HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Demokrasi için önce seçim barajı düşürülsün"

DSP Genel Başkanı Masum Türker, demokrasi için anayasa değişikliğinden öne 12 Eylül ürünü olan seçim barajının düşürülmesi geretini belirtti.

KARAMAN (ANKA) - DSP Genel Başkanı Masum Türker, Hükümet’in Anayasa değişikliğinden önce seçim barajında değişiklik yapmasının gerektiğini ifade ederek, "Bu demokrasi için gereklidir. Çünkü seçim barajı, 12 Eylül’ün ürünüdür. Hükümet hep demokratikleşmeden söz ediyor. Eğer demokratikleşme söylemlerinde samimiyseler, öncelikle 12 Eylül’ün ürünü seçim barajını değiştirsinler. Ondan sonra oturur Anayasa değişikliğini konuşuruz” dedi.

Türker, Karaman Serbest Muhasebeciler ve Yeminli Mali Müşavirler Odası’nda basın toplantısı düzenledi. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türker, Anayasa değişikliği yapılacaksa, uzlaşma zemini aranması gerektiğini vurguladı. Türker, partisinin 2001 yılında Anayasa’da çok sayıda maddenin değişimini uzlaşı içinde sağladığını hatırlatarak, DSP’nin şimdi de 26 maddeden oluşan Anayasa değişikliği taslağı hazırladığını, hem muhalefet partilerine hem de iktidar partisine ilettiğini söyledi.

Türker, Türkiye’de 12 Eylül’ün izlerini silmek için öncelikle Anayasa değişikliğine değil, Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası’nda değişikliklere ihtiyaç olduğunun altına çizerek, “Hükümet’in Anayasa değişikliğinden önce seçim barajında değişiklik yapması gereklidir. Bu demokrasi için gereklidir. Çünkü seçim barajı, 12 Eylül’ün ürünüdür. Hükümet hep demokratikleşmeden söz ediyor. Eğer demokratikleşme söylemlerinde samimiyseler, öncelikle 12 Eylül’ün ürünü seçim barajını değiştirsinler. Ondan sonra oturur Anayasa değişikliğini konuşuruz. Seçim barajı, temsilde adaleti engelleyen bir düzenleme olarak devam ediyor. AKP ile olan son iki görüşmemizde, ‘Anayasa’nın değiştirilmesi gerekir. Ancak Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası’nda da değişiklikler yapılması gerekir’ dedik. Bunun için hazırladığımız önerileri onlara verdik. Önseçimin zorunlu olmasını, kadın erkek eşitliğini sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını, barajın yüzde 10’dan 5’e düşürülmesini istedik. Esasen barajın tamamen kaldırılması demokrasinin işletilmesinde, temsilde adaletin sağlanmasında önemlidir, fakat geçiş sürecinde yüzde 5 olabileceğini söyledik” dedi.

Hükümet’in samimiyetine, seçim barajında değişiklik yapılırsa inanılabileceğini de sözlerine ekleyen Türker, “Eğer barajla ilgili bir tasarrufları olmayacaksa o zaman bu Anayasa değişikliğinde de ‘samimi değiller’ demektir” dedi. Türker şöyle konuştu:

“Anayasa değişikliğinin demokratikleşme amacı taşıdığı konusunda da şüpheye düşeriz. Eğer seçim barajı değiştirilirse de masaya oturur, Anayasa değişikliğinde uzlaşacağımız maddeler konusunda konuşuruz. Uzlaşmayacağımız konularda da zaten yapacak bir şeyimiz yok. Hükümet’in hazırladığı değişiklik taslağına göre, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu yapısında ve işleyişinde değişiklikler öngörülüyor. Kompozisyon oluşumunda Hükümet ile aynı fikri taşımıyoruz.”(ANKA)

En Çok Aranan Haberler