HABER

Demiryollarına rekor yatırım

ANKARA (İHA) - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin demiryollarında gece-gündüz 10-15 yıl süreyle çalışarak AB'nin belirlediği düzeye getirilebileceğini belirterek, "Demiryolları, keşke bugünkü duruma düşürülmemiş olsaydı" dedi.

Demiryolları ile ilgili İHA muhabirinin sorularını cevaplayan Bakan Yıldırım, Türkiye'nin coğrafi konumunun, bütün ulaşım türlerine olanak tanıdığına dikkat çeken Bakan Yıldırım buna rağmen Türkiye'nin taşımacılıkta yüzde 94'lere varan kısmının karayolu ile yapıldığına kalan yüzde 6'lık bölümün ise denizyolu, demiryolu ve hava taşımacılığına sıkıştığını belirtti. Ulaşım modları arasında ki uçurumun giderilmesi yönünde büyük çaba harcadığını ifade eden Bakan Yıldırım göreve geldiğinde yaptığı ilk işi ulaşım ana planını çıkarmak olduğunu söyledi. 60 yıldır unutulan demiryollarının AK Parti hükümeti döneminde yapılan yatırımlarla yeniden canlandığını anlatan Yıldırım, 2002'de 230 milyon YTL olan demiryollarındaki yatırım ödeneğinin bugün 1 milyar 145 milyon YTL'ye ulaştığını hatırlattı. Bakanlığı sürecinde demiryollarında yatırım ödeneği artışının 4.5 kat olduğunu vurgulayan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "Son 40 yıl içinde demiryollarına ayrılan yatırım ödeneklerinin 2 katını, 4 yılda sektöre ayırdık" dedi.

"KEŞKE BU DURUMA DÜŞÜRÜLMÜŞ OLMASAYDI"

Demiryollarında 2002-2006 arasında yüzde 6'lık yolcu artışı sağlanıldığını dile getiren Yıldırım, altyapıda dönüşüm gerçekleştirilmeden, otobüsteki ve uçaktaki konforu sağlamadan demiryollarına yolcu çekilemeyeceğini söyledi. Demiryollarının 150 yıllık bir tarihi olduğunu, ülkenin bağımsızlığına mührünü vurduğunu dile getiren Yıldırım, 2Keşke bu durumlara düşürülmemiş olsaydı" dedi.

"Gece-gündüz demeden 10-15 yıl sürekli çalışarak, demiryollarında AB'nin belirlediği düzeye ancak getirebiliriz" diyen Yıldırım, Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi kapsamında, Ankara-Eskişehir güzergahındaki çalışmaların yüzde 90'ının tamamlandığını belirtti. Bakan Yıldırım, bu çalışmaların tamamlanmasıyla, Ankara-Eskişehir arasının 1 saat ile 1 saat 10 dakikaya ineceğini hatırlattı.

Vagonların yenilenmesi çalışmalarına başladıklarını açıklayan Yıldırım, 1912'den bu yana el atılmamış ahşap traverslerinin bulunduğunu ve bunların lime lime olduğunu ifade etti. Türkiye'nin ulaştırma alanında istenilen seviyeye ulaşabilmesinin bir diğer önemli noktanın 'istikrardan' geçtiğini altını çizen Yıldırım, "Türkiye'de ulaştırma bakanlarının ömrü, ortalama 7.5 aydır. 7.5 ayda bir şey yapamazsınız, bakanlığı bile tanıyamazsınız" dedi. Demiryoluyla ilgili 19 proje hazırlandığını belirten Yıldırım, kaynak bulunduğunda bunların hayata geçirilebileceğini vurguladı. Yıldırım, demiyollarında yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu, hem işletmecilik hem de yatırımın aynı kuruluşta olduğu modelin artık dünyada terk edildiğini söyledi.

En Çok Aranan Haberler