HABER

Denize girerken dikkat

Denize girerken dikkat

SAMSUN (İHA) - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şennur Dabak, sualtı dip yapısında kum kayması meydana gelen Karadeniz'e giren vatandaşları, tehlikelere karşı uyardı.

Rüzgarlı havalarda ve denizin dalgalı olduğu dönemlerde Karadeniz'in sualtı dip yapısında kum kayması meydana geldiğinden yanıltıcı derinlikler oluştuğunu ve bunun boğulmalara yol açtığını kaydeden Doç. Dr. Şennur Dabak, "Rüzgarlı havalarda denize girilmemelidir" dedi. Yemek yenildikten hemen sonra denize girilmesinin ise kramp riskini arttırdığına dikkat çeken Dabak, "Yemek yenildikten en az iki saat sonra denize girilmelidir. Ayrıca ani ısı değişikliği, baş dönmesi, mide bulantısı ve bayılmalara varan sonuçlar oluşturacağından, güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğle saatlerinde güneşte fazla kalınmamalı ve denize girilmemelidir. Alkol alınması, kişi üzerinde gereğinden fazla güven oluşturacağından, cesaret gösterisine dönüşebilmekte ve kıyıdan bilinçsizce uzaklaşma eğilimi içerisine girilebileceğinden alkol alınarak denize kesinlikle girilmemelidir. Boğulma olaylarında iyi yüzme bilmeyenlerin yardım isteyen kişilere bilinçsiz müdahaleleri, kendi hayatlarını da tehlikeye sokabileceğinden kesinlikle müdahale etmemelidir. 'Ben yüzmeyi iyi biliyorum' düşüncesi ile kıyıdan uzaklaşılmamalıdır. Unutmayalım ki dönüş esnasında yorgunluk ve buna bağlı olarak kramp riski artar. Denize girerken su emici özelliği olan (yünlü, pamuklu gibi) kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Daima denize giderken evdekilere bilgi verilmeli, okul ve dershane saatlerinde izinsiz denize girilmemelidir. Denize giderken yanımızda mutlaka iyi yüzme bilen birisi olmalıdır. Şayet yoksa tenha yerlerde yüzmek yerine, kalabalığın yoğun olduğu yerlerde denize girilmelidir" diye konuştu.

Denize giderken imkan dahilinde yüzerliliği yüksek olan (can simidi, deniz yatağı, plastik top gibi) malzemelerin bulundurulmasının önemine de dikkat çeken Dabak, şöyle devam etti:

"Denizde birbirimizi zorda bırakabilecek fiziki şakalardan kaçınılmalıdır. Unutmayalım ki iyi niyetli yapılan bir davranış dahi arkadaşımızı zor durumda bırakabilir. Şeker, tansiyon, kalp rahatsızlıkları bulunan kişiler daha dikkatli ve duyarlı olmalıdır. Boğulma olaylarına müdahale uzmanlık ister. Böyle durumlarda hiç vakit kaybetmeden 112 (Acil Servis), 155 (Polis İmdat), 158 (Sahil Güvenlik) ve Sualtı Grup Amirlikleri'nde görevli polis balıkadamlara haber verilmelidir."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler