HABER

Demir çelik sektöründe "Çin" tedbiri

HATAY (İHA) - Çin'in demir çelik sektöründe atılım yapması ve yeni yatırımları, Türkiye'deki entegre demir çelik tesislerini yeni önlemler almaya yöneltti. Çin'in bütün dünya için 'ciddi bir tehdit' olduğu görüşünde birleşen demir çelik sektörü yöneticileri, hizmet kalitesinin artırılması gerektiğini belirtti.

İSDEMİR Genel Müdürü Atamer Giyici, Çin'in cevher bağlantılarını 6 milyon tondan 12 milyon tona çıkardığını, 20 milyon ton için ön çalışmaları bulunduğunu hatırlatarak, İSDEMİR'in kömür ve cevher ihtiyacının spot piyasa yerine 2004 Mayıs'tan itibaren 5 yıllık bağlantılarla karşılanacağını belirtti. Giyici, "Muhtemel rakiplerimizi iyi belirlememiz lazım. Bütün dünyada çelik sektöründe çalışanlar gibi biz de Çin'i takip ediyoruz. Onlar da dışardan cevher alıyor, kömür veya kok satıyorlardı. Kendi üretimleri arttığı için artık dışarıya kömür ve kok satmıyorlar. Buna karşılık dışardan büyük miktarda cevher alıyorlar. Brezilya'yla yaptıkları bir anlaşma var. Önce yılda 6 milyon ton cevher alıyorlardı. Şu anda 12 milyon tona, daha sonra 20 milyon tona çıkarmak için ön çalışma yaptılar. Biz artık spot piyasadan değil, orta ölçekli anlaşmalarla cevher ve kömür ihtiyacımızı sağlayabiliriz. Bu yönde çalışmamız var. Mayıs ayından itibaren çeliği, yıllık değil 5'er yıllık periyotlarla alacağız. Elimizdeki bağlantılar bizi 2004 Mayıs ayına kadar götürecektir" dedi.

"ÇİN'DEN KORKMUYORUZ" Çin'in demir çelik sektöründe teknolojik anlamda atılımlar yapmasının Türk demir-çelik sektörünü etkileyeceği gibi bir kaygı duymadıklarını belirten ERDEMİR Genel Müdürü Kerim Dervişoğlu ise "Çin'den korkmuyoruz" dedi. Dervişoğlu, "Çin inanılmaz bir şekilde çelik üretimini artırıyor. 10 sene içerisinde dünya çelik üretiminin yarısını ele geçirecek gibi görünüyor. Çin kendi büyümesine, yatırımlarına paralel olarak demir cevheri ve koklaşabilir kok kömürü kullanıyor ve dünya fiyatları bu hammaddelerde süratle yükseliyor. Biz de bunu görüyoruz. Bizim de yatırımlarımız var ve bundan dönüşümüz yok. Yatırımlarımızı, dolayısıyla üretim kapasitemizi artıracağız. Kalitemizi artırmak, maliyeti düşürmek suretiyle dünya pazarlarında rekabet etmemiz lazım. Pazarları sürekli inceliyoruz, araştırmalar yapıyoruz, Çin'in bu hareketine karşı herkes yerli cevher ve kömüre dönmek zorunda. Bu kararı aldık. Kendi kaynaklarımızı ön plana çıkaracağız. Yerli cevher ve koklaşabilir kok kömürü kullanmakla bunları aşmaya çalışacağız" diye konuştu.

ERDEMİR Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber de üretimdeki artışa rağmen Çin'in sektörde hala ithalatçı olduğuna işaret ederek, "2007 yılına kadar da üretimi kendisine yetmeyecek. Dolayısıyla biz bu fırsatı değerlendirerek 2007 yılına kadar şirketlerimizde maksimum kar ederek, yabancı kaynak kullanarak yatırımlarımızı gerçekleştireceğiz. Artık Çin, dünya çelik piyasasında ihracatçı konuma geldiğinde biz yatırımlarımızı tamamlamış, kapasitemizi artırmış ve rekabet edecek duruma gelmiş olacağız. Bu devreyi öyle değerlendireceğiz" dedi.

En Çok Aranan Haberler