Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Balkan ülkelerinin dışişleri bakanları ile İstanbul’da bir araya geldi. Balkan ülkelerinin geleceğinin masaya yatırıldığı konferans sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, geçmiş yüzyılda Balkan coğrafyasında yaşanan problemlerin tekrar etmemesi için birlikte hareket etmenin önemine işaret etti. Balkan ülkelerinin geleceğine yönelik düzenlenen toplantıya 5 ülkenin bakan seviyesinde katılmasının bu birlikteliğe verilen önemi gösterdiğini söyleyen Davutoğlu, siyasiler olarak ortak bir duruş sergilenmesi gerektiğini belirtti.
Bölgede birlikteliğin sağlanması için siyasi irade gösterilmesinin yanı sıra akademik ve ekonomik işbirliklerinin önemine dikkat çeken Davutoğlu “Türkiye bütün bu alanlarda Balkanlarda bir daha acıların yaşanmaması, dost ve kardeş halkların iç içe yaşaması, balkanlarda bir altın çağın yaşanmasını temin etmek üzere NATO, AB ve BM gibi tüm zeminlerde omuz omuza çalışmalar yürütmek için her türlü gayreti göstermeye hazırdır.” dedi.
KARACİÇ’LERİN DÖNEMİ BİTTİ
Lahey’de yargılanan Radovan Karaciç’in dün yaptığı açıklama hakkındaki soruya cevap veren Davutoğlu, “Radovan Karaciç’in yaptığı açıklamalar tam da bizim Balkanlarda yıkmak istediğimiz anlayışı temsil ediyor.” dedi. Srebrenitsa katliamının herkes için bir utanç vesilesi olduğunu belirten Davutoğlu, bölgede bu tür insanlık dramlarının yeniden yaşanmaması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini vurguladı. Bakan Davutoğlu, "Karaciç bu söylediklerini keşke o savaş esnasında söyleyebilmiş olsaydı. Karaciç’lerin dönemi bitti ve bir daha balkanlara geri gelmeyecek. Balkanlarda bir daha hangi kökenden olursa olsun yeni Karaciç’lerin yeni Miladiç’lerin çıkmasına izin vermememiz lazım.” şeklinde konuştu.
Başlatılan yeni oluşum sürecinde kültürleri ayrıştıran değil kaynaştıran bir atmosfere ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Davutoğlu, bölgedeki aktif siyasetçilerin şuan böyle bir vizyona sahip olduklarını söyledi. Bu vizyon ve bölgesel sahiplenme ile birlikte bölgede huzurun yeniden tesis edileceğine olan inancını yineleyen Davutoğlu, bölge halklarının barış içinde yaşamasını temenni etti.
BM SURİYE HALKINDAN DA ÖZÜR DİLEMEK ZORUNDA KALMASIN
Toplantıya katılan bakanlara Balkanlarda yaşanan katliama müdahale etmekte geciken uluslararası toplumun Suriye’de de gecikmesini nasıl değerlendirdikleri soruldu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Srebrenitsa’yı ziyaretinde Boşnaklardan özür dilediğini hatırlatan Davutoğlu, “BM’nin bu konuda daha önce Bosna Hersek’te olduğu gibi gecikmemesini diliyoruz. BM Genel Kurulu'nda yaptığım konuşmada vurguladığım gibi aksi takdirde bundan 10 sene 20 sene sonra başka bir BM genel sekreteri giderek Halep ve Şam halkından özür dilemek zorunda kalacak. BM’nin bu anlamda geçmiş tecrübelerden de ders alarak bir an önce devreye girmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Uluslararası toplumun birinci sorumluluğunun bu tür katliamları engellemek olduğunu hatırlatan Davutoğlu, bu konuda öncelikli sorumluluğun ise BM’ye ait olduğunun altını çizdi. Suriye’de yaşanan dramın birçok yönüyle Bosna’dakine benzediğine değinen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Bugün maalesef Suriye’de yaşananlar birçok açıdan Bosna Hersek tecrübesini hatırlatıyor. Aynen Saraybosna gibi Halep de insanlığın ürettiği en eski kültürlerden biri ve bugün Halep’te o tarihi zenginliğin nasıl yok edildiğini görüyoruz.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz