Dr. Hüseyin Uçar, yaptığı açıklamada, beslenme sorunlarından en çok etkilenen grupların gebeler ve 5 yaş altı çocuklar olduğunu ifade ederek, sağlıklı bir beslenmeye giden yolda atılması gereken ilk adımın anne sütü ile emzirmeden geçtiğini söyledi. Uçar, "Bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması çok önem taşıyor. Bu nedenle ilk altı ayda sadece anne sütü verilmeli, altı aydan sonraki dönemde ise uygun ve yeterli miktardaki ek besinlerle beraber bebeğin emzirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde önemli bir sorun olan demir yetersizliği anemisinin önlenmesi ve kontrol altına alınması için bu tür beslenme çok önem taşımaktadır" diye konuştu.
Anemi hastalığının bebek ve çocuklarda büyümeyi etkilediğini, enfeksiyonlara karşı direnci azalttığını vurgulayan Uçar, bebeklik ve çocukluk döneminde demir eksikliği anemisinin piskomotor ve bilişsel gelişimi geciktirip, zeka düzeyini etkilediğine dikkat çekerek, anneleri bu konuda uyardı. Dr. Uçar, şöyle devam etti:
"Demir yetersizliği olan 2 yaş altı çocuklarda uyum ve denge sorunları görülürken, demir eksikliği olan çocuklar daha içe kapanık ve çekimser oluyor. Bu tür etmenler çocuğun çevresiyle etkileşime geçmesini ve öğrenme yeteneğini engelleyebildiği gibi, zihinsel yeteneklerini de köreltebiliyor. Demir yetersizliği sorunu önlenmediğinde, sağlık sistemini etkilemesi, çocuklarda bilişsel yetenekleri engellemesi ve yetişkinlerde ise üretkenliği düşürmesi nedeniyle bireyin kendisine zarar verdiği gibi, ülke ekonomisine de büyük yük getirmektedir."
Bu önemli halk sağlığı sorununun çözümü için Sağlık Bakanlığı tarafından "Demir Gibi Türkiye" projesi kapsamında başlatılan demir damla kampanyasına tüm anneleri davet eden Tokat İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Uçar, 4-12 aylık çocukların mutlaka ücretsiz olan bu kampanyaya katılmasını beklediklerini kaydetti.