HABER

DB'den tuvalet gerçeği

Türkiye’de tuvaletlerde pisuvarlar kaldırılıp eski tekniğe dönüş yapılırken Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerde nüfusun yarısının yetersiz tuvaletlere sahip olduğunu ortaya koydu.

DB'den tuvalet gerçeği

ANKARA(ANKA) – Dünya Bankası iyi su altyapısının her zaman “iyi su hizmeti” anlamına gelmeyebileceğini bildirdi.

Dünya Bankası’nın “Sağlıklı Su ve Sıhhileştirme Programı (Water and Sanitation Program)” tarafından hazırlanan “Yoksul Kent Hizmetleri İçin Rehberlik Notları” adlı raporda, yoksulluktan kaynaklanan su ve sıhhileştirme sorunları nedeniyle ölen çocuk sayısının, AIDS, sıtma ve veremden ölen toplam çocuk sayısından fazla olduğu belirtildi. Belediye görevlileri, proje hazırlayanlar ve toplum önderleri ve politikacılara yönelik olarak hazırlanan rapor, kentlerdeki yoksul kesimlere uygun hizmet temininin önündeki bir dizi kurumsal, yasal, finansal ve teknik engeli tanımladı ve bazı somut olaylar üzerinde pratik çözümler önerdi.

Rapora göre 2006 itibarıyla dünya çapında 900 milyon kişi sağlıksız su içiyor, 2,5 milyar kişi uygun temel temizlik olanaklarına sahip bulunmuyor. Geçtiğimiz günlerde etkinlikleri düzenlenen Dünya Su Haftası dolayısıyla dünyanın birçok yerinden gelen yüzlerce uzman ve yöneticinin yüz milyonların ölümüne ve milyarlarca dolar zarara yol açan sağlıksız ve yetersiz su teminine karşı önlemleri görüşürken, bu etkinliğe denk gelen raporda, şu değerlendirmeler yer aldı:

“-Suyun temini ve sağlığın korunması alanında Binyıl Kalkınma Hedefleri’ni karşılamak amacıyla gelişmekte olan ülkelerde proje üretenler, hizmet sağlayanlar ve bizzat yoksulların kendileri, yine yoksullara yönelik hizmetin iyileştirilmesini engelleyen bir dizi engeli aşmak zorundadır.

-2006 itibarıyla dünyada 1 milyara yakın kişi hala, yüzeyden çıkan su, ırmaklar, akıntılar, küçük göller ve yetersiz arıtılmış drenajdan elde edilen suyu kullanıyor, sağlıklarını ve güvenliklerini tehlikeye düşürüyor. İyileştirilmiş su altyapısına sahip olanlar için bu, yeterli su hizmeti elde edildiği anlamına gelmez. İyi su altyapısına sahip olmayanların büyük bölümü kentlerin kenar mahallelerindeki derme çatma bölgelerde yaşamaktadır.

-PLASTİK KAP, TENCERE, ÇUKUR, TARIM ALANLARI, KAMU ALANLARI…-

-Tarihsel olarak basit ‘temizlik’ önlemlerine, parasal destek ve öncelik açısından ‘su tedarikinden’, daha az önem verilmektedir. 2002 itibarıyla, gelişmekte olan ülkelerdeki nüfusun yüzde 47’si, yani 2.5 milyar kişi tuvalet ve diğer biçimlerde iyileştirilmiş temizlik hizmetlerini eksik almaktadır. Bu insanlar plastik kaplara, tencerelere, açık çukurlara, tarım alanlarına ya da ait oldukları küçük toplulukların kamu alanlarına dışkılamaktadır.

-2005’te kentlerde yaşayanların yaklaşık üçte biri yani yaklaşık 1 milyar kişi, aşırı kalabalık, işsizlik ve eksik istihdam, ekilebilir arazi yetersizliği, sağlıksız su, sağlık koruma ve sağlık hizmeti ile, güvensiz ortam, kadınlara karşı şiddetin ağır bastığı kenar mahallelerde derme çatma barakalarda yaşıyor."

Raporda çeşitli ülkelerde su satıcılarının, organize suç örgütlerinin, kamu görevlilerinin “yoksullara için daha iyi hizmet verilmesini engellemede” çıkarları bulunabileceği kaydedilirken “Su alanındaki çıkar sahipleri, doğal olarak statükoda, gelir kaynaklarını ya da siyasi desteklerini tehdit eden herhangi bir değişime karşı muhalefet gösterir” denildi ve halkın su hakkı konusunda bilgilendirme kampanyaları yapılması önerildi.

-TOPLUM SU TASARRUFU VE DÜŞÜK MALİYETLİ TEMİZLİĞE YÖNLENDİRİLMELİ-

Dünya Bankası raporunda, kamu yetkilileriyle su alanındaki kamu kuruluşlarının, halkın su kaynaklarından yoksun kalmaması için geniş ve ileri görüşlü stratejileri benimsemeleri gerektiği belirtildi. Raporda, “Bu kesimler hane halkları ve toplulukların su tasarrufuyla ilgili teknolojileri ve suyu sağlıklı hale getiren düşük maliyetli işlemleri benimsemelerini teşvik etmelidirler” denildi. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler