ANKARA (ANKA) - Başbakan Davutoğlu, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ile görüştü. Görüşmenin ardından Davutoğlu, Yorgancıoğlu birlikte düzenlediği basın toplantısında, "Geçtiğimiz hafta sonu ABD Başkan Yardımcısı Biden İstanbul'daydı. Kendisiyle görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerinden ana konularından biri de, Kıbrıs konusundaki gelişmelerdi. Müzakereler bağlamında da son dönemde Türkiye'nin Kıbrıs'ın güneyinde yaptığı sismik araştırmaları da bahane ederek müzakere masasından çekilen Kıbrıs Rum Lideri Anastasiadis'in tutumuyla ilgili de görüş alışverişinde bulunduk" ifadelerini kullandı.
Türkiye ve KKTC'nin bir an önce bir barışın gerçekleşmesi yönünde güçlü bir iradeye sahip olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Anastasiadis, önce ekonomik kriz, arkasından diğer gerekçeleri öne sürerek sürekli bir zaman kazanma çabası içerisinde oldu ve son olarak da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü sismik çalışmalarla ilgili hususları bahane etti. Halbuki biz en başından itibaren Kıbrıs'ın ekonomik bölgesindeki doğal kaynakların, barışın itici bir gücü olacağı kanaatini serdettik. Hep bir an önce müzakerelere gidilsin, bir an önce barış sağlansın ve bu kaynak, barıştan sonra Kıbrıs'ın inşası, yükselmesi için kullanılsın, hem iki toplumu birbirine kaynaştırsın, hem de Türkiye ile Yunanistan'ın ortak bir Doğu Akdeniz barışını gerçekleştirmesinde önemli bir zemin teşkil etsin, dedik. Eğer bu zor olacaksa, vakit alacaksa, yani müzakereler biraz daha sürecekse ki, biz bir an önce bitmesini isteriz, şunu teklif ettik; ortak bir komite kurulsun, bu komite iki tarafın haklarını da gözeten çalışmalarla bu doğalgaz kaynaklarının kullanımına yönelsin. Ama maalesef bütün bu çağrılarımıza rağmen, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, tek taraflı olarak, sondaj çalışmalarına ve ihalelere çıktı, emrivakiler yaptı, bütün uyarılarımızı da karşılıksız bıraktı. Türkiye, bunun üzerine sismik araştırmalara başladı. KKTC ile Türkiye arasında anlaşmalar imzalandı. Şimdi de çağrımız açıktır; bir an önce barış, çözüm ve onun için yoğunlaştırılmış müzakere. Bu olmazsa ortak komite oluşturulması ve doğal kaynaklarının barışı teşvik edecek şekilde kullanılmasının değerlendirilmesi ama ikisine de hayır deniliyorsa, bilinsin ki, Doğu Akdeniz Türkiye'ye ve KKTC'ye kapatılamaz. Doğu Akdeniz'in ve Kıbrıs'ın bütün ekonomik bölgesinde iki toplumun da eşit hakkı vardır ve bu hakların kullanılması yönünde de hiçbir tereddüt gösterilmez. Ümit ederiz bu tıkanıklık açılır ve bir çözüm perspektifinde buluşulur, ümit ederiz doğal kaynaklar bu çözüm perspektifinin alt yapısını oluşturur. Biz her zaman KKTC'nin yanında olmaya devam edeceğiz."