HABER

Demokratik açılım restleşmesi sürüyor

Meclis Genel Kurulu’nda demokratik açılımla ilgili dün yaşanan kavga ve tartışmaların ardından iktidarla muhalefet arasındaki gerilim devam ediyor.

ANKARA (ANKA) - AKP Genel görüşmeyle ilgili Meclis İçtüzüğü’ndeki 48 saat şartı nedeniyle, genel görüşmenin yarın saat 21.30’da başlayabileceğini bunun da görüşmelerin Cuma sabahına kadar devam etmesine yol açacağı gerekçesiyle, yarın Danışma Kurulu’nu toplamaya ve muhalefete “Genel görüşmeyi Cuma günü yapalım” önerisi götürmeye hazırlanıyor. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, AKP’nin önerisine destek vermeyeceklerini “10 Kasım’da ön görüşmesi yapıldı. O zaman buyurun Perşembe günü genel görüşme saat 21.30 da başlasın” sözleriyle ortaya koydu. AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise muhalefetin eleştirilerine “Cuma’ya sarkmasının nedeni dünkü muhalefetin engelleme çabalarıdır. Planlandığı gibi olsaydı herhangi bir sorun olmayacaktı, Perşembe günü rahatlıkla görüşebilecektik. “karşılığını verdi.

TBMM’de iktidarla muhalefet arasındaki demokratik açılım tartışmaları devam ediyor. CHP, MHP ve DTP grup önerilerini görüşmek üzere Danışma Kurulu’nu toplantıya çağırdı. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Danışma Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, muhalefet partileri olarak Danışma Kurulu toplantısı istediklerini ve Meclis Başkanı’nın saat 12.30’da toplantı çağrısı yaptığını belirterek, “Ancak çok istisnai bir durum oldu. İktidar partisinin grup başkanvekili bu toplantıya katılmadı. Katılmaması ve diğer gruplara bu konuda bilgi vermemesi siyasi nezaketsizliktir. Bunun yanı sıra bizleri saat 12.30’da toplantıya çağıran Meclis Başkanı 10 dakika geçmesine rağmen odasından toplantı salonuna kadar gelemedi. O nedenle biz üç siyasi parti grup başkanvekili danışma kurulu toplantısından ayrıldık. Grup önerimizi meclis genel kuruluna getireceğiz” dedi. Okay, Genel Kurul’da şehit, dul ve yetimleriyle Harp Malulü ve gazilere ilişkin araştırma önergesinin görüşülmesine ilişkin grup önerisi getireceklerini bildirdi.

-CANİKLİ: ASANSÖRDE SIKINTI OLDU GECİKTİM-

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise gazetecilerin sorularını yanıtlarken Danışma Kurulu toplantısına geldiğini ancak muhalefet grup başkanvekillerinin çıktığını belirterek “Asansörde bir sıkıntı oldu, gecikme ondan kaynaklandı” dedi. Muhalefeti Meclis’i ‘çocuk oyun alanı’na çevirmekle suçlayan Canikli, şöyle konuştu:

“Meclis’in gündemi belli, haftalar öncesinden belirlenmiş durumda, her gün bütün muhalefet grupları; CHP, MHP ve DTP birlikte meclisi çalıştırmamak, bloke etmek amacıyla grup önerileri getiriyorlar. Getirilen grup önerileriyle meclisin gündemini değiştirme, belirleme imkanları var mı? Yok. Kendileri de çok iyi biliyorlar. Mesela Borçlar Kanunu görüşülüyor ve biz yaklaşık 1.5 aydan beri sadece 51 madde görüşebildik. Neden? Üç muhalefetin birlikte meclisi engelleme ve siyasi iradeyi ipotek altına alma yönündeki bu çalışmaları nedeniyle. Aslında sadece meclisin çalışmasını engellemek amacıyla provoke etmek, bloke etmek amacıyla çağrılan danışma kurulunun çok fazla bir anlamı yok. Ama ben ona rağmen sadece duyduğum saygıdan dolayı geldim ama arkadaşlarımız ayrılmıştı.”

-“CUMA GÜNÜ GÖRÜŞÜLMESİNİ İSTEYECEĞİZ”-

Canikli bir soru üzerine demokratik açılımla ilgili genel görüşmenin Cuma günü yapılmasına ilişkin öneriyi yarın Danışma Kurulu gündemine getireceklerini söyledi. Canikli “Danışma Kurulu’nda kabul edilirse oy birliğiyle görüşülecek. Bu karar değil planlamamız. Elbette kararı Meclis verecek. Yarın danışma kurulunu toplantıya çağıracağız. Önerimizi diğer gruplara ileteceğiz. Elbirliği olursa o çerçevede danışma kurulu kararı gelecek, aksi halde grup önerileri olarak meclise gelecek. Kabul edildiği takdirde Cuma günü bu görüşmelerin tamamlanmasını istiyoruz. Çok fazla sarkmasını istemiyoruz.” dedi. Genel görüşmenin 12 Kasım Perşembe günü fiilen yapılamama durumu olduğunu söyleyen Canikli, “Dün görüşmeler saat 21.30’da tamamlandı. İçtüzük gereği 48 saat geçmeden esas görüşmelere geçemiyoruz. Esas görüşmeler 21.30’da başlar, gündemdışı konuşmalar var, muhtemelen muhalefete mensup arkadaşların grup önerileri gelecek. 3-4 saat zaman kaybedeceğiz. Görüşmelere gece saat 1.00-1.30 gibi başlayabileceğiz. Görüşmeler bu saatte başlarsa Cuma sabaha kadar devam eder ve sağlıklı bir görüşme olmaz. Bütün bu tartışmaları kamuoyunun, milletimizin izlemesini istiyoruz. Bu nedenle fiilen imkansızlık nedeniyle Cuma’ya almak zorunda kaldık.”diye konuştu.

-“CUMA’YA SARKMASININ NEDENİ MUHALEFET”-

Canikli, genel görüşmenin Cuma’ya sarkmasının nedeni olarak dün genel kuruldaki muhalefetin tavrını gösterdi. Canikli “Cuma’ya sarkmasının nedeni dünkü muhalefetin engelleme çabaları. Yoksa planlandığı gibi olsaydı herhangi bir sorun olmayacaktı, yedi gibi bitecekti. Perşembe günü rahatlıkla görüşebilecektik. “dedi.

-“MADEM 10 KASIM’DA ÖN GÖRÜŞME YAPILDI 12 KASIM’DA DA BUYRUN GENEL GÖRÜŞMEYE”-

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ise muhalefet olarak iktidar partisine ‘ön görüşmeleri 10 Kasım’da yapmayalım’ önerisi getirdiklerini ancak AKP’nin ısrarcı olduğunu belirterek “Gelin bunu 10 Kasım günü yapmayalım, 11 Kasım’da yapalım, 12 Kasım’da yapalım, hatta ön görüşme yapmayalım dendiği halde niye böylesine ısrarcı, gergin bir parlamento çalışmasına neden oldunuz. 10 Kasım’da ön görüşmesi yapıldı. O zaman buyurun Perşembe günü gece 21.30 da başlasın bu çalışma, hep birlikte sürdürelim. Bu anlayışla bu zihniyetle Türkiye’yi teslim alma, her tarafı yönetme anlayışından AKP’nin kurtulması lazım. AKP bazı kurumlar üzerinde baskı kurabilir, sindirebilir. Gözdağı verebilir ama TBMM’yi, siyasi parti gruplarını ve CHP’yi ne sindirebilir ne baskılayabilir ne de gözdağı verebilir.”diye konuştu.

-“DTP OLARAK BİR AN ÖNCE GÖRÜŞÜLMESİNİ İSTİYORUZ”-

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da, Kürt sorunun TBMM çatısı altında bütün boyutlarıyla tartışılmasını istediklerini söyledi. Demirtaş, “Dolayısıyla biz DTP olarak bu görüşmenin bir an önce TBMM’de gerçekleşmesini savunuyor ve bekliyoruz.”dedi. Demirtaş, bugün Meclis Genel Kurulu’nda ‘Dersim katliamının araştırılması’na ilişkin araştırma önergesinin görüşülmesine yönelik grup önerisi sunacaklarını belirterek “Özellikle dün genel kurulda bazı grup sözcüleri Kürt sorununun çözümünü önerirken Dersim örneğini verdiler. Dersim de yapıldığı gibi yapılırsa Kürt sorunu çözülür demeye getirdiler. Biz bugün bunun genel kurulda bir araştırma önergemizle birlikte bu konunun tartışılmasını isteyeceğiz. Dersim de yaşanan katliam neydi, bugün önerilen de bu mudur değil midir bunu tartışmak istiyoruz.”diye konuştu. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler