Tarihçi-sosyolog ve Samsun Tarih Derneği Başkanı Emin Günaydın, bilgi ve teknolojinin ilerlemesiyle gelenek ve görenekten uzak yetişen çocuklar için ‘Dedemin Hikayesi’ adlı projeyi hazırladı.
Günümüz teknolojisi olan tablet, cep telefonu ve bilgisayar oyunları ile esaret altında kalan çocukların büyükleriyle vakit geçirmesinin amaçlandığı projede, çocuklar gelenek ve göreneklerini öğrenerek, öğrendiklerini yarınlara, bir sonraki kuşağa aktarmada köprü üstlenmeleri sağlanacak. Nesiller arasında en büyük köprü toplumsal ve insani değerler olan sevgi, saygı, birliktelik ve paylaşım olacak.
Kaybolan değerler kazandırılacak
Kaybolan değerlerin yeniden inşası için başlatılan ‘Dedemin Hikayesi Projesi’nin hedefi ile çocukların günümüz ekonomik siyasi ve sosyal şartlarını dedelerin ve ninelerinin yaşadıkları ekonomik siyasi ve sosyal şartlarıyla karşılaştıracak. Çocuklar bu proje ile Türk kültürünü, geleneğini öğrenecek. Tük edebiyatının sözlü ve yazılı edebiyat ürünleri olan masal, destan, efsaneleri öğrenmelerini sağlanacak. Mazinin çocukları bugünün büyükleri olan dedeler, geçmişte teknoloji yokken nasıl vakit geçirdiklerini ve günümüzdeki teknoloji tutsağı olan ve teknolojiyi yanlış kullanan çocukların vakitlerini nasıl verimsiz geçirdiğini, büyükleriyle iletişim kurmadan yalnız ve yabancılaşan bir hal aldıklarını somut bir şekilde ortaya koyulacak.
Kaynaklar zengin
Proje, hazırlanırken aile büyükleri, soy ağacı tabloları, aile fotoğraf albümleri, çocuk psikologları, sosyolog, öğretim görevlileri ve gelişim kitapları gibi kaynaklardan yararlanılacak.