VAN (İHA) - Van'da, buğday tarlalarının biçilmesi ile birlikte un değirmenleri çiftçileri beklemeye başladı. Çiftçiler ise buğdaylarını peşin satarak hazır un alıyor. Değirmen ustası Mehmet Akyüz, çiftçilerin buğdaylarını satarak hazır un aldıklarını, bunun da pahalıya mal olduğunu belirterek, "Bize gelip ellerindeki buğdayı öğütürlerse daha ucuza un elde ederler. Böylece hem onlar, hem de bizler kazanmış oluruz" dedi.
Çiftçilerin umudu olan tarlalardaki buğdaylar, havaların yağışsız geçmesi ile rahat bir şekilde kesildi. Çiftçilerin getirecekleri buğdayları bekleyen değirmenciler ise bu yıl gözlerinin yollarda kaldığını söylüyor. Çiftçilerin, ellerindeki buğdayları fabrikalara satarak peşin paraya çevirmeye çalıştıklarını, ancak ardından gidip tekrar un aldıklarını, böylece zarar ettiklerini belirten değirmenciler, kendilerine gelmeleri çağrısında bulundu.
Van'ın İskele Mahallesi'nde buğday öğüten değirmen ustası Mehmet Akyüz, çiftçilerin bağdaylarını değirmenlerde öğütmeyip hazır un satın almasından dertli. Un fiyatlarının piyasada pahalı olduğunu belirten Akyüz, modern un değirmenleri ile birlikte yapılan unun daha kaliteli ve karlı olduğunu dile getirerek, "Ben 20 yıldır değirmencilik yapıyorum ve değirmende öğütülen buğdayın kalitesine göre un daha iyi oluyor. Piyasada un, kalitesine göre 22 milyon lira ile 35 milyon lira arasında satılıyor. Bizim öğüttüğümüz 50 kilogram unun maliyeti ise 15 milyon lira ile 20 milyon lira arasında çiftçiye mal oluyor. Öğütülen buğdaydan un, kepek ve tavuk yemi de ayrı olarak üreticiye kar kalıyor. Çiftçilerden öğüttüğümüz buğdayın yüzde 10'unu işletme karı olarak alıyoruz. Çiftçiler ise buğdaylarını un fabrikalarına vererek peşin para alıyorlar. Unlarını da hazır satın alıyorlar. Bu durum karşısında çiftçiler hem kar etmiyor, bizler de iş yapamıyoruz" dedi.