HABER

Deniz altındaki şehitler araştırılıyor

Deniz altındaki şehitler araştırılıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin (ÇOMÜ) talebi, Genelkurmay Başkanlığının izniyle yapılan Çanakkale Boğazı'nda "Deniz altındaki Şehitleri ve Şehitliklerimizi Araştırma Projesi" çerçevesindeki çalışmalar başladı.

Donanma Komutanlığı Yıldızlar Su Üstü Eğitim Merkezi Komutanı Deniz Kurmay Albay Murad Hatip'in liderliğinde bir grup dalgıç, düşman denizaltıları tarafından batırılan "Ceyhun" ve "Kios" nakliye gemilerinin batıklarına daldı.

Çanakkale Yat Limanı'ndan Recep Özbek'e ait "Misty" adlı tekneyle denize açılan Kurmay Albay Hatip'ın yanı sıra dalgıçlar Mehmet Günaydın, Ercan Zeybek, Kemal Şaşmaz, Barış Özalp, Ergün Deniz Güldü ve Berkan Yosmaoğlu ilk olarak 7 Haziran 1915 tarihinde İngiliz "E-11" adlı denizaltı tarafından Yapıldak köyü açıklarında batırılan "Ceyhun" adlı nakliye gemisine dalış yaptı.

Kurmay Albay Hatip, dalıştan önce dalgıç grubuyla yaptığı planlamada, Yüzbaşı Nashmith komutasındaki E-11 denizaltısından atılan torpidoyla batırılan 3 bin 500 grostonluk "Ceyhun" adlı gemiden kurtulan 13 denizcinin karaya çıkıp, Yapıldak köyüne gittikleri bilgisine ulaştıklarını söyledi.

Halen yaklaşık 20 metre derinlikte bulunan batık geminin yıllarca direklerinin su üstünde gözüktüğünü ve 1960'lı yıllarda Alman Damberk ve Aksoylar şirketleri tarafından geminin parçalarına ayrılıp, su yüzeyine çıkarıldığını anlatan Kurmay Albay Hatip, "Ceyhun batığına dalışın ardından, Çanakkale Savaşları döneminde cepheye personel, yiyecek ve giyecek götürürken Akbaş mevkisinde batırılan 'Kios" adlı gemiye keşif dalışı yaptık. Daha sonra da Biga'nın Kemer köyü açıklarındaki 'Rehber'
ve 'Elenora' adlı batıkları inceleyeceğiz" dedi.

AA

En Çok Aranan Haberler