Antalya Kültürlerarası Diyalog Merkezi (AKDİM), ekim ayında gerçekleştirdiği sivil anayasa toplantısının ardından bu kez, ‘Demokratikleşme Sürecinde Sivil Toplumun Etkisi, Hizmet Hareketi Modeli’ konulu konferans düzenliyor.
Konferansa konuşmacı olarak ABD’li akademisyen Prof. Dr. Alexander Scott, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil ile Gazeteci Emre Aköz katılacak. Konuşmacılar, konferansta '21. yüzyıl ve demokrasi', 'Demokrasinin gerekliliği', 'Demokrasi ve sivil toplum kuruluşları', 'Dünyadaki demokrasi örnekleri ve sivil toplum kuruluşları', 'Demokraside halkın aktif rolü', 'Dünyadaki hizmet hareketlerinin katkısı' gibi konu başlıklarını ele alıp, katılımcılara görüşlerini sunacak.
AKDİM Başkanı Erdoğan Çiğdem ile AKDİM Genel Sekreteri İbrahim Kundak, Ramada Otel’de yarın gerçekleştirilecek konferans öncesinde Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. Genel Sekreter İbrahim Kundak, AKDİM’in günümüz dünyasında giderek birbirini etkileyen ve bağımlı hale gelen uluslararası ilişkiler içerisinde demokrasi için politikaların üretilmesi gerektiğini savunduğunu ve bu doğrultuda konferanslar tertip ettiğini söyledi. Bu doğrultudaki ilk çalışmanın ekim ayında düzenlenen sivil anayasa konferansı olduğunu hatırlatan Kundak, Türkiye’nin demokratikleşme sürecine katkı sağlamak için de yarın yapılacak konferansı düzenlediklerini ifade etti. Geçmişte gerçekleştirdikleri programlardan edindikleri tecrübelerle böyle bir çalışma için cesaret aldıklarını kaydeden Kundak, demokratikleşme sürecinde sivil toplum kuruluşlarının üzerine ciddi sorumluluklar düştüğünü belirtti.
Demokratik toplumda halkların, evrensel insani değerler formatında yaşama hakkına kavuştuğuna işaret eden Kundak, “Biz burada sessiz çoğunluğun sesi STK’lar olarak bu konferansla ses vermek istedik.” dedi. Evrensel insani değerlerin; hürriyet hakkı, demokratik hak, yaşama hakkı, etnik ve dini kimliklerini yaşama hakkı, düşünce hürriyeti gibi birçok hakkı içine aldığına değinen Kundak, “Bu değerler ile dünya barışına giden yolda ilerliyoruz. Değerler, sevgi, saygı, insana insan oldu için değer verme, bir anlayışın ürünüdür. Evrensel değerlerin gelişmesine katkı sunan her şeye ‘hizmet hareketi’ diyebiliriz. Biz STK olarak ‘bana ne’ yerine, ‘bana ne düşüyor’ diyen, yanlış yapılınca, iş işten geçince bağıran çağıran değil, daha işin başında ürettiği projelerle, geliştirdiği yaklaşımlarla, kendi hakkında karar alanların, karar alma sürecine katılan bir yaklaşım içindeyiz. Bu programla bu sürece aktif katılım yapıyoruz.” diye konuştu.
Başkan Erdoğan da 6 yıl önce kurulan AKDİM’in, yerelden evrensele; dil, din, ırk, statü farkı gözetmeden herkesi kucaklayan bir dernek olduğunu söyledi. Amaçlarının, toplumda, diyalog, barış, sevgi ve hoşgörüyü yaymak olduğunu kaydeden Çiğdem, Mevlana anlayışıyla gönüllerinin herkese açık olduğunu dile getirdi. AKDİM kurulduktan sonra yaptıklarının, herkesin özlediği, beklediği, arzu ettiği bir iş olduğunu gördüklerini vurgulayan Çiğdem, konuşmasını şöyle sürdürdü: “AKDİM 6 yıl önce doğan bir sivil toplum kuruluşu. Alanında ilk ve tek. Bildiğim kadarıyla da hala öyle. AKDİM de insan gibi doğdu, büyüdü, gelişti ve bugünlere geldi. Kendimizi demokratik bir toplumda STK’ların ne kadar etkili olduğunu, toplumun daha fazla demokratikleşmesinde STK’ların ne kadar gerekli olduğunu yaşayarak gördük. Bu noktada bilgimizi, tecrübemizi başkalarıyla paylaşma, kendi faaliyet alanımızda ülkemizin daha fazla demokratikleşmesi için vizyon ve misyonumuza uygun her alanda etkinlikler yapmaya karar verdik. Bunlardan biri olan sivil anayasa toplantısını ekim ayı içinde yaptık. Yarın da ‘Demokratikleşme Sürecinde Sivil Toplumun Etkisi, Hizmet Hareketi’ başlığı altında bir konferans düzenleyeceğiz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz