Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mahmut Özgener, Beşiktaş-Bursaspor maçı öncesinde yaşanan olayların, mevcut yasanın şiddeti önlemede yetersiz kaldığını gözler önüne serdiğini belirterek, "Bu eylemleri yapanın yanına kar kalıyor ve bütün faturayı da kulüplerimiz ödüyor" dedi.
Spor kulüplerinin sorunları ile sporda şiddet sorununun araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Nazım Ekren başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi. Komisyon, ilk toplantısında Futbol Federasyonu yetkililerinden şiddet olaylarıyla ilgili bilgi aldı. Meclis Araştırma Komisyonu'nun toplantısına Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, Başkanvekili Lütfü Arıboğan, Baş Hukuk Müşaviri Prof. Dr. İlhan Helvacı ve federasyon yetkilileri katıldı.
"NE KADAR CAYDIRICI OLURSAK OLAYLARIN ÖNÜNE O KADAR ÇABUK GEÇERİZ"
Federasyon Başkanı Özgener, komisyonda yaptığı konuşmada Türkiye'de spor sahalarında yaşanan şiddet görüntülerinde son dönemde yaşanan artışa dikkat çekerek, bu olayların üstesinden tek başlarına gelemeyeceklerini söyledi. Çok kapsamlı bir araştırma yaptıklarını ifade eden Özgener, bugün gıptayla izledikleri, şiddetin hemen hemen hiç olmadığı ülkelerde geçmişte durumun ne olduğunu, bugün durumun hangi noktaya geldiğini ve bu süreçte neler yapıldığını incelediklerini söyledi. İlk irdelemelerinin İngiltere olduğunu belirten Özgener, İngiltere'nin 1980'li yılların sonu, 1990'lı yılların başında holiganizmin yoğun olduğu, futbolda şiddetin, Türkiye'de görülenlerden çok daha yoğun yaşandığı bir ülke olduğunu hatırlattı.
Aynı İngiltere'ye bugün baktıklarında örnek almak istedikleri bir seyirci profili gördüklerini dile getiren Özgener, "İngiltere ne yaptı diye baktığımızda şunu görüyoruz. İngiltere'nin aldığı bir takım tedbirler var. Bu tedbirler tamamen eylemi yapanlara yönelik, cezai hükümleri ağır olan, bu eylemleri yapanların sürekli kontrol altında tutulacağı tedbirler. İngiltere'de 17.5 milyon seyircinin olduğu bir senede 29 bin tutuklamaya varan işlem yapılmış. Fakat bu kanunlar çıktıktan sonra seyirci sayısı 17.5 milyondan 29 milyona çıkmışken, 29 bin olan rakam 2 binli rakamlara düşmüş. Yani hemen etkisini göstermiş" diye konuştu. Mevcut yasanın, eylemi gerçekleştirenlerin cezalandırılması konusunda çok önemli eksikleri olduğuna inandıklarını belirten Özgener, bu kapsamda bir taslak hazırladıklarını söyledi. Bunu yaparken de emniyetle işbirliğine hazır olduklarını söylediklerini ifade eden Özgener, "Emniyetin emrine amadeyiz. Biz statlardaki kamera sistemlerini, emniyetin istediği düzende kurmaya hazırız. Bu kamera sistemini kurarken de, kamera sistemi odasının kontrolünün emniyette ve Futbol Federasyonu'nda olması koşuluyla varız. Biz, kurulacak çok kapsamlı kamera sistemiyle maçta istenmeyen eylemleri yapanların anında tespiti konusunda üstümüze düşeni yaparız. Ama bu eylemde bulunan kişileri biz cezalandıramayız. Bu devletin işi. Ne kadar caydırıcı olursak bu olayların önüne o kadar süratli ve istenen şekilde geçeriz diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
"TRİBÜNDEKİ ŞİDDET BİTTİĞİNDE SEYİRCİ SAYISI DA ARTACAK"
Türkiye'de bugün gözlemlenen futboldaki seyirci azlığının en önemli unsurunun, tribünlerdeki şiddet olduğuna inandıklarını dile getiren Özgener şunları kaydetti:
"Tribünlerdeki şiddet bittiğinde seyirci sayısının da artacağına, futbolun daha güzel ortamlarda oynanacağına inanıyoruz. Son yaşanan olay da bir kere daha gözler önüne sermiştir ki mevcut yasa maalesef şiddetin önlenmesinde yetersiz kalmakta ve bugünkü ortamda, üzülerek söylemek zorundayım ki, bu eylemleri yapanın yanına kar kalmakta ve bütün faturayı da kulüplerimiz ödemekte. Kulüplerimiz de bugün bundan şikayetçi ama kulüplerimizin de eli kolu bağlı."
Futbolda iki büyük organizasyonda çok açık bir madde bulunduğuna işaret eden Özgener, stadyum ve etrafının güvenliğinden evsahibi kulübün sorumlu olduğunu vurguladı. Bu tip olaylarda faturanın kulübe kesilmesi gerektiğini kaydeden Özgener, "Bugün bir maç esnasında sahaya atılan bir taş, koltuk hakem ya da oyuncu yaralanmalarına sebep olabiliyor. Bu eylemleri yapanlar cezasız kalıyor. Halbuki aynı eylemi, stad dışında nerede yaparsa yapsın hapis cezasına kadar gidecek ağırlıkta suçlar bunlar. Stadyum dışında yapılsa ceza alacak konular, stadyumda cezasız kalır hale gelmiş bugünkü gerçeğimizde" diye konuştu.
Komisyon Başkanı Ekren ise Federasyon'un yeni hazırladığı yasa taslağı üzerinde hükümetle birlikte çalışıldığını belirterek, bu süreçte komisyon olarak sürece dahil olacaklarını ve tasarıya son şeklini birlikte vermeye çalışacaklarını söyledi.
İDARİ PARA CEZALARI ADLİ PARA CEZASINA DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Futbol Federasyonu tarafından hazırlanan taslak hakkında bir sunum yapan Futbol Federasyonu Baş Hukuk Müşaviri Prof. Dr. İlhan Helvacı ise şiddet olaylarının genellikle maça gidiş ve gelişlerde yaşandığına işaret ederek, bu süreçte emniyet tarafından gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Stadlarla gerçekleştirilen eylemlerin genellikle kabahat olarak görüldüğünü belirten Helvacı, eylemi yapanlara idari para cezası verildiğini, çoğu zaman bunların kağıt üzerinde kaldığını belirtti.
Hazırladıkları taslakta bu eylemlere adli para cezası verilmesini öngördüklerini kaydeden Helvacı, bu cezaların ödenmemesi halinde hapis cezasına dönüşebileceğini belirtti. Teşvik primi ve şike olaylarında 5 ila 12 yıl hapis cezasını öngördüklerini kaydeden Helvacı, bu tür cezalarda ceza alt sınırının 5 yıla çıkartılmanın caydırıcılığı artıracağını söyledi. Biletlerle TC Kimlik Numarası bulunması ve gelecekte çipli sisteme geçilmesini de hedeflediklerini kaydeden Helvacı, böylece usulsüz şekilde karaborsa bilet satışının önüne geçileceğini ve çipli sisteme geçildiğinde biletin sahibinin o anda nerede bulunduğunu bile tespit edilebileceğini dile getirdi. Güvenlik kameraları ve anonsların kontrol edildiği bir gözlem odası kurulmasının öngörüldüğünü belirten Helvacı, müsabaka sırasında tespit edilen kişilerin gözlem odalarına alınacaklarını ve maç boyunca burada tutulacaklarını, maçtan sonra ise mahkemeye sevkedileceklerini belirtti. Helvacı, özel güvenlik görevlilerinin zaman zaman güvenlik tedbirlerinde yetersiz kaldıklarına da işaret ederek, stad içindeki güvenliğin özel güvenlik ve emniyet tarafından birlikte alınmasını önerdiklerini açıkladı.
ÖZEL GÜVENLİK ELEMANLARININ YETERSİZLİĞİ
Taslak hakkındaki sunum sırasında Federasyon Başkanı Özgener de bazı örneklerle düzenlemelerin gerekçelerini anlattı. İstanbul İl Güvenlik Kurulu'nun geçen yıl stadlardaki eylemler nedeniyle 1,2 milyon lira idari para cezası verdiğini anlatan Özgener, bu rakamın sadece 100 bin lirasının tahsil edilebildiğini vurguladı. Bazı taraftarların yeşil kart çıkarttıklarını ve bu vesileyle idari para cezalarını ödemediklerini söyleyen Özgener, cezaların adli para cezası haline dönüştürülmesiyle bunun önüne geçilebileceğini bildirdi.
Özgener, özel güvenlik görevlilerinin zaman zaman yetersiz kaldıklarına da değinerek, geçen yıl İstanbul Büyükşehir Belediye-Diyarbakır maçının 87. dakikasında Diyarbakırsporlu taraftarların saha içine girdiklerini ve maçın tatil edildiğini anlattı. Özgener, seyircilerin sahaya girdiği sırada özel güvenlik güçlerinin taraftarlara engel olmak yerine kaçtıklarını ifade ederek, olayların, emniyet güçlerinin sahaya girmesinden sonra önlenebildiğine dikkat çekti.