ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, BDDK tarafından hazırlanan Kredi Kuruluşları Kanunu Tasarı Taslağı'nda denetimin, yerinden denetim ve uzaktan denetim olarak tasarlandığını ve bütünleşik bir yapı haline getirildiğini, konsolide denetimin hayata geçirildiğini söyledi.
Risk odaklı etkin bir denetim yapısı oluşturmak için taslak kapsamında yer alan kuruluşlardan gereken her türlü belge ve bilginin istenmesi ve incelenmesi hükümlerinin AB direktifleri ile uyumlu hale getirildiğini kaydeden Şener, "Bugünkü denetim daha çok merkezden gönderilen raporlara istinaden sürdürülmektedir. Şimdi denetim bankanın yaptığı işlerle sınırlandırılmıyor. Bankaların iştiraklerine sahip olanlar da denetime tabii oluyor" şeklinde konuştu. Konsolide denetimin daha etkin ve uygulanabilir hale getirildiğini vurgulayan Bakan Şener, taslakta yurt dışı denetimle ilgili düzenmelerin de yer aldığını söyledi.
Bankacılık sırrına ilişkin hükümlerin AB uygulamaları ile uyumlu hale getirildiğini ifade eden Şener, taslakta mesleğe ait etik ilkeler ihdas edildiğini ve bu etik ilkelere uyma zorunluluğu getirildiğini dile getirdi. Sektörün değişen şartlara ayak uydurmasını, modern uygulamaları takip etmesini ve gerçekleştirmesini, sektörde çalışacak meslek personelinin, işin gerektirdiği mesleki bilgiye sahip ve mesleklerini en iyi şekilde icra edebilecek kişilerden oluşmasını temin etmek amacıyla eğitim programları düzenlemek, uluslararası uygulamaları takip etmek, bilimsel araştırma ve çalışmalar yapmak ve koordinasyon sağlamak amacıyla Kredi Kuruluşları Enstitüsü'nün kurulmasının öngörüldüğünü anlatan Bakan Şener, taslakta müşteri hakları ile ilgili ilk kez bazı hükümlerin de yer aldığını açıkladı. Tüketici Hakları ve Kredi Kuruluşları Müşteri Uzlaşı İdaresi kurulmasının öngörüldüğünü söyleyen Şener, kredi kuruluşları ile müşterileri arasında çıkabilecek olası uyuşmazlıkları çözmek amacıyla bu İdare'nin çözüm önerileri sunacağını belirtti. Şener, hazırlanan taslakta ilk kez bir 'tüketici hakları' ifadesinin yer aldığına da işaret etti. Taslağın Meclis tatile girmeden Meclis'e sevkedileceğini belirten Şener, 191 maddeden oluşan taslağın ancak tatilden sonra yasalaşabileceğini ifade etti.
Bakan Şener, açıklamalarının sonunda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Taslakta banka sahipliği ilgili düzenleme bulunup bulunmadığı sorusu üzerine Şener, taslağın 8. maddesinde kurucularda aranan şartların yer aldığını ifade etti. Medya sahipleri ve siyasi partilerin banka sahibi olup olamayacaklarına ilişkin taslakta bir hüküm bulunmadığını kaydeden Şener, "Bu bir yasa metni değil. Ne olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz" diye konuştu.
'Taslakta bankaların likidite sıkıntısını gidermek için Merkez Bankası'ndan kredi istemesi yönünde bir düzenleme var mı?' sorusu üzerine Şener, taslakta özkaynak, sermaye ve likidite yeterliliği ile ilgili hükümler bulunduğunu ancak bir günde 191 maddelik taslağı ezberlemesinin mümkün olmadığı için içerik hakkında tam bir bilgiye sahip olmadığını ifade etti.