HABER

Demir eksikliğine dikkat

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, demir eksikliği anemisinin, çocuklarda zeka gelişim geriliği, davranış bozukluğu ve psikolojik gelişim geriliğine yol açarak sağlığı olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Demir eksikliğine dikkat

Bütün yaş grupları için hayati önem taşıyan demir eksikliği anemisinin, genel olarak 0-5 yaş grubundaki çocukların ve gebelerin ortalama yüzde 50'sinde ortaya çıktığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Taş, "Ülkemizde tüm ölümlerin yaklaşık yarısı 5 yaş altı çocuk grubunda görülmekte ve bunların temelinde malnütrisyon (beslenme yetersizliği) ve buna bağlı ağır seyreden hastalıklar yer almaktadır. Yine bu yaş grubunda, büyüme ve gelişme geriliği, anemi, vitamin yetersizlikleri, iyot yetersizliği hastalıkları, diş çürükleri gibi beslenme meseleleri görülmektedir. Demir eksikliği anemisi vücut fonksiyonlarını etkileyen sistemik bir hastalıktır. Psikolojik ve fiziksel gelişim ile davranış ve çalışma performansı üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle önemli bir halk sağlığı problemidir. Ülkemizde süt çocukluğu döneminde her iki çocuktan birinde demir eksikliği anemisi gelişmektedir" dedi.

"OKUL BAŞARISININ DÜŞMESİNE NEDEN OLUYOR"

Aneminin, tüm yaş grupları için hayati önem taşımakla birlikte bebek ve çocuklarda büyümeyi etkilediğini, enfeksiyonlarda direnci azalttığını ve çocuklarda zihinsel yeteneklerin gelişmesini olumsuz yönde etkileyerek okul başarısının düşmesine neden olduğunu ifade eden Dr. Taş, anne ve babaları uyararak, "Demir eksikliği anemisi, çocuklarda zeka gelişim geriliği, davranış bozukluğu ve psikolojik gelişim geriliğine yol açarak sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Demir eksikliği anemisi olan çocuklarda beyinde sinir ileti hızı ve psikosomatik gelişimi yavaşlar. Bu çocuklar hayata 5-10 puan daha az zeka ile başlamaktadırlar" dedi.

Önemli bir halk sıkıntısı olan demir yetersizliği anemisinin çözümü için bakanlığın ülke düzeyinde, toplumun demir yetersizliği konusunda bilinçlendirilmesi, bebeklerin ilk 6 ay anne sütü almasının ve 6 ayın sonunda uygun ve yeterli miktarda ek besine geçilerek emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi gerektiğini belirten Taş, "4+12 ay arası her bebeğe proflaktik (d vitamini yetersizliğinin oluşmadan önlenmesi) amaçlı ücretsiz demir desteği sağlanması; 13+24 ay anemisi olan bebeklere demir tedavisi önerilmesi amacıyla "Demir Gibi Türkiye" projesi başlatıldı. Denizli'de de 17 Şubat 2004 tarihinden itibaren yürütülen bu proje kapsamında birinci basamak sağlık kuruluşlarında çalışan toplam bin 338 sağlık personeline bu konuda eğitim verilmiştir. 2010 yılına kadar devam etmesi planlanan bu proje ile hedefimiz, ülkemizde özellikle 1 yaşın ikinci 6 aylık döneminde yüzde 50'lere ulaşabilen demir eksikliği ve buna bağlı kansızlığı önleyerek, gelecekte sağlıklı bir topluma sahip olmaktır" diye konuştu.

Kaynak: İHA

En Çok Aranan Haberler