YURTHABER

Erzurum
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Delik kulak zarı tehlike oluşturuyor

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç.

Delik kulak zarı tehlike oluşturuyor

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, delik kulak zarının tehlike oluşturduğunu söyledi.
Hisar Hospital Intercontinental Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, “Kulak Zarı, dış kulak ile gelen seslerin toplanarak orta kulak yoluyla iletilmesini sağlar. Ama aynı zamanda dış kulak ile orta kulak arasında önemli bir bariyer görevi yapar” dedi.
Kulak zarı delik olduğu zaman, kulağa kaçan suların enfeksiyona neden olarak kulağın akmasına neden olduğunu dile getiren Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, “Bu akıntılar işitmeyi sağlayan kemiklerde erimeye neden olarak işitmede kalıcı hasarlar oluşturur. Kulak Zarı 15-20 desibel işitmeyi arttırır. Eğer delik olursa 15-20 desibel işitme azalır. Kulak zarında bir delik varsa denize veya havuza girildiği zaman veya kendiliğinden de kulakta enfeksiyon gelişir, Bu enfeksiyon işitmede kalıcı hasarlar oluşturur, hasar sadece işitme de olmayabilir. Yüz felci, menenjit, baş dönmesi, beyin apsesi, kulak apsesi gibi enfeksiyonlara da neden olabilir” diye konuştu.
Kulak zarı neden delinir veya yırtılır?
Çocuklukta geçirilen kulak zarı iltihaplarının kulak ile burun arasındaki östaki borusu problemleri, bazı aşıların yaptırılmaması veya eksik kalması, yapısal problemler, travmatik nedenler ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak delik kalabildiğini anlatan Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Travmatik nedenlere bağlı kulak zarı delinmiş ise kulak zarı kendini 1 aylık sürede yenileyebilir. Bu süre içerisinde yenilenmemiş ise kalıcı olarak delik kalır. Çocukluk döneminde kulak zarının delik olması işitme kaybına neden olarak eğitimde yaşıtlarına göre geri kalmaya neden olur. İleri yaşlarda ise yaşlılığa bağlı işitme kaybına kulak zarının delik olması nedeni ile eklenen işitme kaybı eklenince iletişim daha da kötüleşir. Orta yaş grubunda ise kulak zarı sosyal yaşamı kısıtlayıcı rol oynar. Günümüzde teknolojinin verdiği imkanlar ile bu problemi çözmek artık çok kolay. Eskiden kulak arkasından açılan ve baş sarılan yöntemler günümüzde kullanılmıyor. Güncel teknolojide kulak zarının Endoskopi ile kulak kanalı içerisinden kıkırdak ile tamiri kolayca mümkün. Bu işlem oldukça kolay olup ameliyat olan kişinin sosyal hayatını önemli ölçüde etkilemiyor. Kulak zarı delik olduğu için denize havuza girmekte zorlananlar duş alırken kulağına su kaçacak diye endişe duyanlar. Kulak zarı delik olduğu için konuşurken iletişim problemi yaşayanlar bu problemden kolaylıkla kurtulabilirler.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler