CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, Elazığ Şeker Fabrikası ile Elazığ çiftçisinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.
CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Elazığ Şeker Fabrikası’nın akıbetini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e sordu. Demirçalı; “Elazığ’da 2002 yılından bugüne kadar tarımsal kredi alan çiftçi sayısı nedir?. Bölgesel ve sektörel teşvik yasasından Elazığ’ın faydalanma oranı nedir?” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e, Elazığ’da 2002 yılından bugüne kadar tarımsal kredi alan çiftçi sayısını soran CHP Milletvekili Ali Demirçalı, “Bölgesel ve sektörel teşvik yasasından Elazığ’ın faydalanma oranı nedir?”diye sordu. Demirçalı, toprağın korunması, tarım ve hayvancılığın desteklenmesi, çiftçimizin sorunlarının, her zaman ülkemiz için ulusal bir mesele olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndaki 4 partinin de tarımın, hayvancılığın ve bu üretim dallarında çalışanların korunması konusunda uzlaşmaları hepimizi memnun etmiştir. Ancak, Tarımın en önemli girdilerinden olan mazotta, tohumda, fidanda, ilaçta, gübrede ve tarımsal sulamada kullanılan elektrikte ÖTV ve KDV kaldırılmadığı sürece hangi konuda anlaşılırsa anlaşılsın, tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanımızın yüzünü güldürmeye ve memnun etmeye yaramayacaktır. Ülkemizde yaşanan bu memnuniyetsizlikten en çok etkilenen illerimizin başında Elazığ ilimiz gelmektedir.” şeklinde konuştu.
Ali Demirçalı, TBMM Başkanlığı’na Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ‘e 12 soru yöneltti ve bunların yazılı yanıtlanmasını istedi. Demirçalı’nın Bakan Eker’e yönelttiği sorular şöyle:
“1-Önemli tarım girdilerimizi oluşturan, mazot, gübre, ilaç ve yem gibi önemli hammaddelerde ÖTV ve KDV’yi kaldırmayı düşünüyor musunuz?
2-Elazığ ilimizde,2002 yılından bugüne kadar tarımsal kredi alan çifçi sayımız nedir?
Geri ödenen kredi ve faiz miktarı oransal olarak yüzde kaçtır?Kredisini gününde ödeyemeyen ve yasal takibe uğramış çifçi sayımız nedir? Bu borçların yeniden yapılandırılması konusunda Bakanlık olarak ne tür çalışmalar yapmaktasınız?
3-Elâzığ’ın coğrafi konum avantajları göz önünde bulundurulursa, çevre illere göre tarım ve hayvancılık gelişmişliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
4-Elazığ ilimizde 2002-2013 tarihleri arasında tarım arazilerinin kullanım miktarının artırılması ve mera alanlarının çoğaltılması için yürütülen çalışmalar var mıdır? il merkezi ve tüm içelerinde ayrı ayrı belirtmek üzere tarım dışı amaçlarla kullanılan tarım arazilerinin alanı ne kadardır?
5- Bölgesel ve sektörel teşvik yasasından Elazığ’ın faydalanma oranı nedir? Elâzığ’a ve bölgeye yönelik yeni teşvik çalışmalarımız var mıdır?
6-Bölgede, Bakanlığınız tarafından yürütülen mevcut projeler nelerdir? Önümüzdeki dönemde uygulanacak veya desteklenecek projeler varsa neler olacaktır?
7-İlimizde, tarım ve tarıma dayalı sanayide enerji maliyetlerinin yüksekliği önemli bir sorundur.Bu sorunun çözümüne yönelik yapılan çalışmalar var mıdır?
8-Elazığ’da şeker pancarı üretimi iktidarınız öncesinde yıllık,220 bin ton civarındayken,en son olarak 2012 yılında, 55 bin tona gerilemiş,2013 yılında da düşüş hızla devam etmektedir.Bu düşüşün gerekçeleri nelerdir? Ne gibi önlemler almayı düşünüyor sunuz? Elazığ Şeker Fabrikasının akibeti ne olacaktır?
9-Bakanlığınız tarafından 2002-2013 yılları arasında Elazığ’da büyükbaş hayvan besiciliğine destek olmak için ayrılan kaynak miktarı ne kadardır? Yıllara göre dağılımı nasıl gerçekleşmiştir?
10-Bilindiği üzere, ilimizde hayvancılıkla uğraşanların en önemli sorunları arasında yem maliyetlerinin yüksekliği gelmektedir. Bu amaçla yem üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve yeterli miktarda temini için ne tür çalışmalar yapmaktasınız?
11-Yatırım Teşvik Belgesi almış ve hayvancılık sektörüne yatırım yapma hususunda, altyapılarını oluşturmalarına karşın, bedelsiz arsa temininde sorun yaşayan kişiler için ne gibi önlemler almayı planlıyorsunuz?
12-İlimiz için önemli bir potansiyel bağcılıktır. Geleneksel yetiştiricilik (serpene) yöntemini uygulaması, bağcılıktaki yeni teknik ve teknolojik gelişmelerle bunların kullanımında oldukça yetersiz kalındığını göstermektedir. Modern bağ tesislerinin kurulması ve teşvik edilmesi hususunda çalışmalar yapılmakta mıdır?”
Ajans23/Arzu Akın
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz