İZMİR (İHA) - 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin (İEÜ) 7. Akademik Yılı açılışına katılmak üzere geldiği İzmir'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarının hazırlanmakta olan Anayasa taslağıyla ilgili sorularına Demirel, "Anayasa milletin tümüne ait olmalı" diye cevap verdi.
Hazırlanan Anayasa taslağına ilişkin açıklamalarda bulunan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Anayasa milletin bütünlüğünü kapsayan döküman ve mukaveledir. Milletin tümüne ait olmalıdır" dedi. Hazırlama sürecinde yanlış bir yöntem seçilmemesi gerektiğini vurgulayan Demirel, "Mesele bittikten sonra tartışmalar yaşanmamalıdır" diye konuştu. 1982 Anayasası'nda şimdiye dek birçok değişiklik yapıldığını, anayasaların birbirlerinden çok da farklı olamayacağını ifade eden Demirel, "Yeni Anayasa neyi getirecek bilemiyoruz. ama temel haklar, devletin kuruluşu, işleyişi var. Getirileni gördükten sonra yorum yapabiliriz" diye konuştu. Demirel, Türkiye'de darbe olup olamayacağına ilişkin bir soruya ise, "Türkiye'de demokrasi var. Seçimle gelmiş iktidar var. Herkes biraz sabırlı ve soğukkanlı olsun" karşılığını verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın (Türkiye Malezya olmayacak) sözlerini de değerlendiren Demirel, şöyle konuştu: "Türkiye Malezya olmayacak demiş, iyi demiş. Sizler daha ne soruyorsunuz? Bu tartışmalar Türkiye'ye yakışmayan tartışmalardır. Türkiye geriye gidemez."
Bir soru üzerine Cumhurbaşkanı seçimindeki tartışmalara ilişkin yorum getiren Demirel, "Türkiye altı ayda bir Cumhurbaşkanı seçmeye alışkın değil" dedi. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde Çankaya'da iftar verilmediği ve kendi döneminin ardından ilk kez Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya'da iftar vereceğinin hatırlatılması üzerine açıklama yapan Demirel, "İftar verilmesinde bir yanlışlık yok, ben hep verdim. İftar vermekle Çankaya'da laiklik bozulmaz" diye konuştu.
Açılış töreninde konuşan Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Atilla Sezgin, "TBMM'nin, anayasanın devletin temelini oluşturan değiştirilemeyecek hükümleri üzerinde değişiklik yapma hakkı yoktur" ifadelerini kullandı.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda halen çok kapsamlı değişiklik öngören bir çalışmanın sürdürüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Sezgin, şunları söyledi: "Bu sürecin ve içeriğin sadece iktidarın kararıyla değil ülkemizin demokratik temel taşlarını oluşturan, başta üniversiteler olmak üzere çok geniş kapsamlı kurum ve kuruluşların görüş ve düşüncelerini taşıyan bir 'toplum sözleşmesi' niteliğini kazanarak oluşması, esas kabul edilmektedir. TBMM'nin, anayasanın devletin temelini oluşturan ve
değiştirilemeyecek cumhuriyet, laiklik, Atatürk milliyetçiliği, bölünmezlik, insan haklarına dayanan demokratik, sosyal, hukuk devleti hükümleri üzerinde bir değişiklik yapma hakkı olmadığını bir kez daha vurgulamak isterim."
Törende bir konuşma yapan İzmir Valisi Cahit Kıraç da yeni akademik yılın İEÜ öğrenci ve öğretim üyelerine hayırlı olmasını diledi. Cahit Kıraç, küreselleşme sürecinde üniversitelere önemli görevler düştüğünü belirtti. Dünyada üretmeden tüketme döneminin kapandığını ifade eden Kıraç, Türk gençliğinin çağdaş dünyayı peşinden koşturacak gelişmelere adını yazdıracağına emin olduğunu belirterek, "Öğrencilerden tek dileğimiz, çağdaş eğitimin gereğini yapıp dünyaya örnek olacak bir Türkiye için
çalışmalarıdır. Milletçe kaybedecek tek bir dakika ve hesapsız harcayacak tek kuruşumuz bulunmamaktadır. Hedefe varmak isteyenler, yollar ne kadar dikenli olursa olsun hedeflerine ulaşırlar" dedi. Kıraç, eğitime yapılan yatırımlara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve İEÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş ise Türkiye'nin, dünyada öğrencisi en çok dışarıda okuyan ülkeler listesinde 7. sırada olduğunu belirterek "Gençlerimiz gidiyor ama pırıl pırıl beyinler geri dönmüyor" dedi. İzmir'in durumunun daha da vahim olduğunu anlatan Demirtaş, şöyle konuştu: "Hem Ankara'ya, hem İstanbul'a hem yurt dışına gidiyorlar. Biz bir ölçüde bu olumsuz tabloyu dengeledik. 6 bine yakın genci eğitiyoruz. Söz veriyorum, 10. yılımızda engelleri aşarak 10 bin öğrenci olacağız. Bu hedefimize 10. yılımızı beklemeden de ulaşabilirdik. Güzelbahçe'deki arazimizde koyunlar otluyor. Oysa orada kuracağımız kampüste öğrenciler yetişecekti. Bu engellerden 2009'dan itibaren kurtulacağımıza inanıyorum."
İEÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Yağız Kaan Kazançoğlu ise Ulu Önder Atatürk'ün belirlediği yolda arkadaşlarıyla birlikte bilim, araştırma, yenilikçi fikirlerle dolu bir akademik yıl daha yaşayacaklarına inandığını söyledi.
Konuşmaların ardından 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel kürsüye geçerek İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerine ilk dersi verdi. Dünyanın en önemli sorununun küresel ısınma ve kuraklık olduğunu belirten Demirel, bu konuda devlet yöneticilerine seslenerek, "Dünya sınır tanımayan şartlarla karşı karşıya. bunlardan birisi de iklim olayı. Bu tüm dünyayı ilgilendirir. Senin burada yaptığın ve kimsenin görmeyeceğini sandığın şey başka yerdekini de etkiliyor. Bu bilinci tüm insanoğlunun kazanması gerekir."
Konuşmaların ardından İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinin halk oyunları ve dans gösterileri izlendi. 9. Cumhurbaşkanı Demirel, Kafkas Halk Oyunları ekibinde görevli bir öğrencinin verdiği kalpağı başına taktoldüğüne işaret eden Prof.ı. Gösterileri ilgiyle izleyen Demirel sahnede Türk bayrağı açan öğrencileri ayakta alkışladı.