YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Deniz Karakol Uçakları, Basına Tanıtıldı

KOCAELİ (AA) - Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev yapan deniz karakol uçakları, basın mensuplarına tanıtıldı.

Deniz Hava Harekat Komutanı Kurmay Albay Akıncı Deniz Hava Harekat Komutanı Deniz Kurmay Albay Burhan Akıncı ise 100. yılını kutladıkları deniz havacılığının temellerinin Osmanlı İmparatorluğu döneminde atıldığını anlattı. Donanma Cemiyeti'nin katkılarıyla, 1914 yılında ilk deniz uçağının satın alındığını, aynı yıl 25 Haziran'da Yeşilköy’de Deniz Tayyare Mektebi kurulduğunu, donanmanın güverte ve çarkçı sınıflarından subay atanmasıyla Türk Deniz havacılığının fiilen başladığına işaret eden Kurmay Albay Akıncı, şunları belirti: "Anılan uçaklar 1. Dünya Savaşı ve özellikle Çanakkale Harbi'nde önemli görevler icra etmiştir. Cumhuriyet döneminde Deniz Tayyare Bölüğü olarak İzmir’de kurulan teşkilat, zaman içinde uçak sayısının artmasıyla tabur, alay ve tugay seviyesine kadar çıkarılmış ancak 2. Dünya Savaşı sonrasında eskiyen deniz uçaklarının yenilenememesi nedeniyle 1947 yılında lağvedilerek deniz havacılık tarihinin ilk dönemi kapanmıştır. Dünyadaki gelişmelere paralel, 1960’lı yılların sonunda Türk Deniz Kuvvetleri, helikopter ve uçaklardan oluşacak iki filo ile Türk deniz havacılığının yeniden kurulması kararını almıştır. Bu kapsamda; 301. Filo, Deniz Karakol projeleri kapsamında, ilk olarak 6 CN-235 uçağının 2001-2002 yıllarında Türk Deniz Kuvvetleri envanterine dahil edildiğini dile getirdi. MELTEM-2 Projesi kapsamında da daha gelişmiş komuta kontrol ve modern keşif gözetleme sistemleriyle donatılan CN-235 D/K uçaklarının 2013 itibarıyla teslim alındığına dikkati çeken Kurmay Albay Akıncı, denizlerdeki dost ve müttefik unsurlarla müşterek veya müstakil, gece , her türlü şartta etkin görev yapılmaya başlandığını aktardı. MELTEM-3 Projesi ile de geçen yıl 2 ATR-72 600 genel maksat uçağının envantere girdiği bilgisini veren Kurmay Albay Akıncı, sözlerini şöyle tamamladı: "Proje kapsamında 2017-2018 yıllarında 6 ATR-72 600 deniz karakol uçağına sahip olunması hedeflenmektedir. Platformlu gemilerin sayısının artması, donanmanın görev alanının sadece çevre denizlerle sınırlı kalmaması, denizlerde yatan hak ve menfaatlerin öneminin kavranması nedeniyle deniz hava gücümüzün de önemi artmış ve yapılan hamlelerle bugünkü düzeye gelinmiştir. Deniz hava gücüne ihtiyacın önümüzdeki dönemde daha da artacağına inançla bu alandaki yatırımlara devam edilmektedir. Başlangıçta sadece Cengiz Topel Üssü’nde konuşlu bulunan deniz hava unsurları, 4 Ağustos 2010'da 5 coğrafyada bulunacak şekilde Deniz Hava Komutanlığı çatısı altında yeniden teşkilatlandırılmıştır. Deniz Hava Komutanlığı, günümüzdeki yapısı, gerçekleşmekte olan projeleri, ileri teknoloji silah ve sistemlerle donatılan uçak-helikopterleri ile Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de önemi ve etkinliği göz ardı edilemeyecek, güçlü bir deniz hava gücüne dönüşmüştür." Basın mensupları, açıklamanın ardından Deniz Hava Harekatı Destek Merkezi ve deniz karakol uçaklarını gezdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler