Kastamonu'da 23. Vergi Haftası kutlamaları çerçevesinde vergi rekortmenleri ödüllendirildi. Törende yaptığı konuşmada, devletin Kastamonu’da harcadığının 3'te 1'ini tahsil edebildiğini hatırlatan Kastamonu Defterdarı Yaşar Kısa, verginin zekat yerine geçip geçmeyeceğini, Diyanet'in ve ilahiyatçıların tartışmaya açması gerektiğini söyledi.
Bu yıl 23'üncüsü kutlanan Vergi Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen 2011 beyan döneminde vergi matrahları ile rekortmen olan ilk 10 gelir, kurumlar ve gayri menkul sermaye iradı mükelleflerine ödül ve plaket töreni düzenlendi. Törende konuşan Kastamonu Defterdarı Yaşar Kısa, "Vergi olgusu öyle bir şeydir ki, askerlik yapmak gibi vatan borcudur. Hatta askerlik yapmaktan öte vatan borcudur. Çünkü askerlik borcunu, profesyonel orduya veya paralı askerliğe geçmek suretiyle ikame edebilirsiniz. Yani alternatifi vardır. Ancak vergi vermenin alternatifi yoktur. Devlet zaman zaman bazı kesimlerden vergi almayabilir veya miktar ve oranları düşürebilir. Ancak tamamen vazgeçemez. Çünkü devletin zorunlu giderlerini karşılayabilmesi, finanse edebilmesi için vergi gibi sağlam ve sürdürülebilir kaynaklara sahip olması gerekmektedir.” dedi.
Devletin bütçe gelirleri içinde vergi gelirlerinin yüzde 85 gibi bir orana tekabül ettiğini kaydeden Kısa, sözlerine şöyle devam etti: “Devlet dediğimiz devasa tüzel kişiliğin bütçesi de aile bütçeleri gibidir. Giderleri yanında gelirleri de bulunmaktadır. Giderleri gelirlerinden büyük olması halinde bütçe açık verir. Açık verirse bu açık yeni vergiler koymak veya vergi oranlarını yükseltmek suretiyle giderilmeye ya da mal ve hizmetlere zam yapılmak suretiyle açık kapatılmaya çalışılır. Zam demek enflasyonun artması demektir. Bu nedenle devlet bu konuda ya vergileri artırma yoluna gidecektir ya da enflasyonu göz önünde bulundurarak mal ve hizmetlere zam yapma yoluna gidecektir. Bu ise siyasi otoritenin bir tercihi olacaktır.”
Konuşmasında verginin zekat yerine geçip geçmeyeceğinin tartışılmasını da isteyen Defterdar Yaşar Kısa, şunları söyledi: “Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun, ilahiyatçılarımızın, ilahiyat fakültelerimizin zekât müessesesi ve konusunu tartışmaya açması gerekmektedir diye düşünüyorum. Tartışılması gereken husus devlete ödenen vergiler zekat yerine geçer mi? Çünkü bugün baktığımızda devletin üstlendiği birçok fonksiyon fakir ve fukaraya yöneliktir. Sosyal devlet olmanın gereği olarak devletin yerine getirdiği birçok sosyal ve hayri hizmet ve görevleri bulunmaktadır. Örneğin, Fak-Fuk-Fon dediğimiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları il ve ilçelerde fakru zaruret içerisinde bulunan vatandaşlarına mutad ayni ve nakdi yardımlar yapmaktadır. Sosyal Hizmetler aracılığıyla her ay yaşlılara ve başkasına yardımı olmaksızın hayatını idame ettiremeyecek durumda olan engellilere evde bakım ücreti, yetiştirme yurdunda kalması gereken çocuklar için evde bakım ücreti verilmektedir.”
Türkiye Cumhuriyeti’nin 81 ilinden birisi olan Kastamonu ilinde 2011 yılında il genelinde Merkezi Yönetim Bütçe Gelirlerinin 370.3 milyon TL olarak gerçekleştiği bilgisini veren Kısa, "Genel Bütçe Gelirleri tahsilât oranımız yüzde 74.10 olarak gerçekleşirken, Vergi Gelirlerindeki tahsilât oranımız daha yüksek olup yüzde 77.30’dur. Bir önceki yıl yani 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gelirlerimiz 290.3 milyon TL olmuştu. 2011 yılında bir önceki yıla göre gelir artışımız yüzde 27,52’dir. Bu oranlar da Türkiye ortalaması olan yüzde 19,50’nin üzerindedir. Kastamonu ilinin kamu harcamalarına baktığımız zaman Merkezi Yönetim Bütçe giderlerinin 1 milyar 105 milyon 180 bin TL, 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Giderlerinin ise 947 milyon 556 bin TL olduğunu görmekteyiz. Gider artış oranımız yüzde 16,63 olarak gerçekleşmiştir. Bu durumda Kastamonu ilinde gelirlerimizin giderlerimizi karşılama oranı yüzde 33.5 olmaktadır. Yani devletimiz Kastamonu’da 100 TL harcarken ancak 33,5 TL’sini gelir olarak geri toplamaktadır. Bu durumda devlet Kastamonu’ya 66,5 TL net transfer sağlamaktadır. Devlet Kastamonu’da harcadığının 3'te 1'ini tahsil etmektedir. 2011 yılında Kastamonu ilinde merkezi yönetimin yatırım harcamaları 375 milyon 406 bin TL’dir. Bu rakama belediyeler, KÖYDES ve İl Özel İdaresinin harcamaları dahil değildir.”
Programa Vali Erdoğan Bektaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Defterdar Yaşar Kısa, KATSO Başkanı Halil Öztosun, TAŞIKO Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu, KESOB Başkanı Dursun Ergin, Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Ali Tosyalıoğlu ve vergi mükellefleri katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz