda bile devam ettiren bir rejimle diyalog kurmanın bir anlamı olamaz. Sayın Başbakanımızın da söylediği gibi, biz Türkiye-İran-Mısır olarak başlattığımız çalışmaları yine güçlü bir mekanizmalarla sürdürüyoruz."
"SURİYE REJİMİNİN KENDİ HALKIYLA BARIŞMA İRADESİNİ GÖSTERMESİ LAZIM"
Davutoğlu, Suriye halkının iradesinin iradesini yansıtan bir geçiş sürecine ve bu süreçte Suriye halkına karşı eli kana bulanmamış insanların rol alacağı bir geçiş sürecine herkesin gereken adımları atması gerektiğine işaret etti. Önemli olanın şu anda en güçlü mesajlarla barışı teşvik etmek olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, Suriye rejimi ile ilişkilerin aylarca sürdürüldüğünü ifade etti. Davutoğlu, diyalog mesajlarının hep verildiğini belirterek, "Hala veriyoruz ama öncelikle Suriye rejiminin kendi halkıyla barışma iradesini göstermesi lazım. Kendi halkıyla barışma iradesini göstermeyenlerin, diğer taraflarla yürüteceği müzakerelerden bir netice alması mümkün değil. O iradeyi öncelikle ortaya koyması lazım. Rusya ile bu konuda da ortak istişarelerimiz de sürüyor. Ortak adımların atılması konusunda her türlü fikre açığız fakat Suriye rejimine kendi halkıyla barışması ve halkına yönelik saldırıları durdurulması konusundaki mesajın da bütün taraflarca iletilmesi büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.
SURİYE'DE KAÇIRILAN GAZETECİ CÜNEYT ÜNAL'IN DURUMU
Suriye'nin Halep şehrinde görev başındayken 21 Ağustos'ta Suriye ordusu tarafından tutuklanan kameraman Cüneyt Ünal'ın son durumunun sorulması üzerine Davutoğlu, "Bütün acıyı yüreğimizde hissediyoruz. Son derece negatif görüntülerle eline bir takım silahlar tutuşturularak savaş suçlusu gibi gösterilmeye çalışıldı Suriye yönetimi tarafından. Dünyanın her yerinde saygın bir görevi yaparken Suriye rejimi tarafından alıkonuldu" dedi.
Özellikle Ünal'ın bir görüntüsünün ailesine ulaşmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Davutoğlu, Cüneyt'in ailesine kavuşması için her türlü çabanın gösterildiğini bildirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz