Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü’nde deniz suyu tuzdan arındırılarak temiz su elde edildi.
SDÜ Araştırma Görevlisi Evrim Çelik, dünyada hızla artan içme-kullanma suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla alternatif proje geliştirdiklerini açıkladı. Deniz suyunu tuzdan arındırma yöntemi denilen membran teknolojisinin dünyanın her yerinde yaygın olarak kullanıldığını belirten Çelik, çok da sağlıklı olmadığını iddia ettiği bu yöntemi değiştirmeyi başardı. Membran sisteminin çok yüksek basınç kullanıldığı için maliyetli olduğunu ve büyük yatırımlar gerektirdiğini ifade eden Çelik, yeni hazırladıkları ‘karbon nanotüp katkılı ozmoz membran’ tekniğiyle basınca ihtiyaç duyulmadan arıtım gerçekleştirildiğini söyledi. Bu nedenle arıtma işleminin ekonomik yönden daha ucuza mal olduğunu belirten Çelik, proje kapsamında su arıtımı, su saflaştırılması ve içme suyu geri kullanımı gibi birçok alanda çalışmalar yapılacağını dile getirdi.
Dünyada içme suyuna ulaşımın giderek zorlaştığını aktaran Çelik, “Birçok ülkede su çalışması yapılıyor. Mesela Birleşik Arap Emirlikleri'nde deniz suyundan içme suyu elde edip, bunu kullanmaya çalışıyorlar. Birleşik Arap Emirlikleri'nde içme suyu benzinden bile çok pahalı. Bizde su kaynaklarını verimli kullanmadığımız için zamanla su sıkıntısı yaşamaya başlayacağız. Zaten birçok ülkede şu anda su sıkıntısı var” dedi.
Proje çalışmalarının devam ettiğini anlatan Çelik, temiz sudan da içme suyu elde etmeyi sağlamayı hedeflediklerini bildirdi. Çelik, TÜBİTAK’ın projeye 400 bin TL destek verdiğini açıkladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz