YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Değerli TL, Ihracatçının Karından Yiyor

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şankaya, "Belki biz bugün Merkez Bankası'nda büyük rezervlere

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şankaya, "Belki biz bugün Merkez Bankası'nda büyük rezervlere sahip olabiliriz, ama kurların bu seviyede kalması maalesef ihracatçıyı çok olumsuz etkiliyor. Bugün kar endeksimiz inanılmaz düştü" dedi.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şankaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sürdürülebilir büyümeyi sağlayabilmek için mutlaka ihracat yapmak gerektiğini, Türkiye'nin de üretim ve ihracattan başka yolu olmadığını söyledi.

Avrupa'nın da Amerika'nın da bugün yaşadığı en büyük sorunun, üretimin azalması olduğunu vurgulayan Şankaya, bunun sonunda batılı gelişmiş ülkelerin bile ciddi sorunlarla karşılaştıklarını belirtti.

Şankaya, ülkede sadece iç tüketimle, hizmet sektörüyle büyümenin sağlanamayacağını ifade ederek, "Avrupa, bunun en güzel örneği. Avrupa, en büyük hizmet sektörüne sahip olan bir bölge, geldiği nokta; işte Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz. Turizm olarak en güçlü ülkelerdi, bunlar, hizmet sektörünün en büyük olduğu yerlerdi, ama üretimden çıktılar, geldikleri nokta bu. Japonya olsun, Avrupa olsun, birçok firma dünya pazarından pay almak istiyor. Siz ancak dünya pazarlarından pay alırsanız, ülke olarak büyümeyi sağlayabilirsiniz ve sürekliliğini sağlayabilirsiniz" diye konuştu.

Bu yüzden, rekabette eldeki en büyük silahın kur olduğuna dikkati çeken Şankaya, şöyle devam etti:

"İçerideki enflasyonun getirdiği maliyetlerin, altından kalkabilmenizin en güçlü tarafı kurdur. Onun için paranızın aslında değerli olması, bir itibar kazandırmaz. Burada paranızın değerinin artmasıyla üretimde rekabetinizi kaybedersiniz. Neticede dünyayla rekabet edemezsiniz. İşte bugün görüyorsunuz koskoca Japonya, Amerika, her birinin amacı, paralarının değerlenmemesi. Neticede paranız değerlendiği süre içinde, maliyetlerinizi siz hiçbir zaman dünyayla rekabet edecek boyutta tutamazsınız. Onun için buna çok dikkat etmek gerekiyor."

-"Kar endeksimiz inanılmaz düştü"-

Şankaya, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın bu konuda çok doğru şeyler söylediğine de değinerek, şunları kaydetti:

"Belki biz bugün Merkez Bankası'nda büyük rezervlere sahip olabiliriz, ama kurların bu seviyede kalması maalesef ihracatçıyı çok olumsuz etkiliyor. Bugün kar endeksimiz inanılmaz düştü. Yani bugün bakıyorsunuz elektriğe neredeyse yüzde 15 civarlarında bir zam geldi, geçen sene. Doğal gaza aynı oranda yüzde 20'ye yakın zam geldi. Burada işçilik zamlarını ödediniz. Baktığınız zaman bugün avro 2,36. Bundan 1,5-2 sene evvel 2,45-2,50'lerdeydi. Dolay aynı şekilde, 1,80-1,85'ti bugün 1,76-1,77. Aradaki yüzde 15'lik maliyet artışını ve kurdaki geriye düşüşü, bu aradaki makası ihracatçı nasıl alacak, nereye yedirecek- Onun için bunları çok ciddi düşünmek lazım."

-"Hiçbir zaman kurların aşırı artmasını istemedik"-

Dünyadaki diğer para birimlerinin tersine, TL'nin değer kazandığını, bunun aslında çok sıkıntılı bir durum olduğunu anlatan Şankaya, şu bilgileri verdi:

"Hiç olmazsa bugün sepete baktığımız zaman 2,12-2,14'lerde gezmesi lazım, biz hala 2,5-2,7'lerde gezdiriyoruz. Bunun, ihracatçının bütün karını götürdüğünü görüyoruz ve birçok insan da ihracattan ve üretimden kaçar oldu. Siz üretimi, sürdürmezseniz, arzu ettiğiniz büyümeyi neyle yakalayacaksınız- Bunu bir tek ihracat ile yakalayabilirsiniz. Dünyadaki büyük pastadan muhakkak pay almanız lazım, ama pay alabilmeniz için de rekabet edebilir, şartlara sahip olmanız lazım. Bunun da önündeki en büyük güç kurdur. Biz hiçbir zaman kurların aşırı artmasını istemedik, hep yanlış anlaşılıyor. İhracatçı sanki yüksek istiyor gibi, değil. biz enflasyonun getirdiği pahalılıkta ihracatçı ezilmesin istiyoruz. Bir tarafta enflasyon var, öbür tarafta paranız değer kazanıyor, bunu biz anlayamıyoruz. Bu aslında dengeli bir oranda sağlansa, ihracatçı bugün sürdürülebilir büyümesini sağlayacak, sürdürülebilir rekabetini yakalayacak ve bununla beraber de yatırımlarını sürdürecek. Sizin para kazanmanız lazım ki, sektör olarak tekrar yatırımlar yapın. Bugün ihracatçının, gerek tekstilci olsun gerek hazır giyim ve konfeksiyon gerekse otomotiv olsun, karlılığı bugünkü kurlarla maalesef gidiyor."

-"Amacımız, istikrarlı bir kur politikası"-

Şankaya, bankalar inanılmaz karlar açıklarken, üretimde kimseden kar çıkmadığını ifade ederek, üretimin kazanmaması halinde Türkiye'de yatırımların hayata geçemeyeceğini vurguladı. Üretimi ve ihracatı bir şekilde desteklemek gerektiğini söyleyen Şankaya, desteğin de bazen yanlış anlaşıldığını, ancak kurların enflasyon oranında değer kazanmasının, hiç kimseye zarar vermeyeceğini dile getirdi.

Şankaya, kuru baskılamanın doğru olmadığını ifade ederek, "Bizde her zaman bastırılıyor, bastırılıyor, sonra bir anda oktan fırladığı gibi yukarı çıkıyor, bu sefer herkesin dengesini bozuyor. İthalatçının da dengesini bozuyor, ihracatçının da. Bizim amacımız, istikrarlı bir kur politikası" değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler