TRABZON (İHA) - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, Türkiye'de demiryollarının karlı hale getirilmesi için yatırım yapılmasının şart olduğunu söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) 8. Olağan kongresi Zorlu Grand Otel'de yapıldı. Kongreye, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yüksek İstişare Kurulu üyesi Çetin Nuhoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Başkanı Şadan Eren Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ve davetliler katıldı.
Genel Kurulda konuşan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, demiryollarındaki yatırımlar ve Trabzon'un demiryoluyla ilgili projeleriyle ilgili bilgi verdi.
Gelişmiş ülkelerde demiryollarının ulaşımda çok önemli bir yerde bulunduğunu belirten Karaman, Türkiye'de ise demiryollarının zarar ettiğini söyledi. Demiryollarının karlı hale getirilmesi için yatırım yapılmasının şart olduğunu dile getiren Karaman, "Demiryolları maalesef zarar ediyor. Bu zararı kara dönüştürmek için yatırım yapmamız gerekiyor. Bunun için Hükümetimiz yatırım yapıyor. Almanya bunu çok iyi yapmış ve 2004'ten itibaren kara geçmeye başlamıştır. Demiryollarının Almanya'da cirosu 33 milyar Euro. Bu rakam Türkiye'de bütün bilişim sektörünün cirosundan daha yüksek. Bizde yeniden yapılanmayla bunu başarabilirsek 2010 yılında kara geçeriz" dedi.
"BÜTÜN DERDİMİZ KARADENİZ'İ GAP VE ORTADOĞU'YA BAĞLAMAK"
Karadeniz'i GAP ve Ortadoğu'ya bağlamanın en önemli hedefleri arasında bulunduğunu dile getiren Genel Müdür Karaman, Trabzon kamuoyunda da sürekli dillendirilen bu düşünceyle ilgili olarak şunları söyledi:
"Trabzon'un ve Trabzon Limanı'nın mevcut demiryolu ağına bağlanması, bizimle ilgili değil. Daha önce de burada bir demiryolu yapılması için çalışmalar olmuş.
Türkiye'de planlanan hatlarla ilgili olarak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Ulaştırma Bakanlığı birlikte bir ulaşım mastır plan stratejisi yaptı. Bu planda bu yolun öncelikli projeler arasına girebilir mi diye çalışmalar başlatıldı. Bu Türkiye'ye lazım bir yol. Bununla ilgili iki ayrı çalışmamız var. Batum-Hopa-Trabzon-Rize-Trabzon ve
Hopa-Sarp-Batum hattı. Biz 2004 yılında çalıştık, önce Gürcistan'ı razı etmek zorundaydık. Gürcistan o bölümde biraz geri durdu. Kars-Tiflis projesi vardı, onun temeli atıldı. O yolda çalışmalar devam ediyor. Gürcistan'la bir demiryolumuz olsun ki ikinci bir demiryolunda daha rahat hareket edebilelim diye. Trabzon-Rize-Hopa hattı için demiryolları olarak Karadeniz otoyolu ile paralel bir şey yapabilir miyiz diye çok uğraştık. Hem bu yolun virajları demiryoluna uygun değil hem de eğimler tutmadı. Onun için zor oldu ve onu başaramadık. Ayrıca iki yol çalışması daha yaptık. Birisi İTÜ'nün üzerinde durduğu Tirebolu, diğeri de Of'tan bir tünelle geçen KTÜ'nün bir projesi. Bütün derdimiz Karadeniz'i Ortadoğu ve GAP'a bağlamak."
"SÖZ YOK UYGULAMA PROJESİ VAR"
"Asıl üzerinde durduğumuz konu, Trabzon-Erzincan arasındaki kısa yolu yapıp ulusal ağa bağlanabilmek" diyen Karaman, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ile İTÜ çalışmalarının sonucunda DHL'ye bu yıl fizibilite ve yapım projelerini yapma görevi verildi ve programa alındı. Nerden, nasıl geçeceği belirlenecek ve projeler yapılacak. Bu yıl başlanacak ve bundan sonra parası belirlendikten sonra hangi yıl programa alınacağı tartışılacak. Biz TCDD olarak bu projeyi gerçekten istiyoruz. Ve uygulama projesinin Bakanımızın talimatıyla programa alınması bizi ümitlendiriyor. Her halükarda projesi yapılıp programa alınması
gerekir diyoruz ama parasal yatırım olması dolayısıyla bizim programımızda böyle bir para yok, bu para olduğu zaman zaman yapılmasını istiyoruz."
Karaman, bu yıl DLH Genel Müdürlüğü'nün programında Hopa-Batum ve Karadeniz'den gelen yolların fizibilitesi ve uygulama talimatı verildiğini belirterek "Uygulama projelerini bu yıl yapacağız. Bunun dışında biz başka söz veremiyoruz" dedi.
Demiryollarının özel sektöre açılması gerektiğine de işaret eden Karaman, TCDD olarak özel sektörle işbirliği içine girmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.
NUHOĞLU: "TRABZON'UN DEMİRYOLU AĞINA ENTEGRE EDİLMESİ ŞART"
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Çetin Nuhoğlu ise Trabzon'un demiryolu ağına entegre edilmesinin şart olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"Trabzon'un son yıllardaki gelişmişliği bizi mutlu ediyor. Karadeniz Sahil Yolu'nun bitirilmesi büyük avantajlar sağladı. Ancak bu yolun yanında, Trabzon'un demiryoluyla ulusal demiryolu ağına entegre edilmesi şarttır."
TSİAD 8. Olağan Genel Kurulu'nda tek liste ile gidilen seçimde Zeyyat Kafkas, görevi eski başkan Hasan Sabır'dan devraldı.