Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı’nın, Şile’de alabora olan kurtarma botuyla ilgili, “Kurtarma personeli can yeleği giymeliydi.” açıklamasının ardından Denizcilik Federasyonu Başkanı Bülent Temur ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz Aşkın, bot kaptanı ve personelinin hatalı olduğunu söyledi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi'nde 128. Geleneksel Balık Günü’ne katılan Bülent Temur ve Feramuz Aşkın, Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan) sorularını cevapladı. Bot personelinin yeteri kadar önlem almadığını savunan Feramuz Aşkın, " ‘Gemi kurtarma’ adı üstünde kimsenin müdahale edemediği bir durumda zor durumda olan denizcileri kurtarmak için kurulmuş bir kurumdur. O kurum içerisinde nöbetleşme sistemi de olabilir, vardiya sistemi de olabilir. Ama benim orada dikkatimi çeken en önemli hususlardan bir tanesi; tekne içinde bulunan personelin yeterli kadar önlem almamış olmasıdır." şeklinde konuştu.
Televizyonlara yansıyan kayalıklardaki kaptanın üzerinde baleti ve can yeleğinin olmadığını söyleyen Aşkın, "Bu çok düşündürücü bir olaydır. Oraya çıkan personelin kusurlu olduğunu düşünüyorum. Bir gemi, kurtarmaya giderken yeterli tesisatla gitmemiş oldukları orada net olarak gözükmektedir." dedi. Aşkın, sözlerini şöyle tamamladı: "Tekne stop ediyor. Makine otomatik olarak stop ettiği için kayalıklara doğru yöneliyor, sürükleniyor. Hava şartlarında bu teknenin oraya gidip gidilmemesi yönünde idari bir karar alınması gerekirdi. Sonra da bu olay meydana geliyor. Eğer teknik olarak teknede bulunan mürettebat yeterli olsaydı sanırım böyle bir kazaya meydan verilmezdi."
Bülent Temur ise, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü gibi deniz sektöründe çalışan herkesin, gerektiğinde izin günlerinde bile olsa sefere çıkabileceklerini dile getirdi. Temur, denizcilik sektörünün nöbet sistemleriyle çalıştığını ifade etti. Sektörün zaman zaman tüm kadrolarını seferber etmeleri gerekeceğini söyleyen Temur sözlerine şöyle devam etti. "Normal rutin bir günde 20 tane tekne hizmetlerini sürdürürken olağanüstü bir durumda belki 30 tekneye 30 kişiye ihtiyaç olabilecek. Mevcut kişiler böyle zamanlarda yetemeyebilir. Takviye ekip istenebilir. Kaptanın denize çıkıp çıkmaması ise tamamen kendi inisiyatifindedir. Gemide sorumlu olan kişi kaptandır. Anladığımız kadarıyla Şile'de kaptanın sefere çıkmayı kendisine uygun bulduğunu düşünüyoruz. Ama neticede kaza vuku bulmuş.".
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz