Ankara - Türkiye Denetim Standartları ve Kamu Gözetimi Kurumu kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.
Tasarı, bağımsız denetimde uygulama birliğini, gerekli güveni ve kaliteyi sağlamayı, denetim standartlarını belirlemeyi, bağımsız denetim kuruluşlarını yetkilendirmeyi ve bunların faaliyetlerini denetlemeyi amaçlıyor.
Kanunda belirtilen görevleri yerine getirmek üzere kamu tüzel kişiliğine haiz, idari ve mali özerkliğe sahip Türkiye Denetim Standartları ve Kamu Gözetimi Kurumu kurulacak.
Kurul; Maliye Bakanlığı ile TÜRMOB tarafından önerilecek 4'er aday arasından 2'şer kişi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından önerilecek 2'şer aday arasından 1'er kişi olmak üzere, Bakanlar Kurulu tarafından atanacak 9 üyeden oluşacak.
Kurul Başkanı ve üyeleri 6 yıl görev yapacak. Süresi biten Başkan ve üyeler yeniden atanamayacak. Kurul Başkan ve üyelerinin süreleri dolmadan herhangi bir nedenle görevlerine son verilemeyecek. Ancak, ciddi hastalık veya sakatlık nedeniyle iş göremeyecekleri, atanmaları için gerekli şartları kaybetmeleri halinde görevleri Bakanlar Kurulu kararı ile sona erdirilecek.
Kurul Başkan ve üyeleri, bilimsel amaçlı ders ve konferans gibi etkinlikler hariç olmak üzere, Kurumdaki resmi görevlerinin dışında resmi veya özel hiçbir görev alamayacak, serbest meslek faaliyetinde bulunamayacak. Kurul üyeleri ayrıca ticaretle uğraşamayacak.
Kurul üyeleri ve diğer personel, kurumla ilgili gizlilik taşıyan bilgileri ve ticari sırları, görevlerinden ayrılmış olsalar bile, kanunen yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamayacak, kendilerinin veya başkalarının menfaatine kullanamayacak.
Kurul görevini yaparken bağımsız olacak. Hiçbir organ, makam, merci ve kişi, kurulun kararını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremeyecek. Kurul, haftada en az bir kez toplanacak.
Kurul, finansal tabloların; işletmelerin finansal durumunu, performansını ve nakit akışlarını Türkiye Muhasebe Standartları doğrultusunda gerçeğe uygun olarak sunumunu, kullanıcıların ihtiyaçlarına uygunluğunu, güvenilirliğini, şeffaflığını, karşılaştırılabilirliğini ve anlaşılabilirliğini sağlamak amacıyla kamu yararını da gözetmek suretiyle uluslararası standartlarla uyumlu ulusal denetim standartlarını oluşturmak ve yayımlamakla görevli olacak.
Kurul, aykırılıkları saptanan bağımsız denetçilerin faaliyet izinlerinin askıya alınması veya iptali, disiplin ve soruşturma işlemleri ile bunlara yönelik oluşturulacak kalite güvence sistemini gözetlemek ve bu alanlardaki eksiklik ve aksamaların düzeltilmesi için TÜRMOB tarafından gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamakla görevli olacak. Kurul ayrıca Türkiye'de bağımsız denetim yapacak yabancı ülke denetçilerini mütekabiliyet esasına göre yetkilendirecek.
Kamu yararını ilgilendiren kuruluşlarda denetim, sadece bağımsız denetim kuruluşları tarafından yapılacak.
AA