YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Davutoğlu: Kimse Bize Cumhuriyetçilik Dersi Veremez (5)

"YENİ BİR EKONOMİK HAMLE YAPACAĞIZ" Denizli'de Sivil Toplum Buluşması'nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin 12 yıllık birinci hamle döneminde atıl alt

"YENİ BİR EKONOMİK HAMLE YAPACAĞIZ"
Denizli'de Sivil Toplum Buluşması'nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin 12 yıllık birinci hamle döneminde atıl alt yapısını faaliyete geçirdiğini, ikinci hamle döneminin başladığını, bu dönemin niceliksel dönüşümü niteliksel bağlama oturtmak olduğunu söyledi. Nüfus planlamasının tembel hükümetlerin işi olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Yeni bir ekonomik hamle yapacağız. İlk dönemde altyapılar hazırlandı. Hastaneler, yollar, ticaret alanında önemli bir değişim yaşadık. Şimdi ikinci hamle dönemi başlayacak. Gayri safi milli hasılanın dört kat artmasıyla birlikte dünyada bize göre iyi bize göre yavaş olan büyümeyi artırmalıyız. Türkiye artık ileri teknoloji üretmek zorunda" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Denizli programının son durağında Anemon Otel'de sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının üyeleriyle bir araya geldi. 'Denizli Sivil Toplum Buluşması' toplantısında Başbakan Davutoğlu'ndan önce Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci konuştu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye'nin ileri teknoloji üretmek zorunda olduğunu ve ikinci kalkınma hamlesiyle niceliksel dönüşümü niteliksel bağlama oturtacağını söyledi.
Konuşmasına Denizli'de güzel bir gün geçirdiğini söyleyerek başlayan Davutoğlu, programının aksamasından dolayı geç kaldığını belirterek, "Afyon'daki kongreden geç çıktığımız için buradaki program da aksadı. Kusura bakmayın" dedi. Türkiye'nin ekonomik verileri hakkında bilgi veren Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Ülkelerin ekonomileri tarihten ve coğrafyadan etkilenir. Kritik dönemlerde kriz dönemlerinde doğru karar alan ülkeler yol alır. Kriz şartları bazen olumlu imkanlar sağlar. 2008'den bu yana ciddi ekonomik kriz var dünyada. Büyüme hızları düşmekte. Türk ekonomisinin ise finans sistemi sağlam. Tüm pazar daralmalarına rağmen ihracatın arttığı bir dönemdeyiz. Güzel performansımız var. Bunun daha iyi olması için de çalışıyoruz. 62. Hükümetimizde önemli kararlar aldık. Ülkenin ekonomisi ile ilgili makro planlamaları yapan hükümet ile işadamları arasında uyumu sağlamak istedik. Ne kadar önemli karar alırsak alalım işadamlarımızla uyumlu olmazsa bütünlük sağlanamaz. Bizim makroekonomik planlarımızın işadamlarımızca doğru anlaşılması hayati derecede önemli. Ekonomilerin düzlemleri birbirleriyle irtibatlı. Yerel ekonomiyle entegre gelişmezse ülke ekonomilerinin de dinamizmi harekete geçirmesi mümkün olmaz. Denizli ekonomisi kendi vizyonunu da belirleyecek iç dinamiklere sahip olmak zorunda. Bütün bu bölgenin ekonomik potansiyelini harekete geçirmek için doğru bağlanmak zorunda. Hep beraber dinamizmi yakalamalıyız."
Başbakanlığı boyunca 50'ye yakın kenti ziyaret ettiğini, iki ay içinde tüm şehirleri gezeceğini söyleyen Davutoğlu, yeni bir ekonomik hamle yapacaklarını belirtti. Türkiye'nin son 12 yıldaki hamlesiyle altyapı sorununu çözdüğünü belirten Davutoğlu, "Yeni bir ekonomik hamle yapacağız. Cumhurbaşkanımızın Başbakan olduğu 12 yıllık dönemdeki birinci hamle Türkiye'nin atıl alt yapısını faaliyete geçiren hamle idi. Hastaneler, sağlık, ulaştırma, ticaret her alanda önemli bir alt yapısal değişim yaşadık. Doğalgaz her yere ulaştı. Şimdi ikinci hamle dönemi başlayacak. İkinci niceliksel dönüşümü niteliksel bağlama oturtmak. Gayri Safi Milli Hasıla'nın dört misli artmasıyla birlikte dünyaya göre iyi bize göre yavaş olan büyümeyi artırmalıyız. Arge ve inovasyona ağırlık vereceğiz. Arge ve inovasyonla ilgili gelen taleplere ihmal etmeden katılıyorum. Türkiye, artık ileri teknoloji üreten ülke olacak. Bunu yaymalıyız. Bakanlar Kurulu'nda konuştuk. Türkiye'nin neresinde olursa olsun, ister İstanbul'da, ister İzmir'de, Bursa'da nerede olursa olsun ileri teknoloji yatırımı yapılacaksa 5. Bölge teşviki uygulanacak. Denizli'nin kapasitesini biliyorum. Denizli yükselen trend sergiledi. Tekstilde diğer alanda çok önemli mesafe kat edildi" diye konuştu.
Türkiye'nin artık ileri teknoloji üretim üssü olacağını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümet olarak bölgesel kalkınma merkezleri oluşturmaya hedeflediklerini söyledi. İzmir'in gereken büyümeyi gerçekleştiremediğini söyleyen Davutoğlu, "İzmir gereken büyümeyi yapamadı. İzmir tarih boyu çok önemli bir liman oldu. İzmir aslında şehirlerin gelişmesine göre hıza yetişemedi. Çandarlı Limanı'nı inşa ederken Manisa'yı, Balıkesir'e, Aydın'a hizmet edecek liman oluşturuyoruz. İzmir-Aydın-Denizli Otoyolu da tamamlanacak. Denizli'yi Antalya'ya bağlayarak tarım ve turizm havzasını buluşturacağız" dedi.
Denizli'nin her alanda öncü bir şehir olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Denizli her alanda öncü şehir. Denizli'nin sembolü horoz. Sizde çalışkansınız. Güneş doğmadan çalışmaya başlarsınız. Entegre altyapıyı bir çerçeveye oturtup çalışmanız lazım. Denizli'den beklediğimiz ARGE merkezleri olsun, inovasyon merkezleri olsun. Üniversitede altyapısı gelişsin. Bizim girişimciliğimiz çok önemlidir. Dışişleri Bakanı iken en çok sevindiğim şey Afrika'ya açılım yapmak oldu. 3 gün içinde işadamlarımız hemen girişimci oldular. Gittiler o bölgelere" ifadelerini kullandı.
Hükümetin açıkladığı Kadın İstihdamı Programı'na da değinen Davutoğlu, nüfus planlaması yapan hükümetlerin tembel hükümet olduğunu söyledi. İstihdamın önemli bir unsuru olan kadınların ekonomiye katkıda bulunmasını istediklerini söyleyen Davutoğlu, "İstihdamın önemli bir unsuru olan kadınlarımızın ekonomiye katkıda bulunmasını istiyoruz. Nüfus yapımızın bozulmasını da istemiyoruz, düşsün istemiyoruz. 90'lı yıllarda şu mantıkla bakardı hükümetler, nüfus planlaması yaparlardı. Nüfus planlamasını hükümetler tembel olduğu için yapar. Nüfus ne kadar az olursa yapılacak iş o kadar azalır. Nüfus dizaynını kaybetmiş ülkelerin ekonomileri batıyor. Şu andaki rakamlara göre Türkiye'de 2020 yılında genç nüfus ile yaşlı nüfus eşitlenecek, 2030 yılında yaşlı nüfus genç nüfusu geçecek. Sorumlu hükümet sadece seyir etmez. Nüfus dinamik olacak, üretimimiz yüksek olacak. Nüfusumuz az olursa Gayri Safi Milli Hasıla az olur diye bakmıyoruz olayı. Üretimimiz yüksek olacak. Biz her şeyi stratejik olarak uygularız" dedi.
Kurumsallaşma ve markalaşmaya önem verdiklerini, KOBİ'leri güçlendirmek istediklerini söyleyen Davutoğlu, Türkiye'de açılan şirket sayısının yüzde 17 artarken, kapanan şirket sayısının yüzde 10 azaldığını belirtti. 2008 yılından bu yana 6 milyon kişiye istihdam sağlandığını belirten Davutoğlu, "Biz size güveniyoruz. Hükümetin makroekonomik çalışmalarına güvenmenizi istiyoruz. Girişimcilik adına ne istiyorsanız yanınızdayız. Arkanızdayız. İhracatın arttırılması için teşvikte yanınızdayız. Ege bölgesi ile ilgili bölgesel kalkınma getireceğiz. Buna intikal edin. 12 yılda tarımda Avrupa'da en büyük üretici haline geldik. Buğday ambarı fındıkta birinci olmakla yetinmedik tarımda teşvikleri arttırdık. Tarım ve tarım sanayinde organik tarımda verdiğimiz desteklerle önünü açmak istiyoruz. Pamuk alanında da çalışma yapılması talimatını verdim. Denizli'yi ekonominin atar damarı haline getirmek istiyoruz. Tıkanık yerleri küçük müdahaleler ile açıyoruz. 62 hükümet olarak ekonomide niteliksel dönüşümde güvendiğimiz şehirler içinde Denizli var" dedi. Davutoğlu, Denizli'ye sık sık gelerek kentteki dinamizmi birlikte değerlendirmeye kararlı olduğunu söyledi. Konuşmasının ardından otelden ayrılan Davutoğlu uçakla Ankara'ya hareket etti.
Osman Nuri BOYACI-Ferah Işık-Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler