Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Arslantaş, "Denetimli Serbestlik Sistemi, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmadan, tecrit etmeden, ötelemeden ve etiketlemeden toplum içerisinde bazı tedbir ve yükümlülüklerle denetime tabi tutar" dedi.
Arslantaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında TCK'da yapılan değişiklikle Türk Hukuk Sistemi'ne giren denetimli serbestliğin, devletin suç ve suç oluşum sürecine yeni bir bakış açısıyla yaklaşmasının, Türkiye'de de uygulanmaya başlanmasında etkili olduğunu söyledi.
Denetimli Serbestlik Sistemi'nin temel amacının suçlu davranışın nedenlerine inmek ve yapabilecekleri bu nedenler çerçevesinde değerlendirmek olduğunu ifade eden Aslantaş, şunları söyledi:
"Basitçe işlenen suça, kanunda belirtilen cezanın verilmesinin ötesinde suçlu davranışın arkasında yatan kişisel ve toplumsal faktörlerin tespit edilmesi ve mümkünse ortadan kaldırılması hedef edinilmiştir. Kişilerin eğitilmeden sadece cezalandırılması sorunun çözümü noktasında eksikliğin ifadesidir. Ceza İnfaz Kurumları'nda 2011 yılının son ayları itibariyle bulunan 125 bini aşkın tutuklu ve hükmen tutuklu gerçeği düşünüldüğünde Türk Ceza Adalet Sistemi'nde alternatif sistemin kaçınılmaz olduğu bir gerçektir. Adli makamların talepleri doğrultusunda toplumdaki suçluluların denetimini sürdürmek, etkin bir gözetim sağlayarak, suçluları iyileştirmek, gerekli sosyal ve psikolojik desteklerin sunulmasıyla topluma yeniden uyum sağlamasını kolaylaştırmak, telafi edici süreç yoluyla mağduru korumak, yeniden suç işleme riskini azaltarak toplumu korumak gibi hedefleri olan bu sistemin varlığı bir zarurettir."
Denetimli Serbestlik Sistemi'nin, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmadan, tecrit etmeden, ötelemeden ve etiketlemeden toplum içerisinde bazı tedbir ve yükümlülüklerle denetime tabi tuttuğunu belirten Arslantaş, şunları kaydetti:
"Geçen süre içerisinde Denetimli Serbestlik Sistemi'nin başarılı infaz hizmetlerini yerine getirmiş olduğunu görmek, hukuk sistemimizin geleceği noktasında bizleri ümitlendirmektedir. Yine bir çok kamu kurum ve kuruluşunun katılımı ile oluşturulan Ceza İnfaz Kurumu'ndan salıverilen hükümlülerin meslek ve sanat edinmeleri, iş sahibi olmaları noktasında sorunların çözümüne yardımcı olmaları, çocuk ve genç hükümlülerin eğitimine devam etmeleri için her türlü tedbiri alan ve suçtan zarar gören mağdurlara yardımcı olmak gibi görevleri bulunan Koruma Kurulları'nın da aktif olarak faaliyet göstermeleri gerekmektedir. Adalet hizmetlerinin, modern, günün koşullarına uygun, insan haklarına daha duyarlı yerine getirilebilmesi ve sistemden beklenen faydanın sağlanabilmesi hukukçular olarak bizlerin, devlet organlarının ve toplumun desteği ile mümkün olacaktır."
Muhabir: İbrahim Özdemir
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz